вторник, 1 май 2012 г.

Орехов чийзкейк и плодов айран!

    Този е вторият сладкиш, който отива в онази изисканата графа, правя го за втори път, първият път не ви го показах защото не си харесах снимките, но както знаем всяко зло за добро и този път не само снимките се получиха, а и поукрасих малко чийзкейка с това онова. Отдавна много ми се иска да направя от онези другите по-сложните чийзкейкове, но още имам някакъв страх от тях, един ден и с тях ще се преборя, предполагам, че разбрахте, този не се пече и от най-лесните и много вкусните.




    Днес беше един ползотворен ден за моят дом, който ако можеше да говори сигурно щеше да ми благодари, защото му обърнах специално внимание и сега малко трудно ми върви мисълта, но това е начина да си почина все пак.




    ...о, а идеята за плодовият айран дойде докато правех снимките, някак ставаха едни такива сухи и ми останаха един куп нарязани плодове и така!




    Орехов чийзкейк!


     Продукти:
      адаптирано от сп. "Домашна кухня"


    За ореховият блат:
    1 пак. обикновени бисквити
    200 г смлени орехи
    80 г масло


    Подготвяме форма с подвижни стени с големина 23 см, покриваме с хартия дъното и стените за да можем след това лесно да извадим чийзкейка.
    Ако имате кухненски робот ще си улесните много живота.
    Слагаме всички продукти в робота и смиламе.
    Изсипваме във формата и много добре притискаме и подравняваме с помощта на лъжица или шпатула.
    Покриваме леко с домакинско фолио и поставяме в хладилника за около 40 минути.



    За крема:
    300 г крема сирене
    100 мл течна сметана
    150 г захар
    1 желатин
    ванилия
    
    Накисваме желатина в 100 мл вода и оставяме на страни да набъбне.
    Разбиваме сметаната  и постепенно добавяме захарта и бием докато захарта се стопи напълно.
    Добавяме крема сиренето и ванилията и смесваме напълно.
    Желатина разтваряме на водна баня и охлаждаме леко.
    Добавяме към крема и разбъркваме леко.
    Изсипваме крема върху ореховият блат и прибираме отново в хладилника за да стегне около 1-2 часа.




    Това, което добавих е ягодовият топинг, получи се много хубав завършек на целият сладкиш.


    За топинга:
    1 бурканче ягодов конфитюр
    1 желатин


    
    Накисваме желатина в 100 мл вода и оставяме настрани да набъбне.
    Пасираме конфитюра.
    Разтваряме желатина на водна баня и охлаждаме.
    Добавяме към конфитюра и заливаме вече охладеният чийзкейк, оставяме отново в хладилника за да се стегне.




    
    Плодов айран!

    За 2 чаши:
    1 портокал
    5-6 ягоди
    250 г кисело мляко 
    малко захар при необходимост
    
   Слагаме всички продукти в шейкъра и разбиваме много добре.
   Консумираме веднага, защото е много вкусно!




   Денят ми сега вече наистина е напълно и наистина ползотворен, рекапитулацията е следната изчистих, гладих, сготвих и сто други задачи, поговорихме си и сега наистина мога да отида и да си легна... Лека нощ!
... и Добър ден!
... и да ви е сладко!
    
     



26 коментара:

  1. Добър ден,Павлинкеее
    невероятно начало на деня
    страхотен чийзкейк,а снимките са станали...разкошни
    честит празник и хубав ден
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник ,Павлинка ! Чийзкейка е разкошен ,а как му отива тази чинийка :) ,че и другата с розичките :)! Снимките ми напълниха душата !
    Хубав ден първи на май ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. Sorry, my other comment is empty. It must be so yummy...And lovely pictures...

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошно предложение в този празничен и горещ ден!
    С пожелание за хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  5. Идеалния вариант за мен.Трябва да се пробва хе-хе.
    Иначе наистина невероятен кейк,и снимките са уникални.
    Поздрави.. :)

    ОтговорИзтриване
  6. И този път неустоим чийз при теб, Линче!
    Направо голяма красота и голям кеф е било опустошаването му;)
    И този плодов айрян- чудна, чудна идея!
    Да знаеш, че ще си прекопирам всичко от тук;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марте! Прекопирвай на воля! Удоволствието е мое!

      Изтриване
  7. Линка, сигурна съм, че дегустаторите на този чийзкейк са ти били много благодарни :) Изглежда просто неустоимо!
    П.П. Непременно да участваш в конкурса за Сладко изкушение :)
    Ето инфото, ако не ти е попадало - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=395302587169665&set=a.395298337170090.94979.215112941855298&type=1&theater
    Слънчеви прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря! Не съм мислила все още за конкурса, обаче сега ме подстрекаваш и може и да участвам! Прегръдка!

      Изтриване
    2. Определено подстрекавам :)

      Изтриване
  8. Неустоимо вкусен! Снимки, чийзкейк, айран... всичко е перфект! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Много е атрактивен, Павринка!
    Записвам си рецептата.
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Mmmmmm разкошен е,Павлинче!
    Много ми допадна идеята за плодовия айран! Снимките са прекрасни!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда страхотно, не се съмнявам и за вкуса!

    ОтговорИзтриване
  12. Павлинка, м ного вкусен чийзкейк!А снимките още повече размечтават и те карат да усещаш вкуса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мили момичета, много внимателни както винаги!

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...