вторник, 15 януари 2013 г.

Шоколадови бисквити!

    Напълно съм пристрастена!
    Всъщност не обичам да правя бисквити, но не защото не ги обичам, а все не ми се получават, колко пъти пробвам все нещо им куца, не ми харесват, не са достатъчно хрупкави, не са достатъчно меки, лудница! Много обичам онези маслените с пълнеж, баба ми им казваше "виненки", колко пъти ги правя, все не е това, което си спомням и как да не се откажеш, колко по-лесно е да направиш една торта:)
    Обаче мисля, че направих откритие!


  
    Преди време минавайки покрай една сергия за книги втора употреба, погледа ми привлече нещо много познато "Гръцкото съкровище", купих си я, прочетох я отново, бих я прочела пак след време. Там едно от нещата, което ми ухаеше постоянно е аромата на тяхната кухня, печенето на бисквити и на вкусни ястия. Сетих се за тази книга, защото на същата сергия някой беше зарязал и тази книга, от която е тази рецепта, а именно "Да печем с любов" и още една толкова ценна, не зная защо хората не ценят какво имат и захвърлят хубавото.



    , а аз обичам книгите, някога ходех на кръжок в училищната библиотека!
     



    Шоколадови бисквити!

     Продукти:
      идея "Да печем с любов"

    За 24 големи бисквити
    240 г меко краве масло
    160 г кафява захар
    1 щипка сол
    есенция ванилия, с каквато разполагате
    2 яйца
    300 г брашно
    1 ч.л. бакпулвера
    40 г какао
    100 г черен шоколад
    100 г орехи, лешници или каквито ядки имате

    2-3 с.л. сварено кафе или мляко, по желание

    Загряваме фурната на 190 градуса и приготвяме две тави покрити с хартия за печене.
    Маслото, захарта, солта и ванилията се разбиват добре. 
    Добавят се яйцата едно по едно.
    Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват върху маслената смес и продължаваме да бъркаме с миксер на средна скорост.
    Добавих кафето защото ми беше останало малко в каната.
    Шоколада и орехите се нарязват, за да се усещат и стават леко хрупкави, когато бисквитите изстинат, добавяме ги към сместа.
    За по-лесно използвам лъжица за сладолед.
    Нареждаме бисквитите на разстояние и леко ги сплескваме с леко мокра вилица.
    Печем около 15-20 минути.
    Изваждаме от фурната и ги оставяме да изстинат добре върху решетка.
    В къщи издържаха точно до преди малко, но могат да издържат още поне толкова.



    Да пристрастена съм! Започвам да пробвам повече бисквити.

    

9 коментара:

  1. Чудесни!Идват ми точно за кафето :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви снимки, Павлинче! И аз не си падам много по направата на бисквити и други дребни, предпочитам да забъркам торта :), но винаги се радвам и не отказвам такива малки сладости. Твоите ми звучат и изглеждат перфектно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет Павлинка!
    Във всяка една от публикациите ти лъха индивидуалност и стил, които сташно ми допадат и като че ли попадам в друг свят.А от тази ... тишина и домашен уют:)
    Прекрасно фото представяне на тези бисквитки, няма как, ще ги пробвам, още повече че и аз не съм попаднала все още на подходящата шоколадова рецепта.
    "Ще ги опека с любов"

    ОтговорИзтриване
  4. Линче,
    явно си намерила верните бисквитки ... и то къде.
    Изглеждат прекрасно. Аз пък напоследък само на бисквитки карам, че все ми се получават;)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са :) Поздрави и благодаря за рецептата!


    Усмихнат ден!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са, както и снимките, Лин! Много зимно настроение внесе и много уют :)

    Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много атмосферична публикация! И аз се натъквам на находки по сергиите за стари книги. Чудесно е че съществуват, за да могат да дадат втори шанс на захвърлените вещи :-)
    Бисквити с чаша топла напитка и книга в ръка - класика, която върви по всяко време...
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Аз много обичам бисквити и напоследък много често правя.
    Тези изглеждат фантастично, Павлинка!
    И снимките са фантастични! А кутийката ти е много сладурска :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко тук е красиво и ароматно-с доволствие те навестявам.
    Хубави почивни дни,Павлинче!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...