неделя, 25 март 2012 г.

Сладкиш с извара и плодове!

    Отварям графа, изискани десерти, защото това, което следва по-долу е точно за там. Ох, много е хубав този сладкиш и отдавна чакам да излязат ягоди на пазара за да го направя, а и обичам сладкиши с извара, сигурно сте забелязали. 
    Като се каже сладкиш с извара май повечето ще сбърчат нос, но докато не сте опитали не знаете какво изпускате, особено ако говорим за този, който ще ви представя сега, а той е наистина забележителен.


    Десерта днес е почти диетичен, прави се с много малко брашно и всичко, което виждате е един блажено мек блат от сметана, пухкави разбити яйца и извара, а отгоре много плодове.


    ... а и един тънък бисквитен блат, който довършва абсолютната картина!


    Сладкиша е малък и е подходящ за неделен обяд с цялото семейство и за всеки ще има по-голямо парче.


    Сладкиш с извара и плодове!

     Продукти:
       адаптирано от "Да печем с любов"

    150 г орехови бисквити
    400 г извара
    150 г захар
    200 г бита сметана
    30 г брашно
    1/4 ч.л. бакпулвер
    3 яйца
    1 есенция ванилия
    1/2 есенция цитрус, ако искате ползвайте кора от 1 портокал
    щипка сол

    киви и ягоди


    Искам от начало да обърна внимание на изварата, която ползвам аз за сладкиши и печива. Купувам такава извара, която е от млечна суроватка и е гладка, не е тази зърнестата, която е много солена.
    Загряваме фурната на 160 градуса.
    Подгответе форма 22-23 см., застелете с хартия дъното и стените.
    Натрошаваме бисквитите с точилка или в кухненски робот и разстиламе  равномерно на дъното на формата.
    Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
    Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг.
    Жълтъците заедно със захарта се разбиват за кратко докато се смесят, добавя се сметаната и есенциите и се бие докато леко се сгъсти.
    Следва изварата, добавя се на два-три пъти и се бърка за кратко.
    Брашното и бакпулвера се пресяват направо върху сместа и се разбърква внимателно с бъркалка.
    По същият начин се разбъркват и белтъците внимателно без да се бърка интензивно.
    Изсипваме върху бисквитеният блат и заглаждаме, печем точно 1 час, изключваме фурната и оставяме сладкиша още 10 минути на топло.

    
    Тази снимка е правена миналото лято и все не намирах място да ви я покажа, това е част от огромно дърво киви, което аз гледах с такова недоумение и не можех да повярвам какво виждам. Вие знаете ли, че за дава плодове дървото е от две части, мъжка и женска, уникална гледка.
    Друг път ще ви покажа другата част.
    Така изпеченият сладкиш е хубаво да се остави да изстине напълно, даже е хубаво да се остави за през нощта. 
    Сладкиша леко ще спадне, това не бива да ви безпокои.


    На другият ден украсете с плодове и се насладете на този кремообразен сладкиш, много е хубав!


    Беше ми приятно да ви разкажа това и честит понеделник!
    Добър апетит!


    

    
    

    


    
    



24 коментара:

  1. Павлинче, не трябваше да го гледам този прекрасен сладкиш, отиде ми диетата тотално! Изглежда провъзходно! Чудесни снимки!
    Поздрави и хубав понеделник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. А, още някой не спи като мен! Петинка, благодаря и аз имам едни такива терзания щото миналата седмица се пробвах, но нещо не издържах, обаче сладкиша не е никак калоричен! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Линочка, и аз едва дочаках ягодите и вчера си взех първите за сезона :) Ей, ама много изкушаващо го представяш този сладкиш - аз след един неуспешен опит с извара не съм пробвала отново, с ягодите отгоре ме накара да се замисля :) Хубава нова седмица от дъждовна София!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габс, благодаря! Ако имаш настроение пробвай някой път и ти не спиш! Това с дъжда не много хубаво щото и тук ще дойде, но може утре да спре и да ти върви по вода! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Наистина си е за графа Изискани! Консистенцията много ми допада, все в такива десерти се заглеждам. На мен изварата в сладкишите много ми допада, а този е страхотен, толкова добре се съчетава с плодовете! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо,нещо много,много любимо има днес тук!Прекрасно изглежда десерта ти,а с бита сметана и бити белтъци не съм пробвала,следващия път като пека чийз ще опитам по твоя начин!
    Такова дърво съм виждала само в двора на един ветеринарен кабинет до Очна болница,наистина е много красиво!
    С пожелание за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошен е, Павлинка , много красиво си го представила и по празната чинийка разбирам ,че е сършил за минути :) !
    И аз обичам сладкиши с извара , а рецептата ти ми допадна много ! Благодаря ,че я сподели !
    Хубава нова седмица и лек понеделник !

    ОтговорИзтриване
  7. Аз обичам всякакви сладкиши с извара и този определено много ще ми допадне!
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Павлина,
    е много изискан наистина. И аз се оглеждам вече в ягодите, но не съм купувала.
    Миналата година и аз опитвах десерт с извара по рецепта на Дианка и беше приказен!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, много момичета, всяко ваше мнение е изключително важно за мен и изключително ме радва! Отново благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет, Павлина!
    Сладкишът изглежда зашеметяващо вкусен. Цялата комбинаця от продукти ми харесва и напомня малко за чийзкейк, който обожавам във всякакви вариации.
    Снимките ти са страхотни!:-)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Оооооо прекрасен десерт, Павлинче!
    Благодаря, че сподели рецептата!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Хихи, аз не бърча нос, когато чуя за сладкиш с извара, а започвам да преглъщам.
    Комбинацията с ягоди и киви е страхотна!
    Чудесни снимки, Павлинка! Кофичката с ягодките е страшно сладурска!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели от един отбор сме, благодаря! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Павлинче, направо онемях от снимките, великолепни! Като от списание, а и десертът е достоен за такова! Браво, не знам какво друго да кажа, всичко е прекрасно, браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Павлинче, сладкиша е приказен, красив и несъмнено вкусен, снимките са прекрасни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Павлинче,страхотен е станал този сладкиш.А колкото до кивито,наши приятели от Гърция имат няколко декара и ходихме миналата година да им помагаме-няма обиране ти казвам.И си е занаят с чалъм,то се разрежда,изхвърлят се по-малките още в самото начало...и т.н.Абе доста работа си е докато дойде време за беритба.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Оооо много апетитно десертче, как съм го пропуснала :)). Благодаря ти, че сподели рецептата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Павлина, много ми хареса предложението ти! И изглежда наистина изискано :) Записвам си идеята за подходящ случай :) Поздрави!
    п.с. интересно ми стана и за кивито :)

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...