Най-много обичам да стана сутрин, да ми замирише на прясно кафе и ако има и парченце ароматен кекс ще започна деня доста ведро. Откакто не пуша цигари, обичам сутрин да закусвам, но не със закуските, които нормалните хора хапват, а с нещо сладко! Вкусът ми се промени коренно и вместо да лапна цигара и вдигам дим, обичам да седна като човек и да пия кафе и да закуся с наслада.
Този кекс си го харесах от миналият брой на Good Food и веднага беше направен. Много приятен вкус на масло и пресни плодове, лесен за правене и няма този сух вкус на обикновеният кекс.
Вярно, че добавих и нещо от мен, но то е заради това, че не ме свърта понякога и не издържам да променям рецептите.
Ето сега като пиша това и се сещам отново за това колко ми беше трудно преди да направя дори и един сладкиш, но явно съм нямала достатъчно желание и хъс, а сега само мисля какъв да е следващият и по-следващият, явно всичко става с времето.
Та да се върна на кекса, за по-голяма сочност добавих прясно мляко, а плодовете, които се слагат вътре правят вкусът неповторим.
Моят избор беше да го направя с праскови, защото това имах в хладилника, но повярвайте ми с каквото и да го направите, резултата ще е еднакъв, тоест великолепен.
Кекс с праскови!
Продукти:
175 гр. краве масло
175 гр. кафява захар
250 гр. брашно
1 бакпулвер
2 големи яйца
250 мл. прясно мляко
175 гр. праскови /това са три средно големи плода/, нарязани
ванилия / под каквато форма имате/
140 гр. кристална захар
1-2 с.л. лимонов сок /аз използвах цитрусова есенция/
Разбиваме маслото с кафявата захар, добавяме яйцата едно, по едно до пълно разбиване.
В млякото разтваряме двата вида есенция.
Постепенно към яйчената смес започваме да добавяме пресятото брашно с бакпулвера и млякото като ги редуваме.
В подходяща форма изсипваме 1/3 от сместа и поръсваме с част от плодовете, продължаваме с още част тесто и плодове и накрая останалото тесто.
Печем на 180 градуса около 45-50 минути.
Докато кекса се пече, в малка тенджерка слагаме останалите подове и кристалната захар и на слаб огън оставаме докато захарта се стопи и плодовете омекнат и пуснат сок.
Вече изпеченият кекс набождаме с клечка за зъби на повече места и заливаме със полученият плодов сос.
Консумира се като изстине напълно, даже може да се сложи и в хладилник.
Надявам се моята интерпретация да ви е харесала и ако не сте си купили точно този брой ето това е част от него.
Препоръчвам този кекс горещо на хора, които обичат да закусват така като мен.
Да ви е много сладко!
П.С. Да беше тук феята на сладкишите да ми направи един такъв за утре сутринта!
:) големи Вкусни красоти връткаш да знаеш :)))) с радост следя лакомствата ти ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Ти си ми един от първите и верни читатели и аз много ценя това!
ОтговорИзтриванеПавлинче, днес съм доволна! Знаеш, че не успявах да публикувам коментар при теб, но вече мога! СУПЕР! Сега няма отърване от мен:)
ОтговорИзтриванеКексчето е чудесно и права си идеалното допълнение към кафето. Ще опитам с удоволствие докато все още има праскови!
Прегръдки и усмихнат ден!
Усетих аромата му от тези снимки.
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам.
Леви, най-после, много се радвам, че най-после си при мен!
ОтговорИзтриванеХляб и сол, добре дошла.
Павлинче,блазе ти!Кекс с праскови за закуска,а аз-само праскови:(.
ОтговорИзтриванеСтрахооотен е,направо ми се иска да се пресегна за тази красива чинийка през монитора и да си хапна и аз парченце,гарнирано с плодове и сос.
Записвам си го за правене,докато има още праскови на прилична цена,че на зима....брррррр!
Хубаво и вкусно утре ти желая!
Е, Елексирче и аз трябва да започна само с праскови, но нещо не ми се отдава напоследък!Поздрави!
ОтговорИзтриванеПавлинче, идвам да надзърна при теб и какво да видя, поредният изкусителен десерт. Толкова е хубав, че ухае чак до мен.:-))
ОтговорИзтриванеИдеалното допълнение към кафето.
Прегръдки от мен и слънчев ден!
Ох, ако знаеш откога търся хубава рецепта за кекс с праскови и все нещо не ми допаше. Обаче твоята е страшна! Непременно ще се опита - още днес, ако ми остане време :)
ОтговорИзтриванеХубав ден :)