сряда, 29 февруари 2012 г.

Шоколадова торта!

    Дълго време мислих как да озаглавя тази публикация, но накрая реших, че каквото и гръмко име и да измисля наистина няма да мога да обясня колко хубава е тази торта, съвършена, така се получи!
    Хубавата торта за мен е ...как да ви я опиша... при всяка хапка да затваряш очи и да изпитваш наслада, така можах, по друг начин не бих била толкова ясна.


    Подготвила съм ви много снимки, така че и статията ще е дълга! Дори не зная от къде да започна.


    Първо мисля да започна от това, че имам няколко любими блога, от които черпя доста защото аз все още съм много нова "в занаята", така казано и само с идеите си са много креативни и съм научила доста от тях.
    За някой от тях вече съм ви казвала или просто съм писала разбира се от къде е рецептата (което при мен е задължително), и така е редно, нали.
    Тази торта е харесана отдавна, само повод ми трябваше, намерих си го и понеже беше за подарък не можах да снимам и затова това е торта номер две и то подобрена версия.




    Направих много леки промени в рецептата, но не за да я подобря, защото тя е великолепна, а за да я направя още по-великолепна!
    


    Едната малка промяна е, че намазах блатовете с вишнево сладко, което в комбинация с шоколад се получи страхотно.
    Другото е, че намалих количеството на содата в блата, защото когато се прекали вкуса и е доста доминиращ.
    Трета и последна промяна е количеството на глазурата и добавка на много малко количество масло, ей така за блясък.




    Шоколадова торта!


     Продукти:
      адаптирано от Moje Wypieki
    
    1 3/4 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. пудра захар
    3/4 ч.ч. какао
    2 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 ч.ч. прясно мляко
    1/2 ч.ч. олио
    2 големи яйца
    1 ч.ч. горещо силно кафе
    ванилия
  
    Блатовете се правят изключително лесно.
    Всички продукти трябва да са със стайна температура.
    Загряваме фурната на 180 градуса и подготвяме две форми с големина 23 см.
    В подходяща купа пресяваме брашно, захар, какао, бакпулвер, сода бикарбонат и сол.
    В друга купа смесваме яйцата, млякото, олиото и ванилията. Разбиваме за кратко на ниска скорост.
    Бавно и на малки части добавяме сухите съставки и когато ги преполовим може да започнем с кафето, така част сухи съставки, част кафе, трябва да завършим с брашно.
    Пак казвам с бавни движения и за кратко даже да останат малки бучици не е страшно.
    Разделяме сместа на равни части и печем за около 35 минути.
    След като са готови охлаждаме напълно.


    
    За крема:


    230 г черен шоколад
    2 с.л. какао
    1 ч.л. разтворимо кафе
    5 с.л. вода
    1 с.л. ром
    2 яйца
    1 с.л. захар
    щипка сол
    1 ч.ч. сметана


    5-6 с.л. сладко от вишни


    В касерола с дебело дъно слагаме натрошеният шоколад, какао, кафе, водата и рома и стопяваме на много слаб огън и разбъркваме, получава се гладка и лъскава смес. Оставяме на страни.
    Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Към всеки добавяме по половин лъжица захар.
    Разбиваме жълтъците докато не се получи почти бял крем.
    Белтъците бием по същият начин заедно със солта до получаване на твърд сняг.
    Разбиваме и сметаната.
    Сега започваме да смесваме.
    Прибавяме към жълтъците шоколадовата смес и разбъркваме, започваме да добавяме по малко от белтъците и бъркаме до хомогенност, накрая е сметаната.
    Получава се невероятен мус с много лек и въздушен вкус.
    Прибираме в хладилник докато започнем да сглобяваме тортата.




    За глазурата:


    50 г черен шоколад
    50 г млечен шоколад
    1 с.л. разтворимо кафе
    100 мл сметана
    2 с.л. масло


    В подходящ съд слагаме двата вида шоколад и кафето, затопляме за малко и бъркаме интензивно, прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме, отстраняваме от огъня и продължаваме с интензивното бъркане като прибавим и маслото.
   Оставяме на страна като бъркаме от време на време като не оставяме глазурата да се сгъсти.
   Съвета ми е да направите глазурата малко преди да я сложите върху тортата, защото изстива бързо и има вероятност да се сгъсти.



    Сглобяване на тортата:


    Когато двата блата изстинат напълно изравняваме всички неравности и ги мажем със сладкото от вишни и ги оставяме настрана за да попие сладкото и за да не ни се хлъзга крема отгоре.
    След това подреждаме в подходящ поднос единият блат и покриваме с крем поставяме и другият блат и мажем и останалият крем, като оставяме малко за украса.
    Крема е достатъчен да се покрие отгоре и отстрани цялата торта.
    Прибираме в хладилника отново да стегне преди глазурата.




    Покриваме с глазурата и отново оставяме да се охлади и стегне.
    Аз направих украсата на другият ден от останалият крем и още малко сметана, но разбира с това е ако искате да ви е красиво! 
    


   За първи път пиша толкова дълги обяснения с толкова много снимки, но се надявам да бъда полезна и да вдъхновя на свой ред хората, които прочетат цялата тази статия!
   Беше ми изключително приятно да напиша всичко това за вас и ...
   Добър апетит!
    


    
   


     
    

34 коментара:

  1. тортата е просто невероятна
    поздравления ,с удоволствие бих си грабнала това огромното парче :))
    честита Баба Марта
    здраве,радост и късмет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче,тортата е невероятна.
      Честита баба Марта-да си бяла и червена,като слънцето засмена!
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Благодаря, момичета и на вас Честит празник!

      Изтриване
  2. Ох, Павлинче и без да казваш колко е вкусна се вижда и ми прималя на корема:)...така хубава си я направила тази торта ,че ми иде веднага да почна да бъркам и аз за да я опитам ! Грабвам най-голямото парче и ти пожелавам честита Баба Марта ! Много усмивки и слънчево настроение !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, Честита и на теб1 Започвай да бъркаш защото си заслужава! Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита Баба Марта, Павлинче!


    Тортата е зашеметяваща! Много хубави снимки!

    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, Леви, Честита Баба Марта и на теб , благодаря ти много! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Павлинка,Честита Баба Марта!
    Страхотна торта си направила!Много усмивки ти пожелавам!Бъди здрава и весела!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинка, наистина заглавието е много подходящо. Нищо описателно не би трябвало да има в него. Тези две думи описват перфектно този разкош, който си показала.
    И аз съм правила нещо подобно и мога да кажа, че вкусът беше невероятен. Направо се размечтах...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! От теб звучи като много голям комплимент! Поздрави!

      Изтриване
  6. Павлинче, Честита Баба Марта! Да си здрава и засмяна през цялата година!

    Тортата изглежда изкущаващо вкусно! Снимковия материал е прекрасен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петинка, благодаря! Честита баба Марта и на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  7. Оооо,с тази торта апетита ми ще е повече от добър,ще е направо ужасно лаком!
    Прекрасни снимки,Линче!А тортата е толкова креместа и сочна,че направо ме плени!
    Честита Баба Марта!Здраве и много усмивки !

    ОтговорИзтриване
  8. Павлинка,
    ей тази торта е прекрасна, ПРЕ-КРА-СНА!
    Вземам си едно за десерт тази вечер;)
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, вземи две и се наслади повече! Прегръдка!

      Изтриване
  9. Честита баба Марта! Тортата е прекрасна! Много вкусна, изпипана отвсякъде! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Баба Марта! Поздравления за бижуто!Просто е перфектна- като вкус и изпълнение, а и фото-презентация!

    ОтговорИзтриване
  11. Линче,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит 8-ми март,бъди много желана,обичана ,уважавана и щастлива
    прекрасна вечер ти желая

    ОтговорИзтриване
  13. Не се ли притеснявате от суровите яйца в крема!Елена

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Елена! Не ме притесняват, става въпрос само за два жълтък, правила съм тортата два пъти и няма проблем. Ако те притесняват подобен вид кремове, можеш да разбиваш жълтъците на водна баня. Препоръчвам ти тази торта, уникално вкусна е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. СТРАХОТНА ТОРТА,направих я по рецептата ,поздрави и целувки, пожелавам на всички да направят за своите любими хора

    ОтговорИзтриване
  16. забравих да се представя казвам се ЗОРНИЦА и от 10 год. живея в Испания, в свободното си време се занимавам с кулинария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Радвам се изключително много, че ви е харесала и е чест за мен , че си ми се доверила за рецептата! Поздрави и до скоро!

      Изтриване
  17. Имам един въпрос, блатовете не остават ли сухи... могат ли да се сиропират малко

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей! Веднага отговарям, това са най-сочните блатове, които съм правила и по принцип когато в блатовете се слага олио стават много "мокри", ако сиропираш структурата и ще се разруши и крема няма да стои по този начин. Правила съм я няколко пъти в този вариант на рецептата и се поучава страхотно. Поздрави и се надявам да я пробвате и пишете ако ви е харесала!

    ОтговорИзтриване
  19. Ауууу много ми харесва! :) Не знаех, че и ти имаш блог, видях, че ти се отбиваш в моя блог и не съм подозирала какви красоти правиш! А и снимките ти си ги бива! Ели.

    ОтговорИзтриване
  20. А дали можеш да ми кажеш как да се включа като абонат към блога ти? Не намирам бутонче: присъедини се?.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, изключително ми е приятно, можеш да се присъединиш от началната страница, там са всички приятели!

      Изтриване
  21. Поли, би ли ми казала откъде намери автентечни състарени дъскки? Вече 6 месеца търся готови такива или се боря да състаря, но не ми се получават? Ако имаш фейсбук бих те присъединала в приятелите, че там съм по активна и ще можем да си комуникираме.

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...