неделя, 3 май 2015 г.

Хлебен /козуначен/ пудинг със стафиди и сладко от череши!

    Идеалния начин да не изхвърляте стария хляб или както е в моя случай, козунак, толкова много имах тази година и ми беше ясно, че точно след два дни купения козунак ще е сух и ронещ се, беше веднага прибран в хладилника за бъдещи творчески планове. Постоя доста дълго, то се вижда, все пак Великден беше преди двайсетина дни, но колкото по сух хляба или козунака толкова по-добре. Компилирах два вида козунак, бяха ми останали един с шоколад, а другия не помня, добавих малко стафиди, а след като беше готов го намазах със сладко от череши. Единственото нещо по-така, е че се приготвя вечерта, а се пече на другия ден.



    Хлебен /козуначен/ пудинг със стафиди и сладко от череши!

    Продукти:

    6-7 дебели филии козунак или хляб
    3 ч.ч. прясно мляко
    4 яйца
    1/2 ч.ч. захар или 1 ч.ч. захар ако ползвате хляб
    1 с.л. ванилов екстракт или есенция
    1/4 ч.ч. стафиди
    1 с.л. кафява захар
    4-5 с.л. черешово сладко
    масло за намазване 



    Можете да направите индивидуални купички или да сложите всичко в една форма. Аз направих и от двата вида за да ви покажа как се получава. Аз лично предпочитам цялата форма, защото след изпичане се получава един цял козунак и може да се сервира красиво.


    Намажете форма с големина 23/8 см или няколко малки купички с масло.
    Наредете филиите козунак или хляб като керемиди във формата или нарежете на кубчета за малките купички.
    Сложете и стафидите.
    Разбийте яйцата заедно със захарта и добавете млякото и ванилията.
    Разпределете сместа върху козунака или хляба, не е задължително да се залива догоре.
    Покрийте с фолио и приберете в хладилник за една нощ.
    На другият ден изкарайте преди да печете за 20 минути.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Налейте в тавичка гореща вода около 2/3 см.
    Сложете формите и печете 45 минути, ако започне пудинга да се препича много сложете лист фолио.
    След като е готов пудинга намажете със сладко.
    Охладете го напълно и сервирайте. 



   

13 коментара:

  1. Сладкото от череши е повече от "върха на черешката" при този сладкиш! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Пудинга приготвен с козунака съм сигурна, че е супер вкусен, но се колебая как ще е с хляба. Имам изостанал хляб и твоята рецепта, Поли ми идва навреме! Благодаря ти, ще пробвам и ще споделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, става хубаво, само се слага повече захар, а можеш да добавиш и разни други неща, шоколадче например! Прегръдка!

      Изтриване
    2. Поли, направих пудинга с хляб. Сложих му повечко захар, стафиди и парченца шоколад. Ароматизирах го с ванилия и 1/2 настъргана кора от лимон. Преди печене го поръсих с кафява захар и след като изпекох пудинга го намазах със сладко от череши. Ами... получи се много голяма вкусотия :)) с тази забележка, че следващия път ще го направя с домашно приготвен хляб. Благодаря ти, мила за рецептата! :)

      Изтриване
    3. Леле, ти си голяма фурия! Точно това имах предвид с хляба, да му добавиш всичко това, което се слага на козунака! Благодаря ти мила за доверието! Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Пудинга си е хубав, обаче аз се вторачих в съдинките на точки, при това червени...уау, искам ги...:))), имам само купичка.

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса идеята, имам си и домашно сладко от череши, пленена съм;)
    И май няма да дочакам козунак за проба- ще работя с хляб. Прегръдки, Линче!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна идея, много вкусно! Задължително трябва да го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е нещо за което съм готова да изтичам още сега за козунак, изобщо няма да чакам да ми остане някога във времето :)
    Страхотен сладкиш, Поли, но не съм очаквала нещо по-различно, всеки път ме улучваш право в сърцето :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви момичета, пробвайте зная, че ще сътворите чудеса! Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ох, Павлинче, бива ли на такива гледки да ме подлагаш толкова рано, то снимки, то сладост, то чудо! А и точките са ми любими! Вкусен вторник:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта с прекрасни снимки, Поли! Е, как да не ме вдъхновиш да забърквам и аз разни нещица?! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Даже бих си купила специално хляб/козунак, за да го изсуша едно хубаво и да си го направо после този така апетитен пудинг!

    ОтговорИзтриване