четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Сладки с тиква!

    Коя съм аз, че да не направя нещо с тиква по-различно от тиквеник, който най-вероятно ще бъде представен в скоро време на вашето внимание и на нашата маса. Нарекох ги сладки, защото станаха меки и сочни, а не хрупкави като типичните бисквити. Обичам да правя малки сладкиши и бисквити, удоволствие е да ги наредя в тавата и да ги гледам докато се пекат, но най- хубаво е когато усетя аромата, винаги е различно, в една бисквитка или сладка има повече от всичко.




    Много рецепти прегледах, четох, четох, нито една не ми вдъхна истинско доверие, но си казвам аз, трябва все една да има, която да направя, накрая естествено си харесах и ето това е!
    Исках да ви разкажа за аромата, винаги свързвам аромата на сладки с новогодишното голямо печене, което се правеше всяка година вкъщи, /както навсякъде предполагам/, та вкъщи всеки поднос с готови сладки се носеше на хладно в другата стая и така винаги се получаваше един невероятен аромат и от тогава досега вляза ли в студена стая ми замирисва на сладки!


   
    В рецептата се използва тиквено консервирано пюре, с което аз не разполагам и използвах настъргана тиква и подправка за тиква, която също не зная каква е, така че сложих само малко канела и пак се получиха, но вие ако разполагате с някоя от тези добавки може да ги използвате в тази рецепта.


    Сладки с тиква!
     източник Марта Стюарт


     Продукти:
    
    2 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. захар
    1 голямо или 2 малки яйца
    1/2 ч.ч. краве масло 
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. канела
    400 гр. настъргана тиква
    100 гр. черен шоколад за гарниране




    Загряваме фурната на 180 градуса и подготвяме две големи квадратни тави с хартия за печене, аз не обичам допълнителното намасляване, в случая няма нужда, а хартията можем да задържим върху тавата като я намачкаме и леко намокрим спокойно залепва и не се хлъзга.
    Разбиваме маслото и захарта до побеляване и добавяме яйцата.
    Следва брашното, пресято заедно с всички сухи съставки, може да го добавите на ръка или с миксера като редуваме с тиквата.
    С помощта на лъжица поставяме в тавата малко от тестото достатъчно за една сладка и така докато се напълни тавата и на достатъчно разстояние защото тестото малко се разлива.
    Печем докато краищата покафенеят.
    Вадим на решетка да изстинат и глазираме с разтопен шокола.
    


    Повярвайте ми вкусът е много интересен! За кафето утре сутринта да ви е вкусно!

11 коментара:

  1. Дойде "утре сутринта:)" и аз си пия кафето в леглото,в компанията на тези ароматни мекушки!
    Прекрсни сладки и снимки!
    Прегръдки Лина:)

    ОтговорИзтриване
  2. Линче, пия си аз кафенцето и изведнъж отнякъде се разнася невероятен аромат.:-))) Какво долавям: не ухае ли на тиква и канела, на шоколад? Не ухае ли на прясно изпечени сладки?:-))) Ориентирам се по аромата и хоп, ето ме в твоя блог.:-)) Благодаря за гостоприемното посрещане, Павлинче! Вземам си една сладка и блажено продължавам деня си.:-))
    Снимките са невероятни!
    Прегръдка и пожелание за невероятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Представям си колко ароматно е било у вас! Но не ми се иска да си представям колко бих изяла от тези кръгчета, щото тиквени неща обичам всякакви, а и не само заради това :) Изглеждат много, много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Павлинче, благодаря за чудесното допълнене към кафето!:)

    Чудесни сладки, а щом има и тиква и шоколад с удоволствие ще се възплзвам от рецептата!

    Сърдечен поздрав и усмивки:)

    ОтговорИзтриване
  5. П, запази ми една...аз ще дойда да си я взема :)...цун

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни сладки и сигурна съм двойно по-вкусни.Така ми се хапва поне едничка....обичам тиквени вкусотийки...
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Надявам се да са ви харесали и да са стигнали за всички, а ако не пак ще направим!Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, че красиви...
    И аз обожавам ароматът, носещ се от фурната със сладкиши;-)
    Много хубава рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мъхче! Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Павлинче, това за студената стая ми навява и на мен същите асоциации, спомен от детството :)
    Така хубавичко си ги подредила тези сладки в бурканчето, че направо си подканят човек да се пресегне и да си вземе :)
    Много хубава рецепта, аз досега тиквени сладки не съм приготвяла. Записвам си я за вбъдеще.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни снимки! Така ми се прииска да си взема едничка...
    Моята майка не беше много по правенето на сладкиши, но сега си наваксвам.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...