сряда, 25 юли 2012 г.

Торта! ...с шоколад, уиски, праскови и любимият ми крем!

    Понякога ние хората се стараем да сме малко по-перфектни от предният път, но не винаги се получава, не защото вселената е срещу нас, а може би не ни е ден или просто някъде бъркаме или начина е грешен, а тайничко се надяваме да не е така и накрая всичко отива в канала, на лицето е изписано разочарование, но всъщност крайният резултат се е получил по-добре от колкото сте си мислели.
    


    Да не помислите, че съм изпаднала в някакво депресивно състояние, напротив, няма по-голям оптимист от мен, но когато не ми се получат произведенията както искам, просто подлудявам, но в случая вижте какво се случи...




    Това трябваше да е торта с маслен крем и горски плодове, но както виждате е нещо съвсем различно.
    С масленият крем сме все още на голямо Вие, въпреки че веднъж успях да се преборя с него и се получи, но вторият път беше грандиозен провал и то двукратно и изхабих такова огромно количество продукти и толкова ме беше яд, че дори не мога да ви опиша и бях на ръба да не направя и тази торта, но като една примерна домакиня-сладкар в хладилника имам винаги някакви продукти, с които мога да реагирам веднага. 
    Всъщност да се върна на въпроса, много исках да ви почерпя макар и виртуално този път за моят си рожден ден и да ви направя същата торта, но уви ще ви почерпя с тази.
    


    ..., но май това ще се превърне в любимият ми начин за правене на торти, не ти трябва да имаш някакви велики умения и инструменти, просто ти трябва много голямо желание и малко фантазия.



    Торта! ...с шоколад, уиски, праскови и любимият ми крем!
    
     Продукти:


    За блатовете:
        източник Desserts for Breakfast
    2 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. какао
    2 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    2 яйца
    1 1/2 ч.ч. захар
    1 ч.ч. прясно мляко
    1/2 ч.ч. олио
    1 ч.ч. горещо силно кафе
    1 ч.л. ванилов екстракт 
     
     Включваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме три форми с големина 23 см, намаслени и покрити с хартия за печене.
    Пресяваме заедно брашното, какаото, бакпулвера и содата и смесваме много добре.
    Разбиваме яйцата леко като постепенно добавяме захарта.
    Добавяме млякото и олиото и бъркаме с бъркалка докато захарта се стопи напълно.
    Започваме да добавяме брашното и горещото кафе като ги редуваме и завършим с брашно.
    Печем три блата, всеки по 30 минути.
    Сместа е доста рядка и за по-голяма сигурност опаковайте външната част на формата за печене за да не изтече.
    Използвайте кухненска везна за да измерите сместа и да изпечете еднакви блатове.




    За сиропа:
    50 мл уиски
    50 мл вода


    Слагаме на тих огън уискито и когато заври добавяме и водата, оставяме на страна докато изстине напълно.


    За шоколадовият мус:
    100 г черен шоколад
    150 мл течна сметана


    Слагаме шоколада в касерола на котлона и разтапяме като разбъркваме постоянно, махаме от котлона и започваме да добавяме сметаната и бъркаме докато се получи еднородна и лъскава смес. Оставяме да изстине на стайна температура не в хладилник защото става твърде стегнат.


    За любимият ми крем:
    375 г крема сирене
    400 г заквасена сметана
    1 ч.ч. пудра захар /задължително пресята/
    1 ч.л. ванилов екстракт


    Разбиваме всичко до получаване на хомогенна смес и охлаждаме в хладилник.


     4 обелени праскови, нарязани на дребно и още за украса






    Сглобяване на тортата:
    В подходящ поднос слагаме единият блат и леко сиропираме с четка, не прекалявайте блатовете са изключително крехки и сочни и се нуждаят от много малко дори само така за аромат.
    Мажем отгоре тънък слой шоколадов мус и щедро от другият крем.
    Посипваме с праскови.
    Продължаваме така до края.
    Слагаме в хладилника за 2-3 часа.


    
    Получи се много очарователно, нали! ..., а вкусът ме изненада, великолепен! 
    Добър апетит и честита сряда!

    

27 коментара:

  1. Очарователна, великолепна и вкусна и с моя любим крем, а на теб слънчево момиче Честит рожден ден!
    С най-топли пожелания за здраве и време, много време за щастие и за всичко което обичаш да правиш и някой с когото да споделиш и радостта си и щастието си и всички тези красиви вкусотии които ни показваш!
    Наздраве Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден, Павлинка!
    Пожелавам ти много здраве и щастие и мнооого приятни емоции :))
    Тортата е много изкусителна и изискано поднесена!
    И аз напоследък изоставих маслените кремове и фонданите и го карам по-семпло. И всички вкъщи са доволни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Д аси ми здрава, щастлива и много успяла!
    Тортата е прекрасна,с невероятно съчетание на вкусове и аромати!
    Прегръщам те Линче И ти пожелавам един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за виртуалната почерпка! Тортата е чудесна! Честит рожден ден, Павлинче! :) Желая ти да си здрава, много щастлива и с лекота да получаваш всичко онова в живота, от което имаш нужда! Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Рожден Ден, Павлина :)Желая ти достатъчно много и заслужено често усмихнати дни и щастливи моменти, споделени, съпреживени с тези, които обичаш!
    Тортата е примамващо великолепие!
    Сърдечни поздрави :*

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден Павлинче! Желая ти да бъдеш наистина най-големия оптимист, никога да не се предаваш и да бъдеш най-обичаната жена! Незнам какъв е бил първоначалния замисъл на тортата, но това което виждам е страшно апетитно, може да ми заделиш едно парченце, ще си прежаля диетата заради тази вкусотия! :-D
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле жестока торта и красива и вкусна! И на мен този ще ми стане любимият начин за правене на торта! И честит рожден ден на патерици, да си жива и здрава и пълна с вдъхновения и енергия за осъществяване! Никога не прставай да бъдеш голям оптимист, това движи света напред :)
    Хубав четвъртък:)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на патерици, Павлинче! Бъди много здрава и все така очарователна! Взимам си парченце от тортата и отивам да лягам, че иначе ще трябва да я правя, ако поседа още:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ти като имаш рожден ден, трябва на теб да ти правят торти, а не да се тормозиш с масления крем :-)! Колко красиво си ги наредила пластовете и прасковите... Великолепен сладкиш!
    Най-сърдечни поздрави по случай празника!:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Линка, опияняващо вкусна торта! Мога само да гадая за богатството на всички тези описани и така красиво снимани вкусове и пластове :) Майстор си ми ти! Май, май ще ме вдъхновиш най-накрая да се опитам да спретна едни мохито - кексчета :) Прегръдки!
    П.П. Ако подозирах, че има такава торта толкова близо щях да гледам да организирам по-дълъг престой във Варна ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден! С пожелания за здраве и щастие и много кулинарни шедьоври,като тази великолепна торта! Не му е сега времето на масления крем, това е тортата!

    ОтговорИзтриване
  12. Олеле, прегръщам всички ви много силно, благодаря ви за страхотните пожелания и хубавите думи! Пожелавам ви страхотни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Павлинка,надявам се много да ми простиш, че едва сега влизам тук, но бях денонощно с гости, които днес изпратих за Германия и София...А имах поводи да си мисля за теб и мислено да те поздравя и благодаря за поста ти за Дълбока... и там водих гостите си, благодарение на твоя ентусиазиран разказ и снимки. Благодаря ти за споделеното!

    А сега искам да ти пожелая много поводи за усмивки и радост! Да си здрава и да имаш по-много от това, което искаш!
    Черпя се с прекрасната лятна торта, която си направила!
    Не знам с кой маслен крем си имала проблем, но това тук се е получило страхотно! И снимките ти са едни такива уютни, вкусни, свежи...!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за поздравите, за хубавите думи и пожеланията.Радвам се, че съм ти помогнала и вдъхновила за това посещение на Дълбока, надявам се да ви е харесало! Прегръдка!

      Изтриване
  14. Скъпа Линка,честито и от мен по случай отминалия ти рожден ден!
    Да си все така лъчезарна,усмихната и сладкодумна ти пожелавам от сърце!Много обич и щастие да има в сърцето ти!
    За тората само мога да благославям,че не ти се е получил масления крем,че особено силно го недолюбвам,а в замяна на това си направила нещо точно по мой-вкус-без особени претенции в направата за сметка на много лежерен вид и шеметен вкус!Обожавам точно такива торти-за които не е нужно да цапаш един куп пошове и да им се суетиш с часове,а да им се насладиш изключително най-вече на прекрасния вкус,сочност и аромат!
    Великолепна е!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, благодаря, много мила както винаги! Прегръщам те!

      Изтриване
  15. Линче, с леко закъсненеие искам да те поздравя за празника. Желая ти много здраве и много щастие. Тортата е прекрасна и съм убедена, че си човек, който няма ей така да се даде на един маслен крем;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Павлина
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в следващото издание на BG blogs на GoodFood. Би ли изпратила снимки голям размер на r.dimitrova@goodfood.bg?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Тортата изглежда чудесна! Непременно ще я направя, но какво точно крема сирене използваш!Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, тортата е много лесна за правене и е адски вкусна, крема сиренето не мога да си спомня точно какво е в случая, но съвета ми е да използваш всякакво друго, но не и българско, /за съжаление/ то има много сол, напоследък ползвам Creme Bonjur, то е с кисело мляко и е вкусно. Поздрави и се надявам да ви хареса!

      Изтриване
    2. А течната сметана каква е? Леко подсладената, която може да се разбие и да стане пухкава или някаква друга?

      Изтриване
    3. Здравей, точно такава е сметаната, но в случая не се разбива, а се добавя в течно състояние, за да се получи мус, избора е твой каква да е! Поздрави!

      Изтриване
  18. Quality сοntent is the maіn to bе а focuѕ foг the visitors to pay a vіѕit the ωeb pаge, thаt's what this web site is providing.

    My blog ... free instagram followers

    ОтговорИзтриване
  19. Not all men see improvement with Farmacia On Line-type drugs, he was saying,
    was not there to study or observe, which would have led
    to too high a dose.

    Here is my web page ... sneak a peek at this website

    ОтговорИзтриване
  20. So, is the stock browser, which offloads
    at least some scientific basis. Farmacia On Line affects the gastro-intestinal GI tract and the genito-urinary tract GU.
    As it turns out that the Galaxy S that Samsung's in the process of killing or moving mail. They needed some female-friendly erotica to test sexual responses in women before and after my husband started to take farmacia on line.

    My blog :: wiki.carishina.net

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...