Като малка много обичах да преписвам разни неща, включително и рецепти, събирах разни изрезки от всякъде и правех едни тефтери и после пишех други и така докато ми харесаше, малко е педантично, но държах всеки ред да е идеален, без грешка! Сега се осъзнавам, че продължавам да държа на тези неща макар и под друга форма и понякога се улавям, че несъзнателно подреждам всичко по височина или по нещо друго, но това е положението и ми става забавно и се смея сама на себе си!
Започнах с тая дълга прелюдия, че да обясня от къде имам тази рецептичка, от моите велики преписки, наскоро така да се каже "конфискувах" бележника на майка ми и там я открих и сега е примерно записана в моята тетрадка за тествани рецепти, само такива записвам там и такива, които наистина са ми харесали, ще ви я покажа някой път!
... и въпреки великата цена на черешите го направих това руло, защото ги чакам вече отдавна и търпението ми се изчерпа и така...
Руло с череши!
Продукти:
За тестото:
500 г брашно
250 мл прясно мляко, топло
125 г краве масло
100 г захар
1 ч.л. сол
1 пак. суха мая
кората от един лимон
1 жълтък за намазване
В половината от млякото разтваряме маята и оставяме на страна за 15 минути.
Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем.
Пресяваме брашното заедно със солта, правим си кладенче и смесваме всички съставки.
Тестото става много меко и приятно и няма нужда от добавяне на още брашно.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
За плънката:
500 г череши
100 с смлени орехи
3 с.л. галета
Ако черешите не са много сладки може да се добави и малко захар в плънката.
Втасалото тесто разделяме на две и разточваме всяка част на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър, покриваме с плънка, завиваме на стегнато руло и оставяме да втаса още за 30 минути.
Втасалите рула намазваме с разбитият жълтък и печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса докато се зачервят.
За глазурата:
50 г черен шоколад
50 мл прясно мляко
1 с.л. масло
На слаб огън разтопяваме шоколада, махаме от котлона и добавяме млякото и маслото като бъркаме интензивно и почти докато изстине.
Поливаме рулата и хапваме!
Добър апетит!
Започнах с тая дълга прелюдия, че да обясня от къде имам тази рецептичка, от моите велики преписки, наскоро така да се каже "конфискувах" бележника на майка ми и там я открих и сега е примерно записана в моята тетрадка за тествани рецепти, само такива записвам там и такива, които наистина са ми харесали, ще ви я покажа някой път!
... и въпреки великата цена на черешите го направих това руло, защото ги чакам вече отдавна и търпението ми се изчерпа и така...
Руло с череши!
Продукти:
За тестото:
500 г брашно
250 мл прясно мляко, топло
125 г краве масло
100 г захар
1 ч.л. сол
1 пак. суха мая
кората от един лимон
1 жълтък за намазване
В половината от млякото разтваряме маята и оставяме на страна за 15 минути.
Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем.
Пресяваме брашното заедно със солта, правим си кладенче и смесваме всички съставки.
Тестото става много меко и приятно и няма нужда от добавяне на още брашно.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
За плънката:
500 г череши
100 с смлени орехи
3 с.л. галета
Ако черешите не са много сладки може да се добави и малко захар в плънката.
Втасалото тесто разделяме на две и разточваме всяка част на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър, покриваме с плънка, завиваме на стегнато руло и оставяме да втаса още за 30 минути.
Втасалите рула намазваме с разбитият жълтък и печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса докато се зачервят.
За глазурата:
50 г черен шоколад
50 мл прясно мляко
1 с.л. масло
На слаб огън разтопяваме шоколада, махаме от котлона и добавяме млякото и маслото като бъркаме интензивно и почти докато изстине.
Поливаме рулата и хапваме!
Добър апетит!
Уникално, Павлинче! Ума ми взе с това рулце, НЕ-ВЕ-РО-ЯТ-НО просто... и страшно апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мими! Приятен утрешен ден!
ИзтриванеТо затова и името на блога ти и всичко в него е така перфектно ...от малка си си такава:)...Рулото е приказка ! Толкова е красиво и вкусно ! Абе и как ти мина през ума да снимаш бъркалката ....никога не би ми хрумнало ....ама то артист по душа вижда във всичко красиви неща ! Чао ,Павлинка ! С пожелание за хубава вечер !
ОтговорИзтриванеИв, много мила както винаги и с една кошница похвали! Поздрави!
ИзтриванеУх, това като го видях и си рекох "кога ще има рецепта". Брависимо, Линчик! Страшно руло!!!
ОтговорИзтриванеИ кошничката с черешоците си я бива :))
Прегръдки :)
Мерси боку, казано на френски! Страшно е и на вкус! Прегръдка!
ИзтриванеПодреждането по височина ми е много познато :) Линочка, това руло сега ще го сънувам :) Страхотно е! Още повече щом е от златните рецепти на мама :)
ОтговорИзтриванеОх, не мога да се нарадвам на снимките ти ... кошничката с черешите ... телта покрита с шоколад ... просто безценни! Да знаеш, че си майстор! Прегръдки!
Е, аз какво да кажа, благодаря ти мила моя! Прегръдка!
ИзтриванеСтрахотно е !
ОтговорИзтриванеИ снимките са чудесни!
Поздрави!
Дани, благодаря! Страхотна сряда!
ИзтриванеНевероятни снимки и едно черешошоколадово блаженство!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Удоволствието е мое!
ИзтриванеПавлинче, снимките са прекрасни, рулото неустоимо и какво е "ниската" цената на черешите пред този разкош :))Снимката с бъркалката е жестока :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти! Заслужава си цената! Поздрави и страхотен утрешен ден!
ОтговорИзтриванеАз пък благодарение на теб, изобщо няма да гледам цената на черешите, а още сутринта ще отскоча да купя! Снимките са неустоими и сладкишът ще ми дойде идеално;)Чудно руло, Линче!
ОтговорИзтриванеЕх, тези череши, големи вкусотии се приготвяли с тях! Сега и това руло ме грабна! Страхотно изпълнение! А снимките са го презентирали по уникален начин! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПавлинка, много атрактивно изглежда рулцето! И снимките ти са страхотни. Удоволствие е да ги гледам :)
ОтговорИзтриванеНие си имаме вила с няколко черешови дървета в нея, които зреят по различно време. Но първата ни реколта беше тотално съсипана от дъждовете. Сега чакаме следващата да узрее.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Линче, рулото е у-ни-кал-но!!! Такава вкусотия, бих си взела с удоволствие парченце към следобедното кафенце.:-))
ОтговорИзтриванеА снимките ти се направо трепач!:-)
Прегръдка!
Рулото определено си заслужава черешите независимо от цената,а и при тази лоша година няма как да са по-ефтини за жалост.
ОтговорИзтриванеТакъв вариант с тесто с мая и свежи плодове май не съм опитвала,но си го представям мислено и сигурно много ще ми хареса!
Както винаги страхотни кадри!
Успешен ден,Линка!
п.п. Забравих,да споделя,че и аз навремето много обичах да преписвам рецепти от разни книжки по библиотеките,че и на майка ми тефтера с рецепти бях преписала на чисто в нов,но това беше ехеее,на младини :).Та тази тетрадка преди няколко години взех,че я изхвърлих щото викам си в нета рецепти да искаш.Колко съжалявам сега....много добре правиш,че си ги пазиш,Лина!
ОтговорИзтриванеПак чао!
Павлинче много обещаваща рецепта!
ОтговорИзтриванеСнимката с бъркалката много ми харесва.
Поздрави:)
Павлинка, страхотно руло, а невероятните ти снимки го правят още по-апетитно!А любима снимка ми е на малката кошнички с разсипани черешки!
ОтговорИзтриванеИ аз си пазя тетрадките с п реписани рецепти, макар и вече да са много ...мммм винтидж, разбираш ме...:-)))
Страхотно руло, Павлинче!
ОтговорИзтриванеЗдравей, бихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на GoodFood. Ако си ОК с това, моля да ни изпратиш снимки в голям размер на мейл r.dimitrova@goodfood.bg
ОтговорИзтриванеБлагодаря и поздрави!
Определено си струва черешите, макар и на не малка цена сега. Страшно много ми харесва и рулото и идеята за плънка с череши - не съм пробвала до сега такава комбинация, но задължително ще опитам! Поздравления, Павлинка! И благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеА за педантичността и реда под конец сме на едно мение :)) Мама ми казваше "Луд, работа си няма..."
Поздрави и разкошна вечер!