Моят прасковено-летен порив още не може да ме остави, докато има праскови това ще се чете по моите ширини. Обичам ги много, това е любимият ми плод и винаги когато дойде това време си купувам по-много, правя много конфитюр да има за цялата зима и естествено никога не стига време за всички сладкиши, които искам да пробвам, но поне тази година ще пробвам няколко, които съм намислила /ако имам време/ пък ще видим накрая да не си остана само с този.
Този е от онези обърнати сладкиши, които обичам и много ми напомнят на маминия кайсиев сладкиш, който правя само зимата, защото е с компот, но да се върнем на този.
Страхотен е, прилича ми на кубче злато, царевично брашно и праскови, комбинацията е великолепна.
Досега не съм правила сладкиш с царевично брашно, въпреки че много го харесвам не ми е идвало на ум дори и когато онзи ден търсех идея за сладкиш с праскови, но нещо по-различно от пай, галет и т.н., което пък ми напомни за един пай, който не съм ви показвала пак с праскови, та попадам аз на тази рецепта и си казвам това е, ще се прави.
За съжаление в рецептата има и малко лавандула, но аз нямам и я пропуснах, но който има да пробва, мисля че ще е много ароматно.
Прасковено-царевичен сладкиш!
Продукти:
източник Martha Stewart
150 г краве масло + 2 с.л. за тавичката
1 ч.ч захар
1 ч.ч. царевично брашно
3/4 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.ч прясно мляко или течна сметана
3 праскови
Загряваме фурната на 180 градуса.
Намазваме тавичката, която ще ползваме обилно с масло, в случая аз ползвах квадратна 25/25 см, посипах и с кафява захар за още аромат.
Нарязваме прасковите на половинки и нареждаме като керемидки.
Пресяваме двата вида брашно, содата и бакпулвера и смесваме добре.
Разбиваме маслото и постепенно добавяме захарта.
След като захарта се е стопила добавяме яйцата едно по едно като разбъркваме след всяко за кратко.
Започваме да добавяме брашното и млякото като ги редуваме и завършваме с брашно.
Накрая е ваниловият екстракт. Направих си домашен, обещавам да споделя скоро.
Печем 45 минути.
Оставяме в тавичката да изстине напълно и обръщаме в поднос.
Много е вкусен с топка сладолед и хубаво ароматно кафе особено в някой слънчев мързелив следобед, а ако има и една интересна книга удоволствието ще е пълно.
Прегръдка от мен!
Добър апетит!
Павлинка, много апетитно изглежда сладкишът и много изискано си го поднесла!
ОтговорИзтриванеАз също много обичам праскови, но нещо тази година не можах да попадна на хубави.
Веднъж съм правила мъфини с царевично брашно и много ми допаднаха. Със сигурност ще ми хареса и сладкишът.
Много красива купичка си си направила :)
п.п. В момента правя шоколадовия сладолед.
Благодаря, Ели. Ей, много си наблюдателна! Да ти пратя малко праскови от тук има страхотни!
ИзтриванеПавлинка, наистина звучи вкусно!И аз много обичам праскови и всичко направено с тях.Дано остане време да изпробвам и този, като няма да пропусна лавандулата, но моите у дома си чаката галета сега :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Бях убедена, че веднага ще забележиш лавандулата, като чуя за нея и се сещам за теб и на мен много ми се хапва галет да взема да си хвана автобуса то ей го къде е!
ИзтриванеУ-ни-кал-но!
ОтговорИзтриванеАроматен сладкиш и превъзходни снимки*)
Кейт, прегръщам те!
ИзтриванеМного оригинален десерт! Не ти ли остана парченце за проба? :))
ОтговорИзтриванеПавлинче ще се радвам ако се включиш към колекцията с рецепти от тиквички и патладжани: http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html
Поздрави и хубава вечер!
Лавандула няма да сложа, но всичко друго много ми хареса!Уникален!
ОтговорИзтриванеПросто цялата публикация е уникална!А за снимките няма да се уморя да казвам колко много ги харесвам.Всичко направено с много вкус и щипка любов!
Поздравления Павлинка!
Благодаря ти много, мила както винаги!
ИзтриванеСтрахотен е станал!
ОтговорИзтриванеИ аз си мечтая за лавандула...
Поздрави и хубава вечер!
Посудата ти е разкошна, особено подносът с цветенцата и купата с розите, така подхождат на ароматния кейк. Много са ми любопитни тези кейкове с царевично брашно и плодова основа. Сигурна съм, че биха били точно по вкуса ми :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Линче,
ОтговорИзтриванемного тие хубава купичката- и с нея си се справила чудесно!
А прасковите са и моят любим плод, но още не съм ги вкарвала в сладкиш тази година.
Време е да запретна ръкави;)
И лавандула ще добавя!
Благодаря и на двете ви, оказа се, че тая купа, с която си мислех, че не съм се справила много добре изглежда добре на снимки, това е първият ми опит в декупажа и беше доста трудно! Поздрави от мен!
ИзтриванеЛинче,великолепен е,декупажната ти купа за плодове-също!С царевично брашно все още не съм правила никакъв десерт,ще трябва да открия разликата,заинтригува ме!
ОтговорИзтриванеХубава сряда!
Първо - поздравления за купата, слънце! Все ми се иска да го опитам този декупаж и все ми се струва трудно и се отказвам :) Само да знаеш колко салфетки имам купени по този повод ... А от този златен сладкиш не бих отказала :) Това с царевичното брашно ме изненада, но всяка новост трябва да се пробва, а май е време да намаля сладоледената серия :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, първо - поздравления за страхотната презентация (на втората и третата снимка изглежда направо невероятно ;). Имам два въпроса към Вас: първо, в рецептата споменавате лавандула, но после в списъка с продукти я няма. Имам под ръка сушена и едва ли ще е толкова ароматно, но искам да пробвам. Чудя се дали да сложа цели цветчета или да ги наситня първо. И второ - публикацията за домашен ванилов екстракт вече има ли я?
ОтговорИзтриванеОще веднъж поздравления за хубавата рецепта!
Здравейте! Благодаря за интереса, въпреки, че нямам много време за нови рецепти. Веднага отговарям, в оригиналната рецепта количеството е 1 1/2 ч.л. сушена лавандула, добавя се към брашното след като е пресято. Не зная дали съм написала рецептата за ваниловия екстракт, веднага я давам, много е лесно, нужни са две-три шушулки ванилия и около 250-300 мл водка, шушулките се разрязват по дължина и се слагат в малко шишенце, около 300 мл., доливаме с водката, затваряме и слагаме на тъмно, отнема около 15 дни да стане. Когато започва да свършва, добавяйте по една шушулка, не изхвърляйте старите и доливайте с водка. Това е. Поздрави от мен!
Изтриване