Има някой плодове, които не обичам особено в натуралният им вид, но в сладкиш ги обожавам. Всички, които са ми на гости може би забелязаха, че направих една доста голяма серия със сладкиши с плодове и мисля много скоро да престана и да направя нещо неприлично шоколадово, но за това ще видим, а не съм правила нещо соленичко може и това да е, не зная... За ябълки ще говорим, срамота е колко малко сладкиши съм ви показала, а не да не съм правила, правила съм и то доста, но както винаги не достигат до официалната част, обещавам тържествено да поправя това.
Би било добре ако хапвах малко повече ябълки, полезни са както всички знаем, но да ви кажа колкото и ябълки да изям , толкова повече огладнявам, това е! Извода е, на сладкиш. Страхотно вкусен и изненадващ с продуктите и с вкуса, ябълките остават леко хрупкави, тестото е много вкусно с ядки, отгоре хрупкава коричка, как ви се струва...
Ябълков пай!
Продукти:
идея Gutuje bo lubie
За тестото:
200 г студено масло
200 г бяло брашно
160 г пълнозърнесто брашно
140 г пудра захар
50 г орехи, нарязани
1 ч.л. сода бикарбонат
4 жълтъка
Подготвяме форма за печене с подвижни стени с диаметър 26 см, намазана с масло и покрита с хартия за печене.
Двата вида брашно, захарта и содата се пресяват в купа.
Прибавят се орехите и се смесват добре.
Нарязваме маслото на малки кубчета и го смесваме с брашнената смес, месим с ръце докато се получат едри трохи.
Добавяме жълтъците и доумесваме докато се получи еднородно и хубаво тесто.
Разделяме тестото на две части, /60 на 40/, по-малката част покриваме с фолио и прибираме във фризера, по-голямата част разстиламе с ръце на дъното на формата, изравняваме добре и прибираме в хладилник.
За плънката:
6-7 големи ябълки, /1,5 кг/
50 гр стафиди
2 с.л. масло
1 ч.л. канела
2 с.л. захар
Накисваме стафидите в малко гореща вода с няколко капки ванилия.
Обелваме и нарязваме на филийки ябълките, смесваме ги с маслото канелата и захарта и с накиснатите и отцедени стафиди.
Разбъркваме добре и оставяме на страна за 15 минути.
За белтъчната плънка:
4 белтъка
2-3 с.л. захар
Разбиваме белтъците и добавяме захарта докато се получи много хубав и лъскав сняг.
Включваме фурната на 160 градуса.
Изваждаме охладеният пай и изсипваме отгоре ябълките и хубаво ги наместваме като леко потупваме тавата на плота, отгоре слагаме белтъците и добре изравняваме.
Вадим тестото от фризера и го настъргваме отгоре на равен пласт.
Печем 50-60 минути.
Готовият пай оставяме да изстине напълно и тогава махаме формата.
*препоръчвам при печене да се сложи лист алуминиево фолио под тавата, от ябълките може да потече лек сироп
Препоръчвам ви горещо, прекрасен пай с чаша хубав чай, книга и хубав есенен ден!
Прегръдка!
Би било добре ако хапвах малко повече ябълки, полезни са както всички знаем, но да ви кажа колкото и ябълки да изям , толкова повече огладнявам, това е! Извода е, на сладкиш. Страхотно вкусен и изненадващ с продуктите и с вкуса, ябълките остават леко хрупкави, тестото е много вкусно с ядки, отгоре хрупкава коричка, как ви се струва...
Ябълков пай!
Продукти:
идея Gutuje bo lubie
За тестото:
200 г студено масло
200 г бяло брашно
160 г пълнозърнесто брашно
140 г пудра захар
50 г орехи, нарязани
1 ч.л. сода бикарбонат
4 жълтъка
Подготвяме форма за печене с подвижни стени с диаметър 26 см, намазана с масло и покрита с хартия за печене.
Двата вида брашно, захарта и содата се пресяват в купа.
Прибавят се орехите и се смесват добре.
Нарязваме маслото на малки кубчета и го смесваме с брашнената смес, месим с ръце докато се получат едри трохи.
Добавяме жълтъците и доумесваме докато се получи еднородно и хубаво тесто.
Разделяме тестото на две части, /60 на 40/, по-малката част покриваме с фолио и прибираме във фризера, по-голямата част разстиламе с ръце на дъното на формата, изравняваме добре и прибираме в хладилник.
За плънката:
6-7 големи ябълки, /1,5 кг/
50 гр стафиди
2 с.л. масло
1 ч.л. канела
2 с.л. захар
Накисваме стафидите в малко гореща вода с няколко капки ванилия.
Обелваме и нарязваме на филийки ябълките, смесваме ги с маслото канелата и захарта и с накиснатите и отцедени стафиди.
Разбъркваме добре и оставяме на страна за 15 минути.
За белтъчната плънка:
4 белтъка
2-3 с.л. захар
Разбиваме белтъците и добавяме захарта докато се получи много хубав и лъскав сняг.
Включваме фурната на 160 градуса.
Изваждаме охладеният пай и изсипваме отгоре ябълките и хубаво ги наместваме като леко потупваме тавата на плота, отгоре слагаме белтъците и добре изравняваме.
Вадим тестото от фризера и го настъргваме отгоре на равен пласт.
Печем 50-60 минути.
Готовият пай оставяме да изстине напълно и тогава махаме формата.
*препоръчвам при печене да се сложи лист алуминиево фолио под тавата, от ябълките може да потече лек сироп
Препоръчвам ви горещо, прекрасен пай с чаша хубав чай, книга и хубав есенен ден!
Прегръдка!
Ахх, какъв пай! Снимките са невероятни, толкова умело използваш камерата! А тази хрупкава коричка от тук я усещам как ухае! Ще се върна назад да видя и другите плодови десерти и да знаеш, че аз зорко ще следя дали показваш сладкишите и ще има санкции, ако не ги виждам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Прегръщам те много, нощна птичке и да обещавам тържествено! Лека нощ!
ИзтриванеПавлинка, къде се загуби? :( Липсваш тук!
ИзтриванеЗоринка, тук съм, чета и следя всичко, но не съм правила нищо и нямам много време! Взимам си бележка :), обещавам!
ИзтриванеДобре, радвам се! Чакам си търпеливо :)) :*
ИзтриванеНевероятна фотосесия, невероятна! Страхотна презентация, Павлинче! Неустоимо вкусен сладкиш! А колкото до ябълките, незнайно защо и на мен ми действат по същият начин, след като хапна ябълка, коремът ми започва да огладнява:). Чудя се ако при всички е така, как се правят диети с ябълки... Но добре, че не съм на диета, та с удоволствие ще пробвам тази прелест! Поздрави и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеАз пък съм обратно. На сладкиш не ги обичам много ябълките,или ако ги има да са много малко, но като гледам тези невероятни снимки и тази хрупкава коричка може и да ме убедиш да пробвам :)
ОтговорИзтриванеПриказен пай и приказни снимки!!! Не мога да им се нагледам - снимките ти винаги излъчват неустоима завладяваща топлина и уют - голям фен съм :) да знаеш, не мога да им се наситя!!! И идеята за белтъчната плънка много ми хареса!!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни от мен :)
Брей, Павлинче, що за разкош в събота сутрин!! Ухае чак у нас на топъл ябълков пай. Миналата седмица купих 3 килограма ябълки и докато се наканя да ги направя нещо, те взеха, че свършиха(много ги обичаме и сурови), но утре като взема пак ще си заделя и специално ще опека пай, откога искам.. Чуден е, чуден!
ОтговорИзтриванеС пожелания за топла и слънчева събота!
Какви ухания и красота излизат от виртуалното ти местенце, Линка! Всичко приготвяш с вкус и желание - личи си. :) Прегръдки и прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеП.П. Все пропускам да те питам какво стана със снимката с пеперуди, която мислеше да изкарваш на канава? :)
Много обичам сладкиши с ябълки, а при вида на този сочен пай... няма как да не огладнея още повече!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Линка! :)
И аз много обичам - и ябълки, и сладкиши с тях, и чудесното настроение от прекрасна храна. Като твоя сладкиш, Поли! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Този сладкиш просто изглежда неустоимо вкусно ... моли да го боднеш с виличка направо през монитора :)
ОтговорИзтриванеКак не те е срам да публикуваш такива изкушения?! Просто божествен е този пай!
ОтговорИзтриванеЩе ти издам една тайна за ябълките. Яж ги 30 минути преди основното хранене :)
Прегръдки!
Приказен пай!Поздравления за приготовлението и представянето на това ябълково бижу!
ОтговорИзтриванеЯАх, че ввкусно..... Направо се носи тук ароматът.
ОтговорИзтриванеИ аз огладнявам от ябълки, затова ги ям час два след ядене- тогва просто им се наслаждавам;)
Прегръдкаа,Лин!
Павлине обожавам ябълките в пай и с много канела ... мм приказно красива презентация, паят ти изглежда божествено! Снимките ти са много красиви! Прегръдки и усмихната седмица :)
ОтговорИзтриванеИ на мен така ми действат ябълките,когато са натюр-огладняващо :)) .
ОтговорИзтриванеНо пък в сладкиш,с канела и ванилия какво чудо става.
Винаги оставям ябълковите десерти за есенно-зимния сезон,и наистина сега им е времето,с чаша чай-страхотно и уютно.
Много,много ми хареса твоят,Линка!Особено с тези щройсели отгоре-супер!
Пожелавам успешна нова седмица!
Лин, страхотни снимки и вкус, наистина изглежда божествено този сладкиш! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеOlá,
ОтговорИзтриванеamei a receita e vou fazer, obrigada por compartilhar suas deliciosas receitas.
Tenha um ótimo dia.
Много, много ми харесва -
ОтговорИзтриванеесенна фантазия - приказно красиво, вкусно и ароматно...
Страхотно предложение, впечатляваща презентация и изкушаващи снимки,
благодаря за удоволствието, хубава и усмихната вечер, Диана
Здравей, Павлина
ОтговорИзтриванебихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG Blogs на GoodFood. Ако си съгласна, моля изпрати големи файлове на снимките на r.dimitrova@goodfood.bg
Поздрави!
Павлинка, много апетитен, много примамливо сочен, ароматен сладкиш!
ОтговорИзтриванеХаресва ми комбинацията от текстури. Обичам ябълкови сладкиши!
Павлинка, отдавна не съм те виждала, надявам се на следващата блогърска среща :-)
ОтговорИзтриванеОтдавна не бях те навестявала, обаче като почнах от последната към по старите публикации дето съм ги пропуснала и главата ми се замая. Майстор на сладкишите си ти, майстор! Невероятни са! А и такива великолепни снимки, красота просто!
Сърдечни поздрави и надявам се - до среща!
Обожавам работата ти Линче! С голям кеф изгледах и прочетох всичко! Прегръдки*)
ОтговорИзтриване