понеделник, 11 април 2016 г.

Сиропиран ябълков щрудел!

   Из размислите на една плетачо-шивачка:
   "Мисля, че като се за хванеш с нещо трябва да си сериозен. Налягат ме мисли дали ще се справя, дали хората ще харесат поне едно нещо, което съм направила. Ще мога ли да поддържам ниво. Едни такива въпроси си задавам напоследък. Знаете заех се с нещо, което искам да направя много отдавна, а време все не ми достигаше, сега ми се отвори възможност и се опитвам и наистина много искам да успея. Шия, плета, съединявам, мисля и пак мисля."
    ..., но готвенето, не мога без него и най-вече снимането. Нямам много време, сега пък за това, но мисля да се справя. Днес предуикендово врътвам едно щруделче с дъх на анасон и канела, че и сиропирано.





    Сиропиран ябълков щрудел!

    Продукти:
      идея: DrizzeleAndDip

    1 ч.ч. = 250 мл

    4-5 листа кори за баница
    1/2 ч.ч. захар
    1 звезда анасон
    1 пръчка канела или 1 ч.л. канела
    1/2 ч.ч. стафиди
    2 ч.ч. вода
    5-6 малки ябълки
    1/2 ч.ч. нарязани орехи, отделете 1 с.л. 
    2 с.л. пчелен мед
    80 г краве масло, разтопено
    2 с.л. кафява захар
  • Подгответе тавичка или форма с откопчаващи стени с големина 26 см. Намажете с масло.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Почистете и нарежете ябълките на кубчета.
  • Сложете водата, захарта, стафидите, анасона и канелата в дълбока касерола на силен огън да заври, намалете огъня и сложете ябълките, оставете да врат около 10 минути.
  • Отцедете ябълките от сиропа, махнете анасона и пръчката канела и ги оставете да изстинат. Запазете 1 ч.ч. от сиропа.
  • Добавете към изстиналите ябълки нарязаните орехи и меда. Разбъркайте добре.
  • Разстелете една кора, намажете с масло, сложете обилно от плънката и навийте на руло. Започнете да нареждате рулата от стените навътре. Повторете същото и с другите кори.
  • Намажете отгоре с останалото масло и поръсете с кафявата захар.
  • Печете 30-35 минути докато щрудела се зачерви. 
  • Готовия щрудел оставете да изстине и сиропирайте, поръсете с отделените орехи
  • Добър апетит!
    Моят съвет: 
  •  Използвайте по дебели кори, аз използвах от новите "Златна царица", точени. Ако са много тънки кори, когато се сиропират ще станат на каша, а тези станаха много сочни.
  • Ако не обичате силния аромат на анасон, оставете го само за малко в сиропа и го извадете преди да сложите ябълките.
    




    До скоро! П.

    
   


    

1 коментар:

  1. Еее, има време до уикенда де :) много бързаш да дойде! :) То и аз искам, де! Много вкусен щрудел си спретнала Павлинче! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...