вторник, 31 март 2015 г.

Cuca de Banana! /Бразилски бананов кейк!/

    Имам страшен афинитет към кейковете с топинг, обожавам ги! За това да не ви учудва, че често ги показвам, а този нямах търпение да го направя, даже си има и история.
    Сладкиша идва от южната част на Бразилия, но произхода му е немски. Имигрантите са си оставили следа в местната кухня и от Kuchen е станал Cuca и аз сега като един виден познавач на немския език, /с удоволствие го забравям/, превеждам веднага и на наш става сладкиш или кейк. 
    Дъхав кейк на печени банани с невероятен хрупкав топинг, невероятен вкус.



    Cuca de banana!

    Продукти:
      идея: ВкусноеИскусство

    350 г брашно
    1 с.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сол
    4 големи яйца
    150 г захар
    1 ч.л. ванилов екстракт
    150 г олио
    200 мл кисело мляко
    2 големи банана

    За топинга:
    150 г брашно
    50 г бяла захар
    50 г кафява захар
    90 г краве масло
    1 1/2 ч.л. канела
    1/2 ч.л. сол



    Подгответе си тава с падащи стени с хартия за печене /23 см/.
    Загрейте фурната на 170 градуса.
    Започнете с топинга.
    Смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре, нарежете маслото на малки парченца и добавете. Мачкайте с ръце или с вилица докато се получат дребни трохи. Оставете на страна.
    За кейка.
    Подгответе си всички съставки.
    Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта, разбъркайте и оставете на страна.
    Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
    Разбийте белтъците на сняг с щипка сол, оставете на страна.
    Разбийте жълтъците и захарта и ванилията до получаване на бял крем, на тънка струя добавете олиото.
    Започнете да добавяте брашното като го редувате с киселото мляко, най-много на три пъти.
    С шпатула добавете белтъците като бъркате от дъното към стените на купата за да не излезе въздуха.
    Нарежете бананите на кръгчета.
    В подготвената тава сипете половината от сместа за кейка, подредете поне два плътни реда банани и половината от сместа за топинга, добавете останалата смес и покрийте плътно с топинга.
   Печете 50-60 минути до суха клечка.
   Консумирайте след като е напълно изстинал.



    
     
    
    
    

    

10 коментара:

  1. Кейк, сладкиш, Cuca или както и да се казва, прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестен кекс.....Задължително след козуначената ми вълна ще го направя:)!Поздравления,Павлинче за уникалната фотосесия:)!

    ОтговорИзтриване
  3. При тази великолепна гледка какво значение има името :) Аз съм изкушена! Поздрави, Поли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти си голяма изкусителка, познай какво правя в момента, ще покажа резултата!

      Изтриване
  4. Ехаааа, Павлинка, ама голяма вкусотия си направила!! Усещам колко е ароматно, сочно и същевременно хрупкаво е това кексче и как ще си върви с чашка хубаво кафенцеее!!!!
    Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  5. Последните седмици си "умряхме" от сладко, така че... Нищо сладко не искам да хапвам в момента. Ама изглежда толкова прекрасно, че в момента, в който тялото ми си почине от всичката захар, идва редът на това бананово вълшебство. :)
    Прегръдки, Павлинка!
    П.П. А аз така и не го научих този немски. Ако ще изхвърляш познанията, може да ти дам адрес и да ми ги изпратиш лично. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бразилци ли са, немци ли са, знаели са как да си доставят удоволствие. За мен също беше удоволствие да го видя тук.
    Прегръдка, Линче!

    ОтговорИзтриване
  7. Аха, предположила си, че ще ми хареса и заделила парченце, нали:) Жесток е! Пък снимките неустоими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Идеален е,мила,много ми харесва рецептата,най-вече,че в тестото присъстват кисело мляко и олио,а не масло.Със сигурност е влажен,топи се на небцето,топинга придава приятна хрупкавост,а аромата...ммм,той е най-съблазнителното в цялата идилия тук!С пожелание за прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Чуден кейк!Чак при мен замириса!Браво!Поздрави и прекрасна вечер,Павлинка!

    ОтговорИзтриване