четвъртък, 3 март 2016 г.

Кексчета с шампанско и глазура от бял шоколад!

    Честит Празник!
    Нищо по-важно от това да се чувстваме добре там където сме, да уважаваме въпреки всичко това, което имаме, да сме добри, да се научим да спазваме правилата и да не казваме, че живеем на най-лошото място. Аз вярвам, че живея на правилното място, че живея на най-красивото място на света и обичам моята страна.
    Март ми донесе хубава новина и то от най-вълнуващите, за които дори не съм се и надявала, но някой гледа и оценява. Много благодаря на Блоговодител за тяхната инициатива и труд да организират едно великолепно събитие, а именно Кулинарните награди за кулинарни блогове на Блоговодител. Напоследък не съм от най-редовно пишещите, но явно това не е важно. Моята номинация е в категория " Визуално пиршество" /Блог с най-добро визуално представяне на рецептите/food styling//. Дали заслужавам Вие ще кажете.
    Днес ще благодаря много!
    Повода да направя тези великолепия е поканата на Гери и Мария, които се постараха и създадоха едно великолепно списание SO into FOOD, много им благодаря за поканата, да знаят, че винаги когато имат нужда ще им помагам с каквото мога, защото не стига, че публикуваха три мои рецепти ме изненадаха, че публикуваха и реклама на новото ми начинание brimka, не зная как ще им се отблагодаря. 
    




    Кексчета с шампанско и глазура от бял шоколад!

    Продукти:

    За 12 броя

    190 г брашно
    1 1/2 ч.л. бакпулвер
    щипка сол
    75 г краве масло
    120 г захар
    1 с.л. ванилов екстракт 
    3 големи яйца, разделени на жълтъци и белтъци
    80 мл шампанско

    конфитюр от малини

    200 г бял шоколад
    200 мл сладкарска сметана
    червена сладкарска боя /по желание/
  • Първо и много важно е да се приготви глазурата, белия шоколад се стяга много по-бавно от черния шоколад. Препоръчвам да се приготви ден по-рано.
  • В касерола поставете натрошения шоколад и 100 мл от сметаната, поставете на слаб огън, леко да се затопли, но не и да завира. Започне ли шоколада да се топи, махнете от котлона и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Охлажда се до стайна температура и се прибира в хладилник.
  • Подгответе тава с 12 гнезда с хартиени чашки за печене.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Пресейте брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте добре да се смесят.
  • Разбийте белтъците с 1 ч.л. захар на сняг и оставете на страна.
  • Разбийте маслото и добавяйте захарта на части, бийте докато се получи мек крем. Добавете ванилията.
  • Добавете жълтъците един по един и разбивайте колкото да се смесят. 
  • Започнете да добавяте брашното и шампанското като ги редувате. 
  • Накрая са белтъците, бъркайте с бъркалка или шпатула, добавете на два или три пъти, внимателно и с кръгообразни движения за да не спадне сместа.
  • Разпределете сместа в чашките. Печете 35-40 минути.
  • След като са готови охладете върху решетка.
     За глазурата:
  • Изкарайте шоколадовия ганаш от хладилника. 
  • Разбийте останалите 100 мл сметана и добавете към вече стегналия бял шоколадов ганаш. Разбъркайте с тел за разбиване не с миксер, глазурата става прекалено твърда.
  • Ако желаете оцветете половината от глазурата в цвят, за да станат още по-сладки.
  • С малка лъжичка издълбайте малка дупка в центъра на всяко кексче и го напълнете с конфитюр. 
  • Ако сте направили двуцветна глазура, сложете внимателно от бялата част от едната страна на поша от другата малко розова и шприцовайте.
  • Добър апетит!





    До скоро! П.
   

9 коментара:

  1. Честит празник и на теб! Аз също вярвам ,че съм на правилното място!
    Честита заслужена номинация!
    Ако може за мен разрязаното кексче с разтеклия се конфитюр :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна си, Павлинка! Много, много те прегръщам! Честит празник и честити поводи за празнуване!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Павлинче, за мен винаги е огромно удоволствие да посещавам това местенце!
    Изключително съм щастлива, че те познавам, макар и само виртуално и винаги, винаги си добре дошла отново да ни гостуваш! Честито за номинацията, напълно заслужена, защото и рецептите ти, и снимките са невероятни!
    Стискам палци и те подкрепям от сърце! @}-}--

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинка,създала си невероятно красиво изглеждащо,изкушаващо кексово съвършенство!Браво!Прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ехааа, децата ще онемеят. особено момичетата с всичкото това розово и нежно;)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте , може ли да се направи рецептата без шампанското или с какво може да се замени ? Искам да ги направя за детски рожден ден .
    Благодаря !

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...