вторник, 28 февруари 2012 г.

(Не)обикновена бисквитена торта!

    Толкова много ми се правеше някаква торта, но от всички, които са в списъка нито една не ми намигна и никоя не ми каза "направи ме". Голямо чудене падна като, че ли на изложба ще ходим, но все пак удоволствието от десерта си остава винаги с голяма важност и от обикновена направих (не)обикновена бисквитена толкова вкусна торта. Зная, че идеята я видях някъде и ако се замисля ще се сетя, но сега е прекалено късно и едва ли ще се случи, имам предвид за сметаната, а крема, крема си го направих сама, истински, шоколадов!


    Тя е малко несъвършена, малко неравна, но винаги много вкусна и съм сигурна, че никога повече няма да направя бисквитена торта с готов крем и сметаната не е много, за тези които ще помислят обратното, а балансира вкуса и я прави много сочна!


    Е, мога още много да обяснявам надълго и широко, но смисъл никакъв докато не се опита, а аз как ги говоря, като че ли не сте пробвали, а ако не сте, какво чакате!

 
    (Не)обикновена бисквитена торта!

     Продукти:

    5 пакета обикновени бисквити (тънки), 1 пакет-120 г
    1 л прясно мляко
    10 с.л. захар
    4 яйца
    2 с.л. царевично нишесте, препълнени
    100 г черен шоколад
    ванилия

    250 мл сметана

     
    Покриваме подходящ съд с прозрачно фолио за да можем после лесно да обърнем тортата. 
    Заделяме от млякото около 100 мл за потапяне на бисквитите и 100 мл за да разтворим нишестето.
    Останалото мляко слагаме да се свари на слаб огън и прибавяме захарта като разбъркваме за да не загори.
    Разбиваме яйцата и прибавяме към млякото на тънка струя и продължаваме да разбъркваме.
    Прибавяме отново на тънка струя разбитото нишесте, сгъстява се много бързо и отстраняваме от котлона.
    Накрая е шоколада, прибавяме го докато крема е горещ и смесваме добре, следва ванилията.
    Сега да сглобим тортата.
    Потапяме всяка бисквита в мляко и подреждаме като блат, покриваме с крем като се стараем да не изливаме много в страни, продължаваме така докато бисквитите свършат.
    Крема ще остане, но ще ви трябва за по-късно.
    Последният ред не се покрива с крем.
    Прибираме за няколко часа в хладилника, най-добре за една нощ.
    

    Когато тортата е готова обръщаме върху поднос и покриваме отстрани с останалият крем, а отгоре с разбитата сметана, а най-отгоре с шоколадово "прошуто", което се прави от разтопен шоколад със сметана, които се разстилат върху хартия и когато изстине става на меки неправилни листи, които наистина заприличаха на прошуто.
   Така изравняваме сметаната и прибираме в хладилника за да стегне.
   

    Това е! Получава се една уникално вкусна торта, която изчезна доста бързо!
    Добър апетит!

   
    

10 коментара:

  1. Много добре изглежда, а и с този шоколадов крем би се харесала у дома :).
    Благодаря за (не)обикновенната торта.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е ,Павлинка ! От снимките личи колко е сочна и вкусна ,нищо че не съм я опитала :)!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна торта сигурна съм ,че е много вкусна!Хареса ми рецептата!
    Благодаря ,че сподели!
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  4. О, Павлинче, страхотно изглежда. Наистина е Не обикновенна със сметаната, но сигурно ще е много вкусно така!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, Павлинка, убеди ме;)
    Другият път ще е такава;)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта, благодаря, че сподели рецептата! А и аз не забелязвам никакви неравности, перфектна е, точно такъв тип торти харесвам, ако всичко е толкова перфектно подредено до милиметър ми изглежда като конфекция!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна визия! Толкова стилна торта! Впечатлена съм от снимките, а крема е много вкусен! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, мили момичета! Пожелавам един хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Павлина веднага си я отмятам,защото ще е голяма загуба ако я забравя
    невероятна се е получила,с нетърпение ще чакам момента когато ще я опитам
    поздрави и честита Баба Марта и тук

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...