събота, 23 юли 2011 г.

Торта "Целувка"!

    Шоколадови блатове!
    Шоколадов мус!
    Крем от белтъци, крема сирене и орехи!
    Целувки и бишкоти потопени в шоколадов сос!
    Представям Ви дами и господа тортата, която измайсторих за собственият си рожден ден!
    И днес е 22.07.2011 и моят блог, който от ден на ден ми става по-мил става на един месец!



    Аз като ви казвам, че не мога да спра да правя шоколадови сладкиши значи наистина е така.Тази торта е съвкупност от няколко рецепти, които учудващо добре се комбинираха.


    Обичам големите торти, защото са толкова впечатляващи и красиви! Правенето на торти за мен е все още новост и не съм усвоила много неща, опитвам се да правя нещата както трябва и мисля, че се получава. Старая се да спазвам всички правила, защото иначе не се получава/зная го със сигурност/. Е, надявам се това, което се получи да ви хареса!
    Винаги когато пека блатове или някакви сладкиши се притеснявам дали ще се надигнат, дали ще станат пухкави и разни такива, за моя радост това е едно от нещата които наистина мисля, че усвоих.
     За тази торта рецептата е адаптация отново по Марта Стюарт, тоест за блатовете/просто много ми харесват американските торти/, стават сочни и пухкави без да има нужда да сиропираш с допълнително сладки сиропи, а аз колкото и да е интересно не обичам прекалената сладост.

    Торта "Целувка"

     Продукти:

    За блатовете:

    1 ч.ч. масло
    2 ч.ч. брашно
    1/2 ч.ч. какао
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 ч.ч. захар
    2 яйца+3 жълтъка
    1 ампула ванилия
    1 ч.ч. айран

    Продуктите са със стайна температура.
    Количеството е за два хубави и големи блата. Започваме подготовката на две форми за печене или колкото имате, тоест намазани с мазнина и покрити с хартия за печене.
    През това време може да пуснете миксера да разбивате маслото и захарта докато побелеят, следват яйцата и жълтъците, един по един до пълно разбиване, добавяме и ванилията.
    В купа пресяваме всички сухи продукти и ги смесваме добре.
    Започваме да смесваме всичко.
    Към яйчената смес прибавяме равна част брашно и равна част айран, трябва да завършим с брашно. Това може би се прави с цел пълно разтваряне на всичко и върши работа да знаете.
    Печем на 180 градуса, 35 минути.
    Оставяме ги да изстинат напълно.


    За шоколадовият мус:

    200 гр. черен шоколад
    200 мл. течна сметана за разбиване

    Това вече сме го правили: На слаб огън разтапяме шоколада и добавяме сметаната малко по-малко до пълно смесване, отстраняваме и оставяме да се охлади и след това в хладилника за пълно стягане.

    За белият крем:

    4 белтъка
    1 ч.ч. кафява захар
    1/4 ч.л. сол
    125 гр. крема сирене
    150 гр. смлени орехи

    На водна баня разбиваме захарта, белтъците и солта. Махаме от огъня и продължаваме с миксера на средна скорост до втвърдяване, трябва да се охлади преди да добавите крема сиренето и орехите.
    Имаме нужда още от: малко готови целувки и бишкоти, които ще топим в шоколадов сос.
    Започваме да сглобяваме.
    Понеже се получиха малко по-големи количества крем, разделих блатовете, за целта използвам конец, така се прави в нашата къща и си спомням, че съм гледала като дете с такъв интерес все едно ставаше вълшебство, та разделени са вече.
    Върху първият блат сложих от двата крема, следващ блат пак от двата крема и целувки, следващ блат само шоколадов мус и следва последният ред там покриваме само с бял крем, както и отстрани.
    Готово!
    След като се охлади достатъчно можем да аранжираме с бишкотите, а тях ги правим по следният начин.

    За шоколадовият сироп:

    1/2 ч.ч. захар
    3-4 с.л. какао
    2 с.л. масло
    
    Захарта се разтапя на водна баня добавя се какаото и докато е топло се добавя маслото. Оставете леко да се охлади и потопете бишкотите.
   Ето сега наистина сме готови!

Ето затова тортата се казва "Целувка"!
    Да ви е сладко!
    


   




    

    
    

вторник, 19 юли 2011 г.

Кексчета с шоколад и ягодово сладко!

    Как да не ги снимам пак тези кексчета, да не мислите, че аз правя само нови рецепти, напротив, доста често се връщам към нещо, което обичам, а и да видя какви съм ги писала преди четири години. Бях забравила, че това са първите кексчета, които съм направила въобще, ето това е готино да имаш електронен дневник. Нов облик и напомняне колко всъщност са вкусни тези кексчета, наистина, все пак няма да пренебрегна старото си творчество и ще оставя една снимка. Ако ви остане половин час свободен, моля ви пробвайте, ще ви харесат.





    19. 07. 2011г.
    Мъфини или кексчета, кой може да каже точно, всъщност както искате, но насладата от тези красиви малки десерти е неповторима. За мен няма по-голямо съвършенство от малките десерти, за които полагаме много повече старание и любов, когато ги правим.
    Това са първите неустоими мъфини, които направих за тази Нова година! Един от главните виновници е отново моето Веси, което ме надхитри и тази тавичка получих като подарък с пожелание винаги всичко да се получава! Много и благодаря за това, че винаги посреща моите луди идеи за нови начинания с ентусиазъм.
    Не помня откъде е тази рецепта, но понеже е с шоколад съм я записала в тефтера, /знаела съм, че някой ден ще ги направя/. Шоколада ми е страст, нищо не може да се сравни с него и всичко направено с него е невероятно, ако може някой да ме обори в това. Не зная защо нуждата от шоколад е толкова голяма за някой от нас и то не толкова от самият шоколад, а от нещо, което е направено с него, пак се отплеснах.





    Та това са мъфините, които са част от всички неща, които направих за рожденият си ден. 
    Какво да ви кажа нагърбих се с доста сложни неща, които исках да приготвя, но резултата беше задоволителен. Понякога искам да направя толкова много неща, че един нормален ден никога не стига. 
    За да направите тези мъфини се нуждаете от малко продукти, малко време и много желание!
    
     Мъфини с шоколад и конфитюр!


     Продукти: 
     
     За 12 големи мъфини или 24 малки
     125 г краве масло
     100 г шоколад
     150 г захар
     150 г брашно
     300 г ягодово сладко или каквото имате
     2 големи яйца
     1/2 ч.л. бакпулвер
     1/2 ч.л. сода бикарбонат
     1/2 ч.л. канела 
     щипка сол


     За глазурата:
     50 г шоколад
     50 мл. сметана за разбиване
     150 г крема сирене

     Загряваме фурната на 180 градуса.
     Подготвяме тавичка за кексчета с 12 гнезда с хартиени кошнички. 
     Започнете с глазурата.
     Загрейте леко сметаната в касерола, не я оставяйте да заври, добавете шоколада и разбъркайте докато се разтопи, оставете да изстине.
     Изстиналия крем смесваме с крема сиренето и прибираме в хладилника, докато ни потрябва.
     За кексчетата:
     Маслото се затопля на слаб котлон до пълно разтопяване, прибавя се шоколада. Оставяме да се разтопи, сваляме от котлона и докато е топла сместа слагаме и захарта.
     Прехвърляме в дълбока купа, нека сместа да изстине за 5 минути.
     Добавяме яйцата едно по едно, след всяко разбъркваме леко.
     Ако използвате сладко с по-едри плодове пасирайте или намачкайте с вилица.
     Аз използвах ягодово сладко, леко намачках с вилица.
     Така добавяме и сладкото, разбъркваме.
     Накрая е брашното, което разбира се сме пресяли с всички сухи съставки.
     Разпределяме сместа в гнездата на тавичката, печем 20-25 минути.
     След като са готови изваждаме върху скара да изстинат напълно и глазираме.





     










     


     





         

сряда, 6 юли 2011 г.

Пай с череши и топка сладолед!

      Спомняте ли си, когато едно време нямаше кой знае какви десерти освен шоколад "Кума лиса" и разни такива, как мажехме маслени бисквити с конфитюр и между другото аз правя това и сега! Това да ви напомня на нещо, на мен на плодов пай!

    Пайовете са едни от любимите ми десерти, сладки или солени лесно се правят и винаги се получават каквото и да има отгоре. В сезона, когато има най-хубави плодове трябва да се възползваме напълно и да правим мили мои чудеса! 
    Запалих се неотдавна на тема "Пай", мисля че гледах едно от всичките състезания на Гордън Рамзи и там направиха традиционен ябълков пай и като се започна едно ровене за рецепти, накрая стигнах до извода, че трябва да измисля нещо между всичко, което прочетох и моя вкус.
    Онзи ден на гости ми беше моят племенник и трябваше разбира се да си организираме една хубава вечеря, за основно в един глас казахме - спагети, но за десерта..., имах предложение за чийзкейк, който аз не съм правила все още, а и отнема доста повече време и се споразумяхме да направим пай и то с череши, с уговорката той да почисти костилките.
    Единственият проблем, е че все още не мога да си намеря хубава тавичка за пай, но импровизирах и го направих квадратен, всъщност това не спря никой от нас да хапне по хубаво парче пай.
    Речено-сторено, отивам да взема череши, но разбира се в кварталният магазин няма/защо ли не се учудвам/, на всичко отгоре завалява зверски, но аз съм твърдо решена да намеря и малко по нататък ги намирам много хубави, сладки огромни череши, бях много доволна и докато се върна до вкъщи сътворих нещо в главата си. 




     Пай с череши и топка сладолед!        



     Продукти:                                                                                                                              



     300 гр. брашно
     100 гр. маргарин
     100 гр. масло 
     5-6 с.л. вода
     
     1 кг. череши
     150-200 гр. захар /зависи колко са сладки плодовете/
      2-3 с.л. нишесте или галета
      някакъв ароматен алкохол или една течна есенция ром


      От брашното, маргарина, маслото и водата замесваме меко тесто, използвам и масло и маргарин, защото е много лесно за работа и не залепва нито по плота на масата нито по точилката и става два пъти по-ароматно. Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилника за 30-40 минути.
      Почистваме черешите, посипваме ги със захарта, нишестето и есенцията и ги оставаме да престоят за малко тоест докато е готово тестото.
      След като извадим тестото от хладилника отделяме малка част от него за лентите и работим бързо, разточваме такъв лист какъвто ни трябва, оформяме краищата и покриваме с плънката и тук беше най-забавната част, защото помагача на леля изряза и подреди лентите отгоре. Браво на детето!
     Печем на 200 градуса около 20 минути,   намаляме на 180 градуса  и довършваме за още 30 минути. Готово е! По принцип е хубаво да се консумира на другият ден за да може да омекне бисквитеното тесто и плодовете да се сгъстят, но това за любителите на сладкото, които гледат жадно не е основателна причина.
    Препоръчвам да се гарнира с ванилов сладолед!




                Добър апетит и дано моята интерпретация ви е харесала!


     
          


     

петък, 1 юли 2011 г.

Торта за Цвети!

          Днес е 30 юни и едно мило същество на име Цветомира има рожден ден и реших да направя една много шоколадова торта-изненада, защото само този който не е подарявал нещо направено собственоръчно не е виждал и усещал емоцията, който се чете на всеки в очите.
    Около еуфорията, която ме е обхванала покрай направата на този блог, моите публикации, снимки и рецепти са тема номер едно и може би само за това говоря и разбира се казвам на всички, че ми трябва само повод да забъркам това-онова. Така в един от всичките такива разговори аз споменах, че ще направя тази торта обаче май не са ми повярвали, но...




   
    Винаги съм искала да направя истинска шоколадова торта с наистина много шоколад. Тази рецепта е отдавна харесана, но явно е нямало истински повод да я направя, та снощи като запретнах едни ръкави откарах до късно, но резултата е великолепен!
    Правенето на торти сравнявам със строенето на къщи, а вие?
    То изливаш основи, замазваш и правиш една хубава фасада, но ако не е с удоволствие не си струва.
    Малко се отплеснах, но ще ми простите. 
    С две думи стана една доста голяма и впечатляваща торта, с която направих надявам се истинска изненада за милата рожденичка.
    Хайде да строим!


    

    Торта за Цвети!


     Продукти:


     1 1/2 ч.ч. меко масло 
     3/4  ч.ч. какао неподсладено,чисто и ароматно 
     1/2  ч.ч. хладка вода
    2 ч.ч. захар
    1 ч.ч. хладко прясно мляко
    4 яйца
    3 ч.ч. фино брашно
    1 бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    ванилов екстракт или есенция
  
    за крема:
    
    680 гр. черен шоколад 
    4 ч.ч сметана за разбиване
    моята добавка половин килограм череши
    забележка: аз използвам чаша, която е разграфена с 1/2,а ако нямате такава може да ползвате чаша от 250 мл.
     
    Започваме с какаото, изсипете го в подходяща купа и разтваряме с водичката и млякото.
    През това време разбиваме маслото и добавяме захарта последователно,
следват яйцата едно по едно до побеляване.
    В друга купа си пресяваме брашното, бакпулвера,содата и солта и ги смесваме добре.
    Както вече споменах в предишни рецепти не обичам да добавям брашното с миксер, а на ръка защото на него му трябва време за усвояване, аз процедирам така и винаги се получава. Сега започва едно интересно смесване, към мократа смес добавете една част какао разбъркайте и добавете същото количество брашно и пак разбъркайте и така до смесване на цялото количество. Добавете ванилията!
    Пекат се три блата, подгответе се или с три форми големи около 24 см.
или както мен, аз имам само една, покрита с хартия за печене. Разпределете сместа, това значи около три пълни черпака за блат.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Един блат се пече 35-40 минути. Сложете го да се пече и да правим крем.
    На много слаб огън слагаме натрошения шоколад докато се разтопи и смесваме постепенно със сметаната до напълно хомогенизиране. Оставете на страна да изстине и приберете в хладилник за охлаждане.
    След като всички блатове са изпечени и изстинали, постройте тортата, слагайте смело крем между блатовете имате достатъчно и не забравяйте почистените череши. Накрая бъдете артисти!


 

                    
                                                          Адаптирано от Martha Stewart
Надявам се да съм била полезна и да ви е сладко!
P.S. Извинявам се за лошата снимка на разреза, но носих парчето специално за снимката и леко се деформира! 
  






Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...