петък, 25 ноември 2011 г.

Медена торта!

    Надали ще изненадам някой с тази торта, но желанието да я направя датира от много отдавна и сега и дойде и на нея реда! Досега май ме спираше това, че трябва да отделя толкова време за блатовете, а то си заслужава и то много и този, който не е правил досега да вземе да направи защото тази торта търпи такива интерпретации и фантазия, че могат да се постигнат чудеса.




    На тези, които са я опитвали тази тортичка, а зная, че те са доста, няма да обяснявам какъв великолепен десерт е това и как ако има начин да престои малко става още по-хубава.
    Всъщност основната причина да направя точно тази рецепта е, че наскоро разбрах, че едно наистина любимо списание "Домашна кухня", вече не се издава, което честно да си кажа доста ме натъжи, някак си ми беше ритуал да си купувам всеки петък малката книжка и с голямо внимание да си изчета всички рецепти, които наистина са доста хубави.  




    Рецептата е точно от един от всички броеве, които имам, а този специално е много любим и употребяван, с порядъчно леко намачкани страници и леко преживяване с един тиган, но както и да е реших да направя всички рецепти, които ми харесват, така че от време на време очаквайте по някое предложение от страниците на "Домашна кухня"




    Медена торта!


     Продукти:


    За блатовете:
    2 яйца
    150 гр. захар
    80 гр. масло
    3 с.л. мед
    250 мл. прясно мляко
    500 гр. брашно/подгответе и още за доумесване и разточване/
    2 ч.л. сода бикарбонат




    Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем.
    Добавяме разтопеното масло, медът, прясното мляко и поставяме на котлона и варим на водна баня около 20 минути.
    Докато сместа е още топла добавяме пресятото брашно заедно със содата, получава се лепкаво тесто.
    Прехвърляме на силно набрашнен плот  и замесваме меко тесто, което разделяме на равни части, при мен се поучиха осем малки топки.
    Оставяме за малко в хладилника.
    В това време си пригответе поне две тави покрити с хартия за печене и един кръг, който да ви служи за ориентир.
    От всяка топка разточваме кора, колкото кръга, който сме си начертали и печем на 200 градуса докато леко покафенеят, не трябва да се пекат много защото стават твърди. 




    За крема:
    500 гр. заквасена сметана
    200 гр. крема сирене
    150 гр. захар
    1 есенция ванилия
    300 гр. орехи


    По принцип в този крем не се ползва крема сирене, но на мен ми се стори прекалено рядка сместа и сложих, стана още по- хубав вкус. 
    Смесваме сметаната, сиренето, захарта и ванилията.
    Орехите смиламе на едро.
    Сглобяваме тортата като върху всеки блат слагаме крем и обилно количество орехи, а накрая буквално поливаме с крема и го оставяме да се разтече и отгоре насипваме с хубав слой орехи.
    Прибираме в хладилника поне за една нощ!
   


        Великолепие!
    Желая ви много хубав и усмихнат уикенд и много сладки моменти!
    Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Ами ако съдим по снимките, явно е че си е струвало цялото вложено време.
    Много е апетитна!
    И на теб пожелавам хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Линче,страшно ти се е получила тортата!
    И аз я правих,при мен се получиха 15 блата!
    Стана фантастична!
    А идеята за сиренето е чудна!
    Много хубави снимки!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина великолепие Павлинче, чудесна торта ! Хубав петък и спокойни почивни дни :) !

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, какво съблазнително изкушение намирам тук! Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен на това съвършено парченце е написано моето име :) Това се казва медено-тортено-великолепие Павлинка! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Павлинка, снощи минах покрай магазинчето, ако знаех, че си приготвила такава изкусителна торта, щях да намина!
    Извинявай, мила, че не ти се обадих, но беше след работа... Голям студ, аз бързах за един магазин и после да си ходя вкъщи и те видях минавайки покрай витрината. Аха, да ти махна, ама бях се екипирала като за северния полюс и реших, че може би няма да ме познаеш и ще се чудиш после, кой ти е махал. Следващият път, срам не срам, ще махам. :)) Много се отплеснах от тортата..., затова да се върна пак на не я.

    Много вкусно изглежда! Браво! Снимките също са разкошни! Малко броя на блатовете ме обезкуражава, но съм сигурна, че си заслужава всяка минута отделена за приготвянето й!

    ОтговорИзтриване
  7. браво,изглежда супер
    и аз правих подобна и обрах овациите,страхотен вкус,лек и свеж
    приятни сънища и хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  8. Това е любимата торта на нашето семейство.Колкото повече престои толкова по-вкусна става.Моята рецепта е почти същата,разликата е в крема.
    Чудесно изпълнение ,поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. А, най-накрая и аз ще я пробвам. И аз като теб си мислих, че се приготвя бавничко и това ме спираше, но задължително ще я направя скоро,виновницата ще си ти:))

    ОтговорИзтриване
  10. Павлинче,страхотна е!
    Снимките направо ми проговориха!
    И аз й се каня от много време,но като се има предвид,че тортите винаги са ми последни в списъка с експерименти,подозирам,че още дълго няма да я опитам!
    Затова ще се порадвам още малко на твоята и може и да я сънувам!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, много благодаря! Всички сте толкова мили и сладки.Прегръдки и целувки на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Любима торта, която си успяла много добре да направиш, Линче! Поздравления :)
    Разрезите са трепач!!! И на мекичките в по-предишната публикация също им метнах око, да знаеш :))
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  13. Павлинче, страхотна торта!!!!!
    Аз все още не съм я опитвала, но след твоето представяне със сигурност ще се поправя!
    Адмирации!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...