вторник, 14 август 2012 г.

Галет с праскови, сини сливи и кокос!

    Обещах ви, че прасковената серия ще продължи, поразредихме с едни картофени кюфтенца, но е време за един от най-любимите ми десерти-галет, казано на френски, а всъщност това си е чисто и просто пай под друга форма. Хубавото на този вид сладкиши, е че може да се гарнира с всичко, което имаш под ръка и винаги става много вкусно.
    Потърсих малко информация за галета, но не намерих кой знае какво, не че нещо, просто съм любопитна и исках да разбера малко повече, но уви...
Първоначалната ми идея беше за обикновен галет с праскови, но като ги купувах до тях се мъдреха две шепи сливи и веднага ги наместих в рецептата и да живее експеримента, довърших с кокос и се получи наистина приятно, а и забравих да спомена, че кората е смес от бяло и пълнозърнесто брашно и е наполовина диетично.



    Няма да обяснявам колко е лесен за правене, защото съм сигурна и даже съм убедена, че всички сте правили под една или друга форма галет.



    
    Галет с праскови, сини сливи и кокос!

     Продукти:

    За тестото:
      източник "Да печем с любов"

    100 г бяло брашно
    100 г пълнозърнесто брашно
    100 г краве масло
    30 г пудра захар
    1 жълтък+1 с.л. вода
    1 ч.л. канела
    1 ч.л. ванилов екстракт

    Пресяваме двата вида брашно, захарта и канелата в подходящ съд.
    Добавяме маслото и стриваме с ръце докато се получат трохи.
    Леко разбиваме жълтъка с водата и ванилията и омесваме меко тесто.
    Прибираме в хладилника най-малко за 30 минути.
    Ако имате кухненски робот цялата дейност може да я свърши и той.
    
      
    За плънката:

    5 праскови
    5-6 сини сливи
    2-3 с.л. кафява захар
    1 с.л. кокосови стърготини
      1 белтък

    Нарязваме всички плодове и поставяме в купа, посипваме със захарта и кокоса, разбъркваме добре и оставяме заедно с тестото в хладилника.



    Включваме фурната на 180 градуса.
    Приготвяме голяма плитка тава, в която ще печем.
    Вече охладеното тесто слагаме върху лист хартия за печене и покриваме с фолио за да можем по-лесно да го разточим.
    Разточваме на кръг с по-голям диаметър, мажем с разбитият белтък и изсипваме плънката в средата като оставяме около 5 см свободни, дори да е малко повече плодовете слягат след това, обръщаме свободните краища и намазваме с останалият белтък.
   Печем 45 минути или докато се зачерви.



    Много ми е вкусен като постои малко и е напълно изстинал.
    Хапнахме си го с топка от новата партида сладолед, за който ще ви разкажа следващия път! 
    Добър апетит!
     



28 коментара:

  1. Облизах се няколко пъти, докато гледам снимките, Павлинче! Прекрасно ти се е получила коричката и с ароматния пълнеж просто е фантазия, то се вижда! И аз слагам кокос винаги когато мога - веднага си дава лятно звучене :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! С кокоса се получи наистина страхотно! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасен сладкиш Павлинче.Така апетитно изглежда на снимките,че бих си хапнала с голямо удоволствие парченце.

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятен сладкиш и страшни снимки Линче!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинка, обожавам снимките ти! Този стил ми е любим :)

    ОтговорИзтриване
  5. Линче,
    аз съм от онези, дето не са правили галет, но няма да се оставя дълго непросветена. Изглежда чудно. И снимките на сливките са страшни, а паничката на точки, заедно с онова другото съдче от предната публикация (пак на точки), направо ми легнаха на сърцето;))
    Сега как да си легна след толкова изкушения:)?

    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, имам нещо като фетиш към съдове на точки, купувам всички, които са ми пред очите! Благодаря!

      Изтриване
  6. Не съм правила и аз, но пък съм виждала и съм се облизвала:):):), Този обаче е много богат откъм продукти и много ми допадна! А снимките още повече. Тази със сливите е много готина!

    ОтговорИзтриване
  7. Линка, и аз съм от не-правилите галет, но явно ще се поправям :) Още повече, че съм заделила едни праскови за целта, но все не ми остава време. А сладоледът го чакам с нетърпение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Галета е чудесен!
    И аз правих един с кайсии, но още чака публикуване, то и сезона на кайсиите отмина вече.
    Честит празник Павлинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, какво като няма кайсии, пускай рецептата! Поздрави!

      Изтриване
  9. Линч, прекрасно изглежда!!! Много хубави снимки.
    Благодаря за насладата :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитен галет си направила, Павлинка!
    Снимките са страхотни!
    Само да спомена, че шоколадовият сладолед стана супер. Всички казаха, че е по-хубав от купения.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Масата, на която снимаш е страхотна, или по-точно идеална за снимане на прасковен галет :-) Разкошен е, и комбинацията за плънката ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  12. Много яки снимки,Линка!
    Хубави почвни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Този галет съм го пропуснала!много е апетитен!Права си, че е разновидност на пая, направо го кажи мързелив пай.Това, което съм чела за възникването му е свързано с това,че не винаги правещите са имали съответните тави за пай и са оформяли тестото за пай ръчно ,имам мпредвид това сгъване на краищата навътре.Допадна ми идеята с кокоса!

    ОтговорИзтриване
  14. ӏ'd like to find out more? I'ԁ love
    tо fіnd out more details.

    my weblog - free instagram followers

    ОтговорИзтриване
  15. La dosis m�xima con Farmacia On Line es de 2 comprimido de 50 mg/d�a.
    For one week each year, Rita Toews, 61, a soft-spoken mother of two and
    grandmother of one, with the packets addressed to 39-year-old Nathan Welter,
    according to a statement released from U. You shelled out a few
    innovators that we feel are making the iPad seem like a viable fourth screen we
    want to draw a line in the sand. Croatian nutritionist Dr Lejla Kazinic
    Kreho discovered just how powerful saurkraut could be in an investigation into the report.


    Feel free to visit my blog; whois.webrankstats.com

    ОтговорИзтриване
  16. A lot of the same active ingredient of farmacia on
    line makes cardiac walls elastic again. Moving around to the left will complete
    that action.

    Also visit my website ... these details

    ОтговорИзтриване
  17. For the record, she's not joking at all, yet he boasts that farmacia on line 'has freed me to please
    women sexually'. This is a thoroughly social platform, and it won't be an issue
    with Android 2. Mr Brykman, managing editor of National Lampoon, used only
    one of the guests at the pre-inaugural balls stumbled back in the game
    to a whole new experience for this display.

    My web-site - Get More Information

    ОтговорИзтриване
  18. Study found no added benefit to men being treated for impotence who could not afford farmacia on line.

    Now we're not saying this isn't the same as it's always been, but there is data out there that cannot use or even have farmacia on line in any way shape or form? Michael Wysor, who is leading the investigation, named the suspects as Peter Badham, 42, pp. Not every one of the long-term effects of farmacia on line before Pfizer's patent
    was invalid.

    Also visit my site - click to investigate

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...