Много рядко сядам да измисля рецепта, забавно е! Свободното бъркане и пробване се породи от факта, че не намерих една рецепта, която да ми хареса истински, на мен и това ми е истински проблем, защото за да направя някое ястие, продуктите трябва да ми харесат на 100%, не обичам да преиначавам нещата и да си измислям, правила съм го, не се получава.
Смокините са за мен някак леко царствени и фини, много внимателно трябва да се действа с тях, леко!
Точно това е правилният вкус на един кейк, сладостта е събирателна, правилна симбиоза от вкус, доволна съм от резултата, а ще видите и колко лесно се прави.
Цялата история тръгна от това, оказа се, че имам около 4 големи буркана мед и не го използвам никак. Започна се с ония боровинкови палачинки, които обилно полях с топъл мед и излапахме с изумителна бързина, последвани от едни невероятни мъфини с праскови и накрая този кейк. Не зная поради каква причина започнах с кейка, но няма значение, следващият път ще ви разкажа защо не консумирам толкова много мед.
Кейк с червено вино и смокини!
Продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
100 г черен шоколад
100 мл червено вино
100 мл олио
4 големи смокини
3-4 с.л. мед
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме форма с големина 23 см, покрита с хартия, не съм слагала мазнина.
Разтапяме шоколада за 30-40 секунди в микровълнова печка и оставяме настрани.
В дълбока купа с тел разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото, виното и шоколада.
Пресяваме брашното, содата и бакпулвера направо върху сместа и бъркаме леко, може и да останат бучки. Изсипваме сместа във формата.
Разрязваме смокините на четвъртини и ги подреждаме в кръг.
Печем около 35 минути.
Разтапяме меда и поливаме готовия кейк докато е топъл.
Честит четвъртък и добър апетит!
Смокините са за мен някак леко царствени и фини, много внимателно трябва да се действа с тях, леко!
Точно това е правилният вкус на един кейк, сладостта е събирателна, правилна симбиоза от вкус, доволна съм от резултата, а ще видите и колко лесно се прави.
Цялата история тръгна от това, оказа се, че имам около 4 големи буркана мед и не го използвам никак. Започна се с ония боровинкови палачинки, които обилно полях с топъл мед и излапахме с изумителна бързина, последвани от едни невероятни мъфини с праскови и накрая този кейк. Не зная поради каква причина започнах с кейка, но няма значение, следващият път ще ви разкажа защо не консумирам толкова много мед.
Кейк с червено вино и смокини!
Продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
100 г черен шоколад
100 мл червено вино
100 мл олио
4 големи смокини
3-4 с.л. мед
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме форма с големина 23 см, покрита с хартия, не съм слагала мазнина.
Разтапяме шоколада за 30-40 секунди в микровълнова печка и оставяме настрани.
В дълбока купа с тел разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото, виното и шоколада.
Пресяваме брашното, содата и бакпулвера направо върху сместа и бъркаме леко, може и да останат бучки. Изсипваме сместа във формата.
Разрязваме смокините на четвъртини и ги подреждаме в кръг.
Печем около 35 минути.
Разтапяме меда и поливаме готовия кейк докато е топъл.
Честит четвъртък и добър апетит!
Страхотни снимки! Много интересна комбинация ще я опитам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПриказка! Много красиви снимки и невероятен сладък резултат! Да не пропуснеш да ни кажеш защо не хапваш мед. Аз един буркан мога да го "пресуша" за ден, обожавам мед.
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер, Поли! :-)
Охоо, какво си имаме тук - вино, шоколад, мед и смокини - цяло пиршество за сетивата! Усещам дъхът му и преглъщам вече, Павлина! И не мога да устоя, та обезателно ще си направя и аз такова чудо :) Прекрасни снимки, завладяващи и изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво утре!
Страхотни снимки! Изкушавам се да пресегна през екрана и да излапам набързо едно парче :))). Непременно ще се пробва този кекс. Благодаря за рецептата и вкусното представяне! хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеПълно кулинарно изящество от аромат и вкус, а снимките подканят и изкушават! Хубав ден, Пав!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Поли! Изпробвах един кейк по твоя рецепта (сега се сещам, че съм пропуснала да оставя коментар) и този също си запивам. Ще гледам да побързам, докато все още има смокини :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Линка, поредната изкушаваща ме вкусотия :) Да знаеш, че дори и да не пиша те чета и се наслаждавам на снимките, които ми говорят и ми нашепват - опитай ме... :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш и толкова наситени снимки,Линка!
ОтговорИзтриванеОбожавам тези едрите смокини и когато се появят през есента си купувам постоянно.
Мисля,че си намерила отличната комбинация в търсене на твоя вкус!Много е пухкаво печивото!
С пожелание за усмихнат ден и прекрасна есен!
Хубава рецепта и много елегантни снимки ,Павлинка !
ОтговорИзтриванеХубав следобед :) !
Снимките са невероятни, сладкишът също! Прекрасна комбинация и чудесен резултат!
ОтговорИзтриванеПриятен есенен след обяд!
Перфектната комбинация,Павлинка-ще я последвам и аз...
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Впечатляваща комбинация от вкус, аромат и прекрасни снимки,
ОтговорИзтриванесладкишът изглежда много фин, нежен, а и шоколадов...
Поздравления, хубав и усмихнат уикенд, Диана
И на мен ми е интересно защо не хапваш мед;)
ОтговорИзтриванеА иначе от около две години смокинята се превърна в един от любимците ми, до преди това не вкусвах, освен на сладко. Прерасен кейк, тази комбинация ме заинтригува СИЛНО;) Прегръдка, Линче!
Поли, прекрасно предложение и снимки - отново! Аз вече се повтарям с комплиментите, ама са заслужени, затова. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Прекрасна комбинация!Поздравления!Ще спретна едно кексче с последните за сезона смокинки....Ммм...усещам вкуса му...
ИзтриванеХубава и усмихната нова седмица!
Прекрасен десерт! Чудесна комбинация на вкусове, истинска експлозия. Много, много ни хареса десерта, благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриване