"....хубавото тирамису се хапвало с лъжица", бях чела някъде!
Правила съм класическо, което обожавам наистина и се извинявам, че не съм ви го показала, но този път вкарах и черешовата тема и се получи доста добре. Аз продължавам да правя разни сладкиши с череши, които нещо не могат да ми омръзнат, дано не ви досаждам и на вас!
Миналата седмица по време на онази разходка се сдобих с две много приятни книжки, едната от които докато отворя се натъкнах на един черешов крем с маскарпоне и нали знаете на комиксите как излизат мислите на героите, сигурно и аз така съм изглеждала с едно облаче на главата, на което пише тирамису!
Отначало много мислих дали да напиша, че това е тирамису, защото малко избягах от основната рецепта, но все пак бишкотите и кафето си ги има и реших да не правя някакви съчинения, а да си го нарека така както си мислех първоначално!
Не можах да устоя на тези размери, снимах ги, като джудже и великан!
Черешово тирамису!
Продукти:
5 яйца
150 г захар
250 г маскарпоне
200 мл сметана за разбиване
200-300 г почистени череши
1 желатин
250 мл горещо кафе
1 с.л. ароматен алкохол /използвах малкото останала вишновка/
30 бишкоти Савоярди
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме жълтъците на водна баня и постепенно добавяме захарта.
В отделни съдове разбиваме белтъците и сметаната.
Добавяме към разбитите жълтъци.
Смиламе в блендер или кухненски робот черешите добавяме към полученият крем.
Малко отклонение, използвах желатин впоследствие, но за да се застраховам, че крема ще се сгъсти го добавих и не сгреших, текстурата на крема стана страхотна.
Разбиваме желатина с няколко лъжици вода, оставяме на страна за няколко минути и след това разтваряме на водна баня, добавяме към вече полученият крем и прибираме в хладилника за 20 минути.
Подреждането е ясно.
На дъното на тавичка намазваме малко от крема.
Потапяме всяка бишкота в кафето, което сме ароматизирали предварително, подреждаме ги на редове и поливаме с крем и така докато свършим с бишкотите, заливаме отгоре с крем, покриваме със свежо фолио и поставяме в хладилник поне за 4-5 часа.
Украсяваме по желание.
Добър апетит!
Правила съм класическо, което обожавам наистина и се извинявам, че не съм ви го показала, но този път вкарах и черешовата тема и се получи доста добре. Аз продължавам да правя разни сладкиши с череши, които нещо не могат да ми омръзнат, дано не ви досаждам и на вас!
Миналата седмица по време на онази разходка се сдобих с две много приятни книжки, едната от които докато отворя се натъкнах на един черешов крем с маскарпоне и нали знаете на комиксите как излизат мислите на героите, сигурно и аз така съм изглеждала с едно облаче на главата, на което пише тирамису!
Отначало много мислих дали да напиша, че това е тирамису, защото малко избягах от основната рецепта, но все пак бишкотите и кафето си ги има и реших да не правя някакви съчинения, а да си го нарека така както си мислех първоначално!
Не можах да устоя на тези размери, снимах ги, като джудже и великан!
Черешово тирамису!
Продукти:
5 яйца
150 г захар
250 г маскарпоне
200 мл сметана за разбиване
200-300 г почистени череши
1 желатин
250 мл горещо кафе
1 с.л. ароматен алкохол /използвах малкото останала вишновка/
30 бишкоти Савоярди
Разбиваме жълтъците на водна баня и постепенно добавяме захарта.
В отделни съдове разбиваме белтъците и сметаната.
Добавяме към разбитите жълтъци.
Смиламе в блендер или кухненски робот черешите добавяме към полученият крем.
Малко отклонение, използвах желатин впоследствие, но за да се застраховам, че крема ще се сгъсти го добавих и не сгреших, текстурата на крема стана страхотна.
Разбиваме желатина с няколко лъжици вода, оставяме на страна за няколко минути и след това разтваряме на водна баня, добавяме към вече полученият крем и прибираме в хладилника за 20 минути.
Подреждането е ясно.
На дъното на тавичка намазваме малко от крема.
Потапяме всяка бишкота в кафето, което сме ароматизирали предварително, подреждаме ги на редове и поливаме с крем и така докато свършим с бишкотите, заливаме отгоре с крем, покриваме със свежо фолио и поставяме в хладилник поне за 4-5 часа.
Украсяваме по желание.
Добър апетит!
Павлинче, страхотна е идеята ти за черешите!
ОтговорИзтриванеСъдинката е чудесна любимо зелено и точки :)
А тирамису-то се яде с лъжица!
Поздрави и спокойно лято!
Благодаря, Дани! Поздрави и на теб и приятна вечер!
ИзтриванеЛинче,
ОтговорИзтриванеи аз ще сложа черешки другият път- голямата ме кара непрекъснато да правя тирамису, ще залитна малко встрани и аз;)
Снимките са превъзходни, адски изкушаващи;)
Хаха, а яйцата... къде го намери такива екземпляри;)?
Хубава вечер!
Ох и на мен този въпрос често ми се задава, а яйцата са домашни то там размери няма! Благодаря и приятна и на теб!
ОтговорИзтриванеЛинка, яйчицата са големи сладури :) А тирамисуто звучи като истинско вдъхновение! Тези дни нямам настроение за кулинарстване затова ще се почерпя от твоето десертче :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габче! Почерпи се и то повечко! Прегръдка!
ИзтриванеMila moq, malka PAVLINCHE!
ОтговорИзтриванеZa nishto na sveta ne bih zabravila,vkusnite ti palachinki,garnirani sas slanchevi emocii,mnogo usmivki,malkata Mira i Pavlinche,s nai topli chuvstva!!sega si veche perfekten profesionalist,no tvoite palachinki si bqha kultovi!!!Obicham te!!Edno..Reni!!
Павка, много красиви снимки :) Тирамисуто е неустоимо!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мариянка! Поздрави и от мен!
ИзтриванеВсусно,та вкусно-представям си го това тирамису....Павлинче,много ми допадна тази рецепта.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря и на теб хубав ден!
ИзтриванеЕ то такива десерти не знам на кой биха омръзнали,на мен пък най-малко,така че оплаквам око съвсем доволно!Още повече,че скоро не съм правила,а след тирамису по-вкусно е само тирамису с плодове,което предпочитам!Приветствам рецептата с овации,много ми допада,Линка!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки отново!
Много ползотворен ден ти желая!
Много ми хареса това за тирамисуто и съм много съгласна с теб! Прегръдка!
ИзтриванеПрекрасни снимки и много вкусно тирамису,а и с черешките ще е фантастично!
ОтговорИзтриванеМного си мила както винаги, благодаря!
ИзтриванеТирамису си е отвсякъде! И аз го обожавам! Пробвала съм само с ягоди, дори не ми е идвало на ум да сложа череши. Страхотна идея! Изглежда неустоимо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбон! Пробвай, сигурна съм че ще ти хареса!
ИзтриванеЧудесна идея, Павлинка!
ОтговорИзтриванеИ на мен не ми омръзват черешите, макар, че засега ги ям само натурални.
Много сладурска тавичка :)