вторник, 7 август 2012 г.

Прасковено-лятно или царевичен сладкиш с праскови!

    Моят прасковено-летен порив още не може да ме остави, докато има праскови това ще се чете по моите ширини. Обичам ги много, това е любимият ми плод и винаги когато дойде това време си купувам по-много, правя много конфитюр да има за цялата зима и естествено никога не стига време за всички сладкиши, които искам да пробвам, но поне тази година ще пробвам няколко, които съм намислила /ако имам време/ пък ще видим накрая да не си остана само с този.


    Този е от онези обърнати сладкиши, които обичам и много ми напомнят на маминия кайсиев сладкиш, който правя само зимата, защото е с компот, но да се върнем на този.
    Страхотен е, прилича ми на кубче злато, царевично брашно и праскови, комбинацията е великолепна.


    Досега не съм правила сладкиш с царевично брашно, въпреки че много го харесвам не ми е идвало на ум дори и когато онзи ден търсех идея за сладкиш с праскови, но нещо по-различно от пай, галет и т.н., което пък ми напомни за един пай, който не съм ви показвала пак с праскови, та попадам аз на тази рецепта и си казвам това е, ще се прави.
    За съжаление в рецептата има и малко лавандула, но аз нямам и я пропуснах, но който има да пробва, мисля че ще е много ароматно.


    Прасковено-царевичен сладкиш!

     Продукти:
      източник Martha Stewart

    150 г краве масло + 2 с.л. за тавичката
    1 ч.ч захар
    1 ч.ч. царевично брашно
    3/4 ч.ч. бяло брашно
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1 ч.л. бакпулвер
    3 яйца
    1 ч.л. ванилов екстракт
    1/2 ч.ч прясно мляко или течна сметана
    3 праскови
    

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Намазваме тавичката, която ще ползваме обилно с масло, в случая аз ползвах квадратна 25/25 см, посипах и с кафява захар за още аромат.
    Нарязваме прасковите на половинки и нареждаме като керемидки.
    Пресяваме двата вида брашно, содата и бакпулвера и смесваме добре.
    Разбиваме маслото и постепенно добавяме захарта.
    След като захарта се е стопила добавяме яйцата едно по едно като разбъркваме след всяко за кратко. 
    Започваме да добавяме брашното и млякото като ги редуваме и завършваме с брашно.
    Накрая е ваниловият екстракт. Направих си домашен, обещавам да споделя скоро.
    

    Печем 45 минути.
    Оставяме в тавичката да изстине напълно и обръщаме в поднос.
    

    Много е вкусен с топка сладолед и хубаво ароматно кафе особено в някой слънчев мързелив следобед, а ако има и една интересна книга удоволствието ще е пълно.
    Прегръдка от мен!   
    Добър апетит!

17 коментара:

  1. Павлинка, много апетитно изглежда сладкишът и много изискано си го поднесла!
    Аз също много обичам праскови, но нещо тази година не можах да попадна на хубави.
    Веднъж съм правила мъфини с царевично брашно и много ми допаднаха. Със сигурност ще ми хареса и сладкишът.
    Много красива купичка си си направила :)

    п.п. В момента правя шоколадовия сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели. Ей, много си наблюдателна! Да ти пратя малко праскови от тук има страхотни!

      Изтриване
  2. Павлинка, наистина звучи вкусно!И аз много обичам праскови и всичко направено с тях.Дано остане време да изпробвам и този, като няма да пропусна лавандулата, но моите у дома си чаката галета сега :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях убедена, че веднага ще забележиш лавандулата, като чуя за нея и се сещам за теб и на мен много ми се хапва галет да взема да си хвана автобуса то ей го къде е!

      Изтриване
  3. У-ни-кал-но!
    Ароматен сладкиш и превъзходни снимки*)

    ОтговорИзтриване
  4. Много оригинален десерт! Не ти ли остана парченце за проба? :))

    Павлинче ще се радвам ако се включиш към колекцията с рецепти от тиквички и патладжани: http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Лавандула няма да сложа, но всичко друго много ми хареса!Уникален!
    Просто цялата публикация е уникална!А за снимките няма да се уморя да казвам колко много ги харесвам.Всичко направено с много вкус и щипка любов!
    Поздравления Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е станал!
    И аз си мечтая за лавандула...

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Посудата ти е разкошна, особено подносът с цветенцата и купата с розите, така подхождат на ароматния кейк. Много са ми любопитни тези кейкове с царевично брашно и плодова основа. Сигурна съм, че биха били точно по вкуса ми :-)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Линче,
    много тие хубава купичката- и с нея си се справила чудесно!
    А прасковите са и моят любим плод, но още не съм ги вкарвала в сладкиш тази година.
    Време е да запретна ръкави;)

    И лавандула ще добавя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на двете ви, оказа се, че тая купа, с която си мислех, че не съм се справила много добре изглежда добре на снимки, това е първият ми опит в декупажа и беше доста трудно! Поздрави от мен!

      Изтриване
  9. Линче,великолепен е,декупажната ти купа за плодове-също!С царевично брашно все още не съм правила никакъв десерт,ще трябва да открия разликата,заинтригува ме!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  10. Първо - поздравления за купата, слънце! Все ми се иска да го опитам този декупаж и все ми се струва трудно и се отказвам :) Само да знаеш колко салфетки имам купени по този повод ... А от този златен сладкиш не бих отказала :) Това с царевичното брашно ме изненада, но всяка новост трябва да се пробва, а май е време да намаля сладоледената серия :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, първо - поздравления за страхотната презентация (на втората и третата снимка изглежда направо невероятно ;). Имам два въпроса към Вас: първо, в рецептата споменавате лавандула, но после в списъка с продукти я няма. Имам под ръка сушена и едва ли ще е толкова ароматно, но искам да пробвам. Чудя се дали да сложа цели цветчета или да ги наситня първо. И второ - публикацията за домашен ванилов екстракт вече има ли я?
    Още веднъж поздравления за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за интереса, въпреки, че нямам много време за нови рецепти. Веднага отговарям, в оригиналната рецепта количеството е 1 1/2 ч.л. сушена лавандула, добавя се към брашното след като е пресято. Не зная дали съм написала рецептата за ваниловия екстракт, веднага я давам, много е лесно, нужни са две-три шушулки ванилия и около 250-300 мл водка, шушулките се разрязват по дължина и се слагат в малко шишенце, около 300 мл., доливаме с водката, затваряме и слагаме на тъмно, отнема около 15 дни да стане. Когато започва да свършва, добавяйте по една шушулка, не изхвърляйте старите и доливайте с водка. Това е. Поздрави от мен!

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...