Крайно непривично за мен да не пусна толкова дълго време десерт и вече не ме стърпя и зарязах всички други неща, които съм приготвила, а те не са никак малко, чак не мога да повярвам колко много имам да пиша и да ви показвам, като започна от останалата част от менюто за GoodFood, много снимки от Регатата и още и още, но тортата е на първо място.
Това е тортата, която направих миналият месец за моята майка, но рецептата е хубава и не можах да си позволя да не я споделя и я направих пак. Приказен вкус на кафе и шоколад, а двата вида крем са неустоими!
Шоколадова торта с кафе!
Продукти:
идея Pasiune pentru bucatarie
За блатовете:
3 яйца
100 г захар
50 мл олио
80 мл прясно мляко
150 г брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. какао
1 с.л. разтворимо кафе
Подготвяме две форми с диаметър 20 см. Фурната е загрята на 170 градуса.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Към жълтъците добавяме захарта и разбиваме добре, следват олиото и млякото.
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и ги добавяме към яйцата.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и ги добавяме накрая с шпатула.
Сега е момента, в който разделяме сместа на две части, към едната добавяме какаото, към другата кафето.
Печем 25 минути или до суха клечка.
*ако нямате форми с такъв диаметър може да използвате алуминиеви тавички, продават в различни големини.
За шоколадовият мус:
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/
100 г захар
100 г черен шоколад
10 г желатин
150 мл сметана за разбиване
ванилия
Млякото и захарта се слагат в дълбока касерола и се загряват на слаб огън докато се разтопи захарта.
Яйцата, нишестето и ванилията се разбиват много добре, към тях се добавя на тънка струя топлото мляко при непрекъснато бъркане и цялата смес се връща на котлона докато се сгъсти. Бъркаме постоянно.
Сваляме от котлона и добавяме шоколада, бъркаме докато се стопи напълно. Оставяме на страни да изстине напълно.
Желатина се приготвя както е посочено на опаковката, добавя се към крема.
Накрая е разбитата сметана.
За муса с кафе:
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/
100 г захар
1 с.л. разтворимо кафе
10 г желатин
150 мл сметана за разбиване
ванилия
Муса е напълно идентичен с шоколадовия, разликата е в добавянето на кафе, вместо шоколад.
*количеството на двата вида мус се получава малко по-голямо, аз не използвах цялото.
За глазурата:
100 г черен шоколад
50 мл прясно мляко
В касерола с дебело дъно разтапяме шоколада, махаме от котлона и започваме да добавяме млякото на тънка струя като разбъркваме непрекъснато, докато стане гладък и лъскав.
Сглобяване на тортата:
В дълбок ринг поставяме първо блата с кафе, муса с шоколад, блата с шоколада и най-отгоре муса с кафе. Оставяме да се стегне за 4-5 часа, най-добре за през нощта.
Изваждаме тортата от ринга и глазираме. Украсяваме.
*по желаете може да сиропирате леко блатовете, мисля че ще им отива.
*ако имате ацетатно фолио да сложите по стените на ринга изваждането ще е по-лесно, ако нямате като мен, изрежете от обикновени джобове за папки ленти и с малко масло залепете по стените на ринга, улеснявате си много изваждането.
Дълги обяснения няма що, но е по-лесно отколкото изглежда, тортатаси заслужава всяка минутка!
Слънчев ден!
Това е тортата, която направих миналият месец за моята майка, но рецептата е хубава и не можах да си позволя да не я споделя и я направих пак. Приказен вкус на кафе и шоколад, а двата вида крем са неустоими!
Шоколадова торта с кафе!
Продукти:
идея Pasiune pentru bucatarie
За блатовете:
3 яйца
100 г захар
50 мл олио
80 мл прясно мляко
150 г брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. какао
1 с.л. разтворимо кафе
Подготвяме две форми с диаметър 20 см. Фурната е загрята на 170 градуса.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Към жълтъците добавяме захарта и разбиваме добре, следват олиото и млякото.
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и ги добавяме към яйцата.
Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг и ги добавяме накрая с шпатула.
Сега е момента, в който разделяме сместа на две части, към едната добавяме какаото, към другата кафето.
Печем 25 минути или до суха клечка.
*ако нямате форми с такъв диаметър може да използвате алуминиеви тавички, продават в различни големини.
За шоколадовият мус:
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/
100 г захар
100 г черен шоколад
10 г желатин
150 мл сметана за разбиване
ванилия
Млякото и захарта се слагат в дълбока касерола и се загряват на слаб огън докато се разтопи захарта.
Яйцата, нишестето и ванилията се разбиват много добре, към тях се добавя на тънка струя топлото мляко при непрекъснато бъркане и цялата смес се връща на котлона докато се сгъсти. Бъркаме постоянно.
Сваляме от котлона и добавяме шоколада, бъркаме докато се стопи напълно. Оставяме на страни да изстине напълно.
Желатина се приготвя както е посочено на опаковката, добавя се към крема.
Накрая е разбитата сметана.
За муса с кафе:
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте /натурално или царевично/
100 г захар
1 с.л. разтворимо кафе
10 г желатин
150 мл сметана за разбиване
ванилия
Муса е напълно идентичен с шоколадовия, разликата е в добавянето на кафе, вместо шоколад.
*количеството на двата вида мус се получава малко по-голямо, аз не използвах цялото.
За глазурата:
100 г черен шоколад
50 мл прясно мляко
В касерола с дебело дъно разтапяме шоколада, махаме от котлона и започваме да добавяме млякото на тънка струя като разбъркваме непрекъснато, докато стане гладък и лъскав.
Сглобяване на тортата:
В дълбок ринг поставяме първо блата с кафе, муса с шоколад, блата с шоколада и най-отгоре муса с кафе. Оставяме да се стегне за 4-5 часа, най-добре за през нощта.
Изваждаме тортата от ринга и глазираме. Украсяваме.
*по желаете може да сиропирате леко блатовете, мисля че ще им отива.
*ако имате ацетатно фолио да сложите по стените на ринга изваждането ще е по-лесно, ако нямате като мен, изрежете от обикновени джобове за папки ленти и с малко масло залепете по стените на ринга, улеснявате си много изваждането.
Дълги обяснения няма що, но е по-лесно отколкото изглежда, тортатаси заслужава всяка минутка!
Слънчев ден!
И ти режеш като мен, душмански трябва да са парчетата :D Разкошна е, приказна направо, окичена с тия ягоди е като бижу! Поздрави и да ти сладък деня :)
ОтговорИзтриванеХи-хи, точно така, в нашата къща няма по-малко! Благодаря ти много и на теб хубав ден!
ИзтриванеТакава красота! Просто нямам думи..обожавам твоите снимки, рецепти и въобще всичко, което поднасяш. Не бих отказала едно парче от тортата :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюска много ти благодаря, безкрайно мила както винаги! Поздрави много и от мен!
ИзтриванеОх, окапах се! :)) Прекрасно бижу! Да е жива и здрава майка ти, Павлинка!
ОтговорИзтриванеХубав ден! Поздрави!
Благодаря ти, Ирме! Прекрасен ден и от мен!
ИзтриванеСъблазън!Много красива торта,а съдейки от състава е и неустоимо вкусна.........Поздравления за празника и чудесната рецепта,Павлинче!
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря ти за милите думи! Поздрави и от мен!
ИзтриванеЛелеее,как обичам такива тортички!Направо е както се казва mouth-watering.Изобщо не бих отказала едно парченце!Поздрави и весел ден!
ОтговорИзтриванеДеси, определението е много точно! Поздрави и от мен!
ИзтриванеТортата е убийствена, жестока, неустоима, страхотна.....!!!!! :) Чудесно си я нагиздила, Поли, с тези ягодки отгоре! :)
ОтговорИзтриванеЧестит да е повода, макар и със закъснение! :)
Поздрави!
Тази торта е разкош с вкус на шоколад, кафе и още нещо, фантастична е :) А начина по които е представена ме изпълва с още по-голямо желание да я опитам!
ОтговорИзтриванеЧудесно, поздрави :)
Страхотия :) и просто жестоки снимки!
ОтговорИзтриванеЗдраве и дълголетие на мама Павлинка!
ОтговорИзтриванеВелико нещо са кафето и шоколада :) Великолепна торта! Жестоки снимки!
Да е жива и здрава майка ти, Поли! Страхотни снимки на невероятен десерт! Разби ми идеите за по-диетично хранене...
ОтговорИзтриванеКомплименти, Поли:
ОтговорИзтриванеприказен вкус, приказна визия, приказни снимки...
Прекрасна торта за прекрасен повод -
сърдечни поздрави и благожелания за здраве, успехи и много много щастие.
Чудесна торта! Много вкусна!
ОтговорИзтриванеДа е здрава майка ти! Да имате много поводи за събирания и усмивки!
Да си призная, не прочетох рецептата, гледах снимките и се връщах и ги гледах отново и отново и почти усетих вкуса... Невероятна торта! Жива и здрава да е майка ти, все сладък да е животът й! Страхотен избор на рецепта за днес! Но да знаеш, че с нетърпение очаквам и останалите, много красиви снимки! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх, каква красота си направила, Павлинче! Истинска приказка! Да е жива и здрава майка ти и все така да я радваш с такива вкусотии!
ОтговорИзтриванеА за снимките просто оставам без думи - прекрасни са! Сърдечни поздрави и слънчев уикенд! :)
Снимките ти ме размазаха от удоволствие, Поли! Прекрасна торта!
ОтговорИзтриванеНеустоима изглежда тортата!! И снимките!! Преставам си компилацията от вкусове какво удоволствие за сетивата е :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен от мен и пожелания за прекрасна нова седмица!!
Благодаря ви много, на всички от сърце! За пожеланията и всички мили думи! Значат много за мен! Прегръдки!
ИзтриванеПавлинче, влюбена съм тази торта и снимките ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриване