събота, 25 юни 2011 г.

Кекс - Мечта

    Когато направих този кекс, вече бях абсолютно сигурна,че мога да направя всички най-трудни сладкиши, които се сетите. Ако знаете колко материал съм похабила в беглите си опити да направя дори бледо подобие на какъвто и да е кекс, но както се казва "за всичко си има време" или аз бих казала - за всичко си има рецепта.
    Честно казано да си призная преди изпитвах, като че ли известен страх да правя десерти, но този кекс може би "отприщи" нещата, ще ви кажа защо, защото никога не успявах да изпека нещо качествено, че кой да ми каже "Не отваряй фурната момиче".



     За тази рецепта отново ще благодаря на моята мила дружка, която всъщност се казва Веси, че се сети за този кекс и на нейната майка, която беше така мила да обясни как се прави един хубав и невероятен кекс!
     По - късно си извадих няколко извода, които следвам винаги, след малко ще ги споделя, когато напиша рецептата.
     Какво да ви кажа 45 минути стоях пред фурната за да видя дали най-после ще се получи и стана, отдъхнете си /усмихвам се, спомних си колко смешна бях/ истината е, че обичам когато нещата се получават красиво.
     Рецептата е лесна, запомняща се и разбира се е много вкусна!


Много съм горда с тази снимка, защото все пак за първи път правя подобни фотографии!
     Продукти:


     4 големи яйца
    2 1/2 ч.ч. брашно, препоръчвам тип 450 /чаената чаша е 250 ml/
    1 1/2 ч.ч. захар
    125 ml олио
    250 ml газирана вода
    1 бакпулвер
    ванилия прах или есенция
    какао
   
    Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте форма за кекс с хартия за печене или просто намаслете и поръсете с брашно /аз предпочитам хартията/.
    Разбийте яйцата със захарта, пресейте брашното заедно с бакпулвера, смесете ги добре. 
    От тук започва ръчния труд. Към мократа смес добавете на тънка струя олиото, а след това газираната вода, аз използвам есенция от ванилия има великолепен аромат, идва ред на брашното по - малко с бавни движения за да не унищожим всичко направено до тук. Ако желаете да сложите какао разделете сместа на две части, към едната добавете пресятото какао,нека да е хубаво и неподсладено.




    В приготвената формичка започваме да изливаме от двете смеси една върху друга за да се получи красива шарка, защото най-голямото удоволствие е когото надникнем какво се е получило, а ако искате да стане още по-хубаво слагайте лъжица по лъжица пак една върху друга. Ами това е, ще печем,  около 45 -50 минути на второ ниво, но всеки си познава печката. Не отваряте фурната най-малко 40 минути влезе ли студен въздух всичко свършва между вас и кекса.
    Надявам се описанието да е точно и полезно!
    Та ето с такова внимание и педантичност направих първият си страхотен кекс и придобих смелост да направя всички любими рецепти!
    И разбира се, да ви е сладко!


     


    
    


     
     
     
     








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...