Около еуфорията, която ме е обхванала покрай направата на този блог, моите публикации, снимки и рецепти са тема номер едно и може би само за това говоря и разбира се казвам на всички, че ми трябва само повод да забъркам това-онова. Така в един от всичките такива разговори аз споменах, че ще направя тази торта обаче май не са ми повярвали, но...
Винаги съм искала да направя истинска шоколадова торта с наистина много шоколад. Тази рецепта е отдавна харесана, но явно е нямало истински повод да я направя, та снощи като запретнах едни ръкави откарах до късно, но резултата е великолепен!
Правенето на торти сравнявам със строенето на къщи, а вие?
То изливаш основи, замазваш и правиш една хубава фасада, но ако не е с удоволствие не си струва.
Малко се отплеснах, но ще ми простите.
С две думи стана една доста голяма и впечатляваща торта, с която направих надявам се истинска изненада за милата рожденичка.
Хайде да строим!
Продукти:
1 1/2 ч.ч. меко масло
3/4 ч.ч. какао неподсладено,чисто и ароматно
1/2 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладко прясно мляко
4 яйца
3 ч.ч. фино брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
ванилов екстракт или есенция
за крема:
680 гр. черен шоколад
4 ч.ч сметана за разбиване
моята добавка половин килограм череши
забележка: аз използвам чаша, която е разграфена с 1/2,а ако нямате такава може да ползвате чаша от 250 мл.
Започваме с какаото, изсипете го в подходяща купа и разтваряме с водичката и млякото.
През това време разбиваме маслото и добавяме захарта последователно,
следват яйцата едно по едно до побеляване.
В друга купа си пресяваме брашното, бакпулвера,содата и солта и ги смесваме добре.
Както вече споменах в предишни рецепти не обичам да добавям брашното с миксер, а на ръка защото на него му трябва време за усвояване, аз процедирам така и винаги се получава. Сега започва едно интересно смесване, към мократа смес добавете една част какао разбъркайте и добавете същото количество брашно и пак разбъркайте и така до смесване на цялото количество. Добавете ванилията!
Пекат се три блата, подгответе се или с три форми големи около 24 см.
или както мен, аз имам само една, покрита с хартия за печене. Разпределете сместа, това значи около три пълни черпака за блат.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Един блат се пече 35-40 минути. Сложете го да се пече и да правим крем.
На много слаб огън слагаме натрошения шоколад докато се разтопи и смесваме постепенно със сметаната до напълно хомогенизиране. Оставете на страна да изстине и приберете в хладилник за охлаждане.
След като всички блатове са изпечени и изстинали, постройте тортата, слагайте смело крем между блатовете имате достатъчно и не забравяйте почистените череши. Накрая бъдете артисти!
Адаптирано от Martha Stewart
Надявам се да съм била полезна и да ви е сладко!
P.S. Извинявам се за лошата снимка на разреза, но носих парчето специално за снимката и леко се деформира!
Павлина, много вкусна изглежда тортата ти!И толкова шоколадова - от любимите ми:))).
ОтговорИзтриванеМного благодаря, ти си първият човек, който коментира в този мой блог, за мен е чест, и отново благодаря
ОтговорИзтриванеУау, тази торта е точно като за мен :) Обожавам шоколад и всичко шоколадово! Прекрасна е! Честито и за блогчето, да го напълниш с вкусни рецепти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВсички ваши коментари много ме радват, благодаря за пожеланията, а тази торта предизвика истински фурор, направете я, вкуса е неповторим!
ОтговорИзтриванеТортата е изключителна! Освен това и аз, като Цвети, имах рожден също на 30 юни.:-)))) Да е жива и здрава на много голяма патерица и да има винаги някой добър човек, който да приготвя такива страхотни торти!:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Мони, честито и на теб на патерица, такива думички ме карат да се усмихвам широко.Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧестито! Видях, че тортата е победител в конкурса на Good Food! Напълно заслужено :)Страхотна е!
ОтговорИзтриванеГаби, много ти благодаря, внимателна си както винаги!
ОтговорИзтриванекакво значи сметана за разбиване? Сметана на прах ли?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Силвия! Приятно ми е да видя нови хора тук, с удоволствие ти отговарям, сметана за разбиване е тази, която се продава в кутии и хората си мислят, че единственото и приложение е когато се разбие с миксер, но може и така по този начин както съм писала горе, даже става много по вкусно, надявам се да съм полезна, пиши ако си пробвала дали ти е харесало! Препоръчвам ти тази торта! Поздрави и до скоро !
ОтговорИзтриване