...Или казано по друг начин така познатите ни меденки, но ги направих по-тънки и станаха като бисквити.
Има една история около едни меденки от моето детство! Сега ще ви я разкажа!
Историята е, че три деца щяха да направят една доза меденки с два литра мед. Тези деца бяхме моя милост, моята сестра и братовчед ми. Нали знаете какво може да се случи ако оставите трима малки калпазани за малко сами...
Та ние тримата решаваме да правим нещо сладко и започваме да ровим в едни тефтери и пред нас едни меденки, четем и о, ужас количеството на меда ни стряска и то не защото трябва много мед, а просто милите ние не знаехме какво точно значи, 2 л., мисля, че историята свърши с кекс, защото ако не се лъжа баба ни се върна и с нейна помощ направихме десертче.
Разказвам ви историята така както аз си я спомням, може да има някой пропуски, но по-големите от мен ще ме поправят.
Рецептата както разбрахте е отново от старите тетрадки и сега ще ви я представя.
Медени бисквити!
Продукти:
Леко промених рецептата
3 с.л. пчелен мед
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сода бикарбонат
1 с.л. канела
1 с.л. какао
2 яйца
брашно колкото поеме, около 3 ч.ч.
Приготвяме си две тави с хартия за печене или леко намаслени. Пресяваме си брашното и добавяме и другите сухи съставки и ги смесваме добре,
Прибавяме останалите съставки и омесваме на меко хубаво тесто.
Разделяме на равни части.
Разточваме на лист с дебелина по избор, аз както казах исках да са малко по-тънки и разточих малко повече.
Изрязах ги по старомодният начин, с чаша.
Печем на 180 градуса около 15 минути.
Глазурата е от:
50 гр. шоколад
30 гр. краве масло
Разтапяме шоколада на водна баня и добавяме маслото.
Поставянето на глазурата е по ваше желание.
Имам още един спомен с меденките. Някога живеехме зад една сладкарница и много обичах да ходя там, /то кое ли дете не обича/, даже ходихме с една голяма кана и ни я пълнеха с боза, та мисълта ми беше, че дори и сега помня шоколада, който се разливаше отстрани и обичах да изяждам първо него и после всичко друго и цената помня 0.22 ст. в сладкарница "Москва" преди много години.
Да ви са сладки детските спомени!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!
Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...
-
Трябва да уточня тройно шоколадова е тази торта, а фъстъчения крем беше отдавна запланувана дестинация. Фъстъченото масло е продукт, ко...
-
Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...
Лина,прекрасни сладки!Взимам си една и тичам на работа!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПавлинка, мед, орехи и шоколад, прекрасно съчетание.:-)) Вземам си и аз набързо една, докато не са дошли другите момичета.:-))
ОтговорИзтриванеМного усмихнат ден с положителни емоции!
Ех тези меденки от детството... винаги първо тях исках като ме водеха на сладкарница :) Взимам си и аз една бисквитка и си записвам рецептата! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЕй, вие трите, много сте сладки, черпя ви от сърце.
ОтговорИзтриванеМного сте мили, Благодаря!
Здравей, блгодаря ти за приятелството! Меденките ги опитах и станаха чудни, потопих ги до половината в шоколад, защото от едно време първо шоколада от меденките обирах.
ОтговорИзтриванеЛек ден!
Жани, много се радвам, че са ти харесали, това са едни от сладките на нашето детство и не бива да ги забравяме!
ОтговорИзтриванеПоздрави!