понеделник, 2 септември 2013 г.

Кейк със сини сливи и заквасена сметана и честит септември!

    Обичам септември, заради чистият въздух и лекият хлад, който се усеща във въздуха, но все още не е станало много студено, както е и април, началото на нов сезон е винаги вълнуващ. Не пиша много напоследък, не заради липса на време или на нежелание за готвене, напротив едва се сдържам, но се опитвам да сваля някой килограм, не че ми се отдава, но опитвам.


    В резюме, миналият месец мина почти в работа и почти без почивен ден, еднодневна екскурзия до Букурещ, който е великолепен, но не можах да направя никакви снимки, но сме си обещали следващият път, да направим един пешеходен преход и много снимки, безброй незавършени проекти и малко време за блога, но откраднах онзи ден няколко часа за направя този кейк, попаднаха ми торбичка великолепни сладки сини сливи от село, не от пазара, защото за зла орис тази година не случих на истински вкусни плодове. 


    Това е много любим вид сладкиш, който обичам да правя, много маслен с плодове и хрупкав топинг, а този път изненадващата съставка е заквасената сметана. Рецептата търпи импровизация и то доста широка, избора на плод е личен, този път реших половината от маслото да заместя с маргарин и не сбърках, вкуса е още по-хубав.


    Кейк със сини сливи и заквасена сметана!

     Продукти:
      идея Martha Stewart  

    За топинга:
    50 г краве масло 
    1/4 ч.ч. захар
    1/2 ч.ч. овесени ядки
    1/4 ч.ч. ядки по избор, нарязани
    1/4 ч.л. канела
    щипка сол

    За кейка:
    60 г краве масло 
    60 г маргарин
    2 ч.ч. брашно
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1/4 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. канела
    1 ч.ч. захар
    4 големи яйца
    1 ч.ч. заквасена сметана
    300 г  почистени и нарязани сини сливи
    ванилия


    За топинга:
    Смесваме всички продукти в купа и разбърквам докато се получат едри трохи. Оставяме настрана.


    За кейка:
    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме форма за печене, намазваме обилно с масло и посипваме с канела или какао, предпочитам пред брашно.
    Пресяваме брашното, содата, бакпулвера и канелата.
    Разбиваме маслото и маргарина и добавяме захарта, бием докато захарта се стопи.
    Добавяме яйцата едно по едно и бием за кратко.
    Следва сметаната и ванилията.
    После е брашното, като го сипваме на няколко пъти и бъркаме с бъркалка за кратко.
    Последни са плодовете, обърнете един-два пъти сместа, не прекалявайте.
    Изсипваме във формата, посипваме с топинга и с шпатула изравняваме сместа по ръбовете. 
    Печем 50-60 минути.


   Ето това се получава накрая! 
   Прекрасен и слънчево-прохладен ден!
    

16 коментара:

  1. Прекрасен е и сладкишът ти, Поли, просто прекрасен! Ще си запазя рецептата и ще опитам да го приготвя, щом се завърнем.
    Всичко добро и повече откраднати моменти ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инка, сладкишът е чудесен - ароматен и влажен!
    Снимките са прекрасни!
    Хубав вторник от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тези опити, за които говориш в началото, са ми от неуспешните :) Но как да устои човек на ей тая вкусотия, която си сервирала? Снимките са "изяж ме на момента" :)) Поздрави и хубав ден, Поли!

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки път, когато се отбия при теб, се наслаждавам на красиви снимки и вкусни рецепти. Магията на блоговете като твоя е голяма! Усмивки и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитен сладкиш, чудесна комбинация на продуктите! Прекрасни снимки)
    Приятна септемрийска седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Иска ми се да го направя,да си хапна и да не мисля за килограми....Изглежда толкова апетитен!

    ОтговорИзтриване
  7. Хич и не мсиля за килограми- взех да се приемам такава , каквато съм и все пак живота е твърде кратък , за да го пропилявам в самообвинения за всяко парче сладкиш като този. Важното е да не ни пречи на здравето- другото е истинска наслада. Страхотни снимки и тъй като съм на сливова вълна и аз- вземам веднага рецептата;)
    Прегръдка, Линче!

    ОтговорИзтриване
  8. Много апетитни снимки!! Сладкишът е като нарисуван! Много ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
  9. Павлинче, така ми се дояде, че чак ми се доплака :)

    ОтговорИзтриване
  10. И на мен септември ми е любим , а темата за килограмите от най-нелюбимите ! Виж сладкиша е чудесен и много септемврийски :) ! През септември отвсякъде се носи аромат на печени сини сливи :) !
    Хубав следобед ,Павлинка !

    ОтговорИзтриване
  11. Павлинче кейко е уникален, прелест! А снимките ти, цялата аранжировка ... абе всичко е страхотно! Поздравления за идеите и за изпълнението, действаш ми вдъхновяващо :)
    Прегръдки и много усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  12. Сладкишът се получи много добре, а вкусът и аромата са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се много, надявам се да ви е донесъл наслада! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни снимки и ясно-чуден кейк!
    И аз това му харесвам на септември!
    И моля ти се, стой си на диетата, но приготвяй разни неща! Винаги има желаещи да ги изядат! Ако около теб няма, свиркай и идвам на дегустации :))

    ОтговорИзтриване
  15. Напълни ми се устата и запреглъщах,ама на празни обороти,Линче,толкова ти е атрактивен сладкиша!А и с любимите сини сливи нямам съмнение,че се е получил божествен!
    Пожелавам успех с начинанието и приятни преживявания в Букурещ при следващата ви разходка!

    ОтговорИзтриване
  16. Поли, идвам с благодарности за рецептата! Пленителен вкус и аромат - достави ми истинско удоволствие, както и очаквах, още като го прочетох. Скоро ще си запиша рецептата и в моя блог - снимките ми не са така хубави като твоите, но... още усещам вкуса :) Поздрави и всичко добро!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...