вторник, 18 октомври 2011 г.

Кейк с кафе и шоколад!

    ... или как създадох първата си рецепта. Да създадеш вкусна рецепта не е лесно, много отдавна исках да направя опит да събера някой от вкусовете, които обичам в едно, без никаква представа дали ще се получи се хвърлих в едно бъркане и смесване, за което ще ви разкажа сега.
    Вкусният и мек кекс за мен винаги е бил майсторство, въобще правенето на кекс не е лесна работа, за да стане хубав трябва да се прави, първо с голямо желание и второ с още по-голямо желание!
    Любими вкусове имам много, да говоря за фаворити е относително, но един  от тях е вкусът на кафето, то е като с шоколада и още много други като тях, безброй са. Леко горчивия вкус на кафето и натуралният шоколад за мен са много по-хубави от всички сладкиши, за които се използва много захар, дори никога не спазвам количеството на захарта, което е посочено, употребата в моята кухня е сведена до минимум.




    Рецептите за кекс са както много разнородни, така и много си приличат, не зная дали моята ще ви хареса, но ви гарантирам, че подбрах наистина страхотни вкусове заедно и се получи един доста добър кекс, с невероятна и мека текстура, а аромата не мога да ви опиша.


  
    Кейк с кафе и шоколад!


     Продукти:


    180 гр. краве масло
    150 гр. захар
    300 гр. брашно
    3 яйца
    300 мл. сварено кафе
    1 бакпулвер
    1 есенция ром
    1 с.л. пчелен мед
    1 с.л. какао
    1/2 к.л. джинджифил
    1 к.л.сода бикарбонат


    Ето това са моите продукти!




    Подготвяме си съд, в който ще печем.
    Разбиваме маслото и захарта до побеляване и до пълно смесване.
    Добавяме яйцата едно по едно, без да прекаляваме много с бъркането, а само колкото яйцето се смеси.
    Сваряваме кафето и в него смесваме медът и есенцията.
    Пресяваме всички сухи съставки и ги смесваме добре.
    Към яйчената смес постепенно добавяме една част брашно, една част кафе, докато изчерпаме с количествата.
    Всичко това аз бъркам на ръка, а ако имате миксер снабден с едно от онези хубави гребла, /завиждам ви/, разбийте на най-бавната степен.
    Печем за около 45-50 минути на 180 градуса.




    След като кейкът е готов, вадим и чакаме да изстине.


    За глазурата:
    150 мл. течна сметана за разбиване
    80 гр. черен шоколад


    На много слаб котлон слагаме сметаната и шоколада и разтопяваме и докато е горещ заливаме кейка. 
    


    Може да сервираме със сметана или сладолед, а защо не с чаша ароматно кафе!
    Да ви е вкусно и топло!

13 коментара:

  1. Павлина, чуден ти е кейка - изглежда много вкусен, а като чета продуктите - ще е и много ароматен!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. :) здравей :) кейка ти изглежда фантастично перфектен :) мммммммм !

    ОтговорИзтриване
  3. Линчеее,Линче и сега какво ще правя,като съм на диета:(
    Записвам си рецептата за след това,защото много,ама много ми хареса!
    Хем е красив,хем вкусен!
    Прегръщам те и ти пожелавам сладък ден с този прекрасен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинче, справила си се чудесно!
    Кейка изглежда вкусен, ароматен и много пухкав!
    Със сигурност ще опитам!

    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами бих се гордяла с този кейк- чудесен е!
    Този шоколад едвам го гледам и се удържам да не хукна към магазина:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Аелис, много благодаря, липсваха ми твоите коментари!

    Дани , мила, благодаря!

    Кейт, завиждам ти за волята, която имаш да бъдеш на диета, аз не мога.Прегръщам те!

    Леви, твоите думи са винаги голям комплимент.Прегръдки и от мен!

    Мъхче, след толкова хубави думи,малко се възгордях, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Павлинка как ме размечта за нещо сладко :) Аз току що се прибрах от снежно няколкодневно пътуване и вкъщи няма съвсем нищичко като шокоманиак като мен! Кексът звучи много ароматно и вкусно и непременно ще бъде опитан :) Хубава и уютна вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, мила къде те затрупа това време, първо се стопли и тогава ще му мислим за десерта. Да ти е топла вечерта.

    ОтговорИзтриване
  9. Павлинче,страхотен резултат е дала волната ти импровизация!Много ми допада комбинацията от джинджифил,кафе,ром и какао!А заливката допълва перфектно цялата картинка!Снимките също са супер!
    Приветствам факта,че редуцираш захарта в рецептите,и аз винаги го правя,защото у нас обичаме умерено сладки десерти!

    Прегръдки от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, благодаря! Май наистина когато се импровизира се получава наистина добре! Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително сочен и пухкав изглежда кексът. И с любимата комбинация - шоколад и кафе :)
    Няма по-хубаво нещо от импровизацията, само малко смелост трябва и както ти казваш - желание, колкото по-голямо, толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, как можах да изпусна този съблазнителен кекс! Съдържа всички любими съставки, кафе, шоколад, мед... Честито за първата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Уау, Павлинче, това се казва успешна импровизация! Поздравления! Страхотно ти се е получил. Браво за рецептата!:-))
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...