сряда, 28 ноември 2012 г.

Торта в неделя!... с тирамису и портокал!

    Леле мале, колко отдавна не съм писала направих собствен рекорд, причината е една единствена, нямам камера, дадох я назаем и още не съм си я прибрала вкъщи, тия снимки са със старата и не ми допадат особено, но тортето си заслужава и се насилих да снимам с нея, то човек като свикне на хубаво нали знаете!


    Направих тортата ей така без причина с наличните продукти, кутията маскарпоне отлежаваше в хладилника и не можех да реша по точно кой вид тирамису да направя, но пък и тая торта съм си я заплюла много отдавана, та ги сдружих и "вечна дружба"!


    Много лека, с нежен вкус и аромат, истинско удоволствие. Ще направя отново със сигурност. Много лесна и бърза се оказа и е идеална за неделя!


    Торта с крем "Тирамису" и портокал!

     Продукти:
      идея "Готвим със сирена!"

    За блата:
    100 г краве масло
    2 яйца
    180 г брашно 
    170 г захар
    2 ч.л. бакпулвер
    100 мл прясно мляко

    Загряваме фурната на 180 градуса и подготвяме форма за печене с диаметър 23 см.
    Разтопяваме маслото и го оставяме на страна да изстине.
    Разбиваме яйцата и захарта на водна баня, сваляме от огъня и бием още докато захарта се стопи напълно.
    Пресяваме брашното и бакпулвера и го добавяме към яйцата.
    Внимателно бъркаме и добавяме млякото и накрая е маслото.
    Изсипваме в тавичката и печем 30-35 минути.
    След като е готов оставяме да изстине напълно и разрязваме на три.


     За крем "Тирамису" и сироп с портокал:
    4 жълтъка
    170 г пудра захар
    500 г сирене Маскарпоне
    200 мл сметана за разбиване

    200 мл топло кафе
    сокът от половин портокал

    Разбиваме жълтъците и захарта на водна баня, на мен ми се стори прекалено гъста сместа и разредих с малко мляко.
    Добавяме сиренето и предварително разбитата сметана.

    Сглобяване на тортата:
    В чинията, която ще използваме поставяме първият блат и сиропираме и на мажете с част от крема. Повтаряме същата процедура с другите блатове, измазваме цялата торта и украсяваме, аз използвах натрошени какаови бисквити за страните, а за отгоре какао. 


    Много сочна и деликатна! 
    Прегръдка от мен! 
    

16 коментара:

  1. Павлинка, всичко, което напомня за тирамису много ми допада.А с портокаловия аромат е много оригинално!

    ОтговорИзтриване
  2. Линче, не знам, защо намираш кусури на снимките.
    На мен лично и тортата и снимките много, ама много ми харесват!
    Беше удоволствие да си изпия кафето в компанията на превъзходно парче тирамису!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. О, и аз пийнах кафенце с твоята торта, а както пробвам да постя, все едно, че похапнах от тази вкусотийка. Обичам тирамису и портокал, а заедно сигурно правят вълшебна комбинация.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз, и аз, само че си пия кафенцето и само преглъщам пред монитора:)
    Тортата ти Павлинка е прекрасна с този портокалов привкус, и как само си я изпипала, като че ли с ръка не пипната!Поздравления!И снимките ти са прекрасни, ама така е, когато знаеш че може и по-прекрасни да бъдат:)
    Записвам си рецептата за подходящ случай

    ОтговорИзтриване
  5. На кафето ми, което пия в момента, много ще му подхожда :)) Прекрасна изглежда на вид (за моето непрофесионално око снимките са чудесни) и звучи неустоимо вкусно. Благодаря за рецептата! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Подходяща за неделя?! Подходяща за празник! Подходяща за неделя е бисквитена или бишкотена торта, направене надве-натри :))
    Чудесно изглежда, Лин! Усещам колко сочна и ухаеща на кафе е.
    Мисля да се възползвам от рецептата ти :)

    Хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  7. Павлинка, аз дори и такива снимки не правя, но пък си ги харесвам, защото блога ми е не е за фотография:) Искам да ти кажа, че са наистина супер, а тортата не може да се скрие лесно, дори и в тъмното да беше снимала, пак щях да усетя вкуса и аромата! Разкошна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, разкошна торта, чудесни снимки! Харесах си парченцето от последната снимка. Сърдечни поздрави и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Тортата е великолепна и много сочна,Линка!Снимките отново блазнят окото!Не мога да не отбележа и декорите,които използваш от време навреме вместо покривка и са страхотна хрумка :) ,като онзи вестник например!
    Виждам,добре сте си подсладили душичките,така че с лекота си преглътнала липсата на камерата в този момент.Черпя се с едно виртуално парченце и аз!Прегръдка и успешна сряда!

    ОтговорИзтриване
  10. Линка, как ми се иска и аз да се присъединя към тази "вечна дружба" :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз мисля, че и със старата камера си се справила много добре и не виждам защо ни лишаваш от удоволствието да се облизваме пред мониторите;)
    Линче, чакам следващата изкусителна торта. Може и солено, ако това ти е желанието;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, момичета толкова сте мили и готини! Благодаря за всички думички мили и приятелски, преди малко си взех камерата и повече няма да се назландисвам /уникална дума/, обещавам! Прегръщам ви много!

      Изтриване
  12. Изглежда наистина страхотно! Направо ми се дояде! Определено ще я пробвам много скоро! :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Павлинче снимките и така са си екстра, много ми харесва рецептата ти за торта и мисля да я опитам :)
    Сърдечни поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна е, а и толкова обичам Тирамису, че ми идва да се пресегна за това последното парченце :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Thank you fοг the good writeup.
    It in fact was a amusemеnt account it. Look advanceԁ to fаr added agгeeable from уou!

    Ηowever, hοw could wе communicate?

    Stop by mу blog: buy instagram likes

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...