Шоколад, шоколад и пак шоколад!
Това е несравним десерт, още щом видях рецептата на секундата реших, че ще бъде направена при първият удобен случай. Не мога дори да ви опиша за какъв вкус говорим, ако мога да ви опиша как приемах всяка хапка, със затворени очи и с усмивка на уста.
Е, какво ще кажете!
Мога наистина да кажа с чиста съвест, че изядох неприлично количество от това по-горе, как да ви опиша вкуса, въобще не сладък кекс, даже мога да кажа, че е с леко горчив привкус и много, много шоколадов!
Не стига една чаша какао, а и има и парченца шоколад, повярвайте в момента преглъщам и огладнях отново.
Мисля, че не друго, че именно кексът ми е един от любимите десерти, първо не му слугуваш много, не са нужни кой знае какви приготовления, но резултата може да е уникален и много впечатляващ и винаги може да мине за един доста специален десерт.
Хайде стига съм ви занимавала, че винаги се отплесвам и приказвам много!
Шоколадов кекс с карамелизирани банани!
Продукти:
източник "Cafe Fernando"
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
115 г масло
1 1/4 ч.ч. захар
2 яйца
3 банана
250 мл айран /сложих малко повече/
70-80 г натрошен черен шоколад
Първо си приготвяме една форма за кекс с дължина около 23 см.
Пресяваме всички сухи съставки заедно и ги смесваме добре.
В тефлонов тиган разтапяме половината захар, оставяме хубаво да се разтопи без да бъркаме в тигана, а леко разклащаме така става по-хубав карамел, когато е готов слагаме бананите и ги оставяме за около пет минути за да омекнат. Прехвърляме в подходящ съд и намачкваме с вилица не много на дребно.
След това разбиваме маслото с останалата захар на бял пухкав крем и добавяме яйцата едно по едно и бъркаме за кратко.
Започваме да добавяме сухите съставки на ръка бавно и внимателно като редуваме с част айран и завършваме с брашно.
Накрая е шоколада, добавяме и разбъркваме само докато се смеси.
Получава се доста гъсто тесто, но не се плашете.
В подготвената форма сипваме част от сместа, бананите и останалата част от сместа.
Печем на 180 градуса, регулирайте печенето отдолу и отгоре, за да не остане долната част сурова, да речем 10 минути общо, 25 минути отдолу и още около 5-6 минути пак заедно, но всеки може да си прецени фурната и да реши как е по-добре.
След като е готов го оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата за да не ви се разтече карамела, а и шоколада е все още течен.
Надявам се да ви хареса и да го пробвате някой път, ще ви хареса!
Добър апетит!
Това е несравним десерт, още щом видях рецептата на секундата реших, че ще бъде направена при първият удобен случай. Не мога дори да ви опиша за какъв вкус говорим, ако мога да ви опиша как приемах всяка хапка, със затворени очи и с усмивка на уста.
Е, какво ще кажете!
Мога наистина да кажа с чиста съвест, че изядох неприлично количество от това по-горе, как да ви опиша вкуса, въобще не сладък кекс, даже мога да кажа, че е с леко горчив привкус и много, много шоколадов!
Не стига една чаша какао, а и има и парченца шоколад, повярвайте в момента преглъщам и огладнях отново.
Мисля, че не друго, че именно кексът ми е един от любимите десерти, първо не му слугуваш много, не са нужни кой знае какви приготовления, но резултата може да е уникален и много впечатляващ и винаги може да мине за един доста специален десерт.
Хайде стига съм ви занимавала, че винаги се отплесвам и приказвам много!
Шоколадов кекс с карамелизирани банани!
Продукти:
източник "Cafe Fernando"
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
115 г масло
1 1/4 ч.ч. захар
2 яйца
3 банана
250 мл айран /сложих малко повече/
70-80 г натрошен черен шоколад
Първо си приготвяме една форма за кекс с дължина около 23 см.
Пресяваме всички сухи съставки заедно и ги смесваме добре.
В тефлонов тиган разтапяме половината захар, оставяме хубаво да се разтопи без да бъркаме в тигана, а леко разклащаме така става по-хубав карамел, когато е готов слагаме бананите и ги оставяме за около пет минути за да омекнат. Прехвърляме в подходящ съд и намачкваме с вилица не много на дребно.
След това разбиваме маслото с останалата захар на бял пухкав крем и добавяме яйцата едно по едно и бъркаме за кратко.
Започваме да добавяме сухите съставки на ръка бавно и внимателно като редуваме с част айран и завършваме с брашно.
Накрая е шоколада, добавяме и разбъркваме само докато се смеси.
Получава се доста гъсто тесто, но не се плашете.
В подготвената форма сипваме част от сместа, бананите и останалата част от сместа.
Печем на 180 градуса, регулирайте печенето отдолу и отгоре, за да не остане долната част сурова, да речем 10 минути общо, 25 минути отдолу и още около 5-6 минути пак заедно, но всеки може да си прецени фурната и да реши как е по-добре.
След като е готов го оставете да изстине напълно и тогава го извадете от формата за да не ви се разтече карамела, а и шоколада е все още течен.
Надявам се да ви хареса и да го пробвате някой път, ще ви хареса!
Добър апетит!
Да живее шоколада!!!!!:-))) Както и да го погледнеш, си е отвсякъде за шокохолици! Невероятен е, а и с тези карамелизирани банани, ммммммм:-))) Чуден! Браво, Павлинче, наистина е неустоим!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам един прекрасен петък!
Благодаря, Мони! И на теб много много хубав ден!
ИзтриванеНе те обичам, лоша си :(
ОтговорИзтриванеАз, какво да правя сега, като си пия сутрешното кафе и само мога да си представя как ще ми отива този кекс на кафенцето!
Нямаше нужда да ни обясняваш за какъв вкус става въпрос,от рецептата и хубавите снимки много добре си личи, така още повече ми се прияжда.
Лети, шегувам се за поста,много харесвам презентациите ти!
Прегръщам те и благодаря за насладата*)
Кейт, направо си ме разсмя! Моите приятелки и те така казват, но не мога да устоявам на такива неща! Прегръдка!
ИзтриванеПавлина, то само заглавието като прочете човек и няма нужда повече да се обяснява. Шоколад, карамел и банани мммммм.... чудесна комбинация. Черпя се с парченце за сутрешното кафе. Страхотно си представила рецептата и снимките са много изкушаващи.
ОтговорИзтриванеХубав и весел ден!
Изглежда страшно вкусно! Направо си представих вкуса му. Задължително ще го направя този кекс, съставките му са ми любими! Хубав ден!
ИзтриванеБлагодаря, Ели!Взимай и да ти е сладко!
ИзтриванеПети, благодаря! Направи го , убийствен е!
ИзтриванеЛинка, знаеш ти какво да направиш :) Щом е шоколадово - това е трябва да е безспорно най-вкусният кекс! А има ли и банани - значи и половинката ще го хареса! Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден - нали е малката събота ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи!И на теб пожелавам много хубав ден! Знаеш че и аз съм от шоколадовите хора и не мога да се спра да правя неща с шоко! Прегръдка!
ИзтриванеИстинско изкушение!!!!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение и много хубави снимки,Павлинче!
Прегръдки:)
Благодаря, Леви! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеМммм,приказка,приказка!Истинска прелест,браво!
ОтговорИзтриванеТова е размазващо вкусно!!! Лин, чудесна рецепта предлагаш :)
ОтговорИзтриванеХубав и сладък ден :)
Благодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеПавлинаааа,това шоколадово съвършенство ми грабна погледа и се влюбих
ОтговорИзтриваневеднага си отметнах страничката и ще се пробва в най-близко бъдеще
прегръдки и хубава неделя ти желая а когато имаш време прескочи при мен за една награда
Мммммм, изглежда невероятно вкусен..още днес ще го направя,само незнам дали би се получил в кръгла форма,че само такава има?Желая ти слънчев и усмихнат ден :* П.П.това тук от длу с профилите много не ми е ясно,нали пиша от профила си от Facebooka?Та успявам да мина цамо за анонимна :( Тоника Талева
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение за любителите на мнооого шоколадово..изглежда неустоимо вкусно.Харесвам блога ти и съм споделила една награда с теб,заповядай при мен да си я вземеш и да се запознаем.Хубав ден ти желая.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,много ми харесва,съчетанието на шоколад и банан. Изглежда страшно изкусително, непременно ще го приготвя! Адмирации!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, ако обичаш много шоколад ще ти хареса! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Павлина, наистина картинките са много хубави и може би това беше и повода да избера тази рецепта, търсейки нещо с банани. Трябва да призная обаче,че може би това ще е първият и последен път когато ползвам подобен блог, защото при мен нещата не бяха никак гладки. Първо обясненията по приготвянето на сместа и печенето не са достатъчно точни и трябва да се налучква непрекъснато, второ нямам представа как сте използвали съд за кекс 23см, след като моя от 27см се оказа много малък и сместа започна да излиза при печенето. Сяжалявам,че моя коментар като гост на вашия блог, е толкова критичен и няма нищо общо с овациите по-горе. За жалост този ми опит отново ще ме върне към добрите стари, готварски книги.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Добрина! За мен това не е критика, а споделен опит!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не се е получил, но това е кейка, който съм правила безброй пъти и не само аз и за да го покажа аз съм го правила предварително.
Ако обяснението не ви харесва, можете да се обърнете към първоизточника и да прецените, за това винаги се посочва източника на рецептата.
За кое точно налучвахте, като всичко е написано доста ясно и кейка се прави в четири стъпки. Съжалявам, че отговора ми е малко остър, но за рецепта, която е пробвана многократно, не мога да се съглася!
П.П. Не разчитайте винаги на книгите, имам доста от тях и в доста случаи действам по усет и не налучквам!