Идеалния начин да не изхвърляте стария хляб или както е в моя случай, козунак, толкова много имах тази година и ми беше ясно, че точно след два дни купения козунак ще е сух и ронещ се, беше веднага прибран в хладилника за бъдещи творчески планове. Постоя доста дълго, то се вижда, все пак Великден беше преди двайсетина дни, но колкото по сух хляба или козунака толкова по-добре. Компилирах два вида козунак, бяха ми останали един с шоколад, а другия не помня, добавих малко стафиди, а след като беше готов го намазах със сладко от череши. Единственото нещо по-така, е че се приготвя вечерта, а се пече на другия ден.
Хлебен /козуначен/ пудинг със стафиди и сладко от череши!
Продукти:
6-7 дебели филии козунак или хляб
3 ч.ч. прясно мляко
4 яйца
1/2 ч.ч. захар или 1 ч.ч. захар ако ползвате хляб
1 с.л. ванилов екстракт или есенция
1/4 ч.ч. стафиди
1 с.л. кафява захар
4-5 с.л. черешово сладко
масло за намазване
Можете да направите индивидуални купички или да сложите всичко в една форма. Аз направих и от двата вида за да ви покажа как се получава. Аз лично предпочитам цялата форма, защото след изпичане се получава един цял козунак и може да се сервира красиво.
Намажете форма с големина 23/8 см или няколко малки купички с масло.
Наредете филиите козунак или хляб като керемиди във формата или нарежете на кубчета за малките купички.
Сложете и стафидите.
Разбийте яйцата заедно със захарта и добавете млякото и ванилията.
Разпределете сместа върху козунака или хляба, не е задължително да се залива догоре.
Покрийте с фолио и приберете в хладилник за една нощ.
На другият ден изкарайте преди да печете за 20 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Налейте в тавичка гореща вода около 2/3 см.
Сложете формите и печете 45 минути, ако започне пудинга да се препича много сложете лист фолио.
След като е готов пудинга намажете със сладко.
Охладете го напълно и сервирайте.
Хлебен /козуначен/ пудинг със стафиди и сладко от череши!
Продукти:
6-7 дебели филии козунак или хляб
3 ч.ч. прясно мляко
4 яйца
1/2 ч.ч. захар или 1 ч.ч. захар ако ползвате хляб
1 с.л. ванилов екстракт или есенция
1/4 ч.ч. стафиди
1 с.л. кафява захар
4-5 с.л. черешово сладко
масло за намазване
Можете да направите индивидуални купички или да сложите всичко в една форма. Аз направих и от двата вида за да ви покажа как се получава. Аз лично предпочитам цялата форма, защото след изпичане се получава един цял козунак и може да се сервира красиво.
Намажете форма с големина 23/8 см или няколко малки купички с масло.
Наредете филиите козунак или хляб като керемиди във формата или нарежете на кубчета за малките купички.
Сложете и стафидите.
Разбийте яйцата заедно със захарта и добавете млякото и ванилията.
Разпределете сместа върху козунака или хляба, не е задължително да се залива догоре.
Покрийте с фолио и приберете в хладилник за една нощ.
На другият ден изкарайте преди да печете за 20 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Налейте в тавичка гореща вода около 2/3 см.
Сложете формите и печете 45 минути, ако започне пудинга да се препича много сложете лист фолио.
След като е готов пудинга намажете със сладко.
Охладете го напълно и сервирайте.
Сладкото от череши е повече от "върха на черешката" при този сладкиш! :-)
ОтговорИзтриванеПудинга приготвен с козунака съм сигурна, че е супер вкусен, но се колебая как ще е с хляба. Имам изостанал хляб и твоята рецепта, Поли ми идва навреме! Благодаря ти, ще пробвам и ще споделя! :)
ОтговорИзтриванеХриси, става хубаво, само се слага повече захар, а можеш да добавиш и разни други неща, шоколадче например! Прегръдка!
ИзтриванеПоли, направих пудинга с хляб. Сложих му повечко захар, стафиди и парченца шоколад. Ароматизирах го с ванилия и 1/2 настъргана кора от лимон. Преди печене го поръсих с кафява захар и след като изпекох пудинга го намазах със сладко от череши. Ами... получи се много голяма вкусотия :)) с тази забележка, че следващия път ще го направя с домашно приготвен хляб. Благодаря ти, мила за рецептата! :)
ИзтриванеЛеле, ти си голяма фурия! Точно това имах предвид с хляба, да му добавиш всичко това, което се слага на козунака! Благодаря ти мила за доверието! Прегръщам те!
ИзтриванеПудинга си е хубав, обаче аз се вторачих в съдинките на точки, при това червени...уау, искам ги...:))), имам само купичка.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса идеята, имам си и домашно сладко от череши, пленена съм;)
ОтговорИзтриванеИ май няма да дочакам козунак за проба- ще работя с хляб. Прегръдки, Линче!
Прекрасна идея, много вкусно! Задължително трябва да го пробвам!
ОтговорИзтриванеТова е нещо за което съм готова да изтичам още сега за козунак, изобщо няма да чакам да ми остане някога във времето :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш, Поли, но не съм очаквала нещо по-различно, всеки път ме улучваш право в сърцето :)
Поздрави, мила!
Благодаря ви момичета, пробвайте зная, че ще сътворите чудеса! Прегръдка!
ИзтриванеОх, Павлинче, бива ли на такива гледки да ме подлагаш толкова рано, то снимки, то сладост, то чудо! А и точките са ми любими! Вкусен вторник:)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта с прекрасни снимки, Поли! Е, как да не ме вдъхновиш да забърквам и аз разни нещица?! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Даже бих си купила специално хляб/козунак, за да го изсуша едно хубаво и да си го направо после този така апетитен пудинг!
ОтговорИзтриване