сряда, 6 юли 2011 г.

Пай с череши и топка сладолед!

      Спомняте ли си, когато едно време нямаше кой знае какви десерти освен шоколад "Кума лиса" и разни такива, как мажехме маслени бисквити с конфитюр и между другото аз правя това и сега! Това да ви напомня на нещо, на мен на плодов пай!

    Пайовете са едни от любимите ми десерти, сладки или солени лесно се правят и винаги се получават каквото и да има отгоре. В сезона, когато има най-хубави плодове трябва да се възползваме напълно и да правим мили мои чудеса! 
    Запалих се неотдавна на тема "Пай", мисля че гледах едно от всичките състезания на Гордън Рамзи и там направиха традиционен ябълков пай и като се започна едно ровене за рецепти, накрая стигнах до извода, че трябва да измисля нещо между всичко, което прочетох и моя вкус.
    Онзи ден на гости ми беше моят племенник и трябваше разбира се да си организираме една хубава вечеря, за основно в един глас казахме - спагети, но за десерта..., имах предложение за чийзкейк, който аз не съм правила все още, а и отнема доста повече време и се споразумяхме да направим пай и то с череши, с уговорката той да почисти костилките.
    Единственият проблем, е че все още не мога да си намеря хубава тавичка за пай, но импровизирах и го направих квадратен, всъщност това не спря никой от нас да хапне по хубаво парче пай.
    Речено-сторено, отивам да взема череши, но разбира се в кварталният магазин няма/защо ли не се учудвам/, на всичко отгоре завалява зверски, но аз съм твърдо решена да намеря и малко по нататък ги намирам много хубави, сладки огромни череши, бях много доволна и докато се върна до вкъщи сътворих нещо в главата си. 




     Пай с череши и топка сладолед!        



     Продукти:                                                                                                                              



     300 гр. брашно
     100 гр. маргарин
     100 гр. масло 
     5-6 с.л. вода
     
     1 кг. череши
     150-200 гр. захар /зависи колко са сладки плодовете/
      2-3 с.л. нишесте или галета
      някакъв ароматен алкохол или една течна есенция ром


      От брашното, маргарина, маслото и водата замесваме меко тесто, използвам и масло и маргарин, защото е много лесно за работа и не залепва нито по плота на масата нито по точилката и става два пъти по-ароматно. Завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилника за 30-40 минути.
      Почистваме черешите, посипваме ги със захарта, нишестето и есенцията и ги оставаме да престоят за малко тоест докато е готово тестото.
      След като извадим тестото от хладилника отделяме малка част от него за лентите и работим бързо, разточваме такъв лист какъвто ни трябва, оформяме краищата и покриваме с плънката и тук беше най-забавната част, защото помагача на леля изряза и подреди лентите отгоре. Браво на детето!
     Печем на 200 градуса около 20 минути,   намаляме на 180 градуса  и довършваме за още 30 минути. Готово е! По принцип е хубаво да се консумира на другият ден за да може да омекне бисквитеното тесто и плодовете да се сгъстят, но това за любителите на сладкото, които гледат жадно не е основателна причина.
    Препоръчвам да се гарнира с ванилов сладолед!




                Добър апетит и дано моята интерпретация ви е харесала!


     
          


     

2 коментара:

  1. Великолепие с пайове. Пайско находище - спуснах се от ябълковия, през прасковите и сините сливи и хоп - в черешовия ;))

    Страхотни вкусове, цветове и аромати. А такова усъвършенстване на фотографските умения се наблюдава от черешовия до ябълковия пай, че само то си е отделно за поздравления!

    Сега трябва да изтрая месец поне за черешите, преглъщам една костилчица;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Може да се каже, че това са най-лошите снимки в целият блог от там нататък започнах много да чета и да уча и най-вече да гледам много фотографии за да мога да разгадая техниките, така че отново благодаря! Поздрави от мен!

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...