Като казвам тиквено, значи наистина ми е тиквено, в къщи се търкалят 3-4 "цигулки" и са включени вече в план-график. Влизам в серия, имам няколко любими рецепти с тиква и мисля много сериозно да се заема с направата им, започвам с десерта и не съм решила кое ще е следващото, но със сигурност ще е скоро. Все още ми е топло, дори ходя и боса за ужас на всички заобикалящи ме, познати и непознати, това е моето време, обичам лекият хлад на есента и шума на листата, всички промени във времето, луната и слънцето на едно небе. Великолепно!
Миналата седмица имах леко приятелско сръчкване, че не се появявам напоследък, но периода ми е такъв, малко по пътищата, ей така да усетим света навън. Взимам се в ръце и реагирам веднага с нещо много специално.
Всички сладкиши, които са с тиква, моркови, банани и всякакви такива сочни и мокри съставки са ми абсолютен фаворит, имат натурална сладост и вкус. Този кейк ми харесва много, страшно сочен и с много дълбок вкус, от онези , които като хапнеш казваш, ммм...
Лимоновите резенки, взеха много дейно участие във вкуса, в оригиналната рецепта има захаросан джинджифил и поради неговата липса, моите много любими резенки си паднаха на мястото.
Тиквен кейк!
Продукти:
идея BHG
150 г крема сирене
290 г заквасена сметана /една стандартна кофичка/
1 яйце
1/4 ч.ч. захар
5-6 лимонови резенки, нарязани
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян джинджифил
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. вода
400 г сварена тиква, намачкана
Подготвяме две дълги форми за кейк, /18-20 см/, с хартия за печене.
Загряваме фурната на 170 градуса.
Разбиваме крема сиренето с 1/4 ч.ч. захар, добавяме заквасената сметана и едно яйце, оставяме настрана.
Пресяваме брашното, содата, бакпулвера, канелата, джинджифила и солта, смесваме добре и оставяме настрана.
В голяма купа разбиваме яйцата, захарта, олиото, водата и тиквата, разбъркваме докато се получи хомогенна смес.
Добавяме постепенно и брашното на две-три части и разбъркваме за кратко.
Слагаме по 1 1/2 ч.ч. смес във всяка една от формите, изравняваме добре и разделяме сместа от крема сиренето и слагаме от лимоновите резенки, завършваме с останалата част от тиквената смес.
Печем 60-70 минути, до суха клечка.
Охлаждаме напълно, най-добре една нощ.
Съхраняваме в хладилник в плътно затворена кутия.
Сега ви пожелавам лека нощ и отивам да си отрежа едно парченце.
Миналата седмица имах леко приятелско сръчкване, че не се появявам напоследък, но периода ми е такъв, малко по пътищата, ей така да усетим света навън. Взимам се в ръце и реагирам веднага с нещо много специално.
Всички сладкиши, които са с тиква, моркови, банани и всякакви такива сочни и мокри съставки са ми абсолютен фаворит, имат натурална сладост и вкус. Този кейк ми харесва много, страшно сочен и с много дълбок вкус, от онези , които като хапнеш казваш, ммм...
Лимоновите резенки, взеха много дейно участие във вкуса, в оригиналната рецепта има захаросан джинджифил и поради неговата липса, моите много любими резенки си паднаха на мястото.
Тиквен кейк!
Продукти:
идея BHG
150 г крема сирене
290 г заквасена сметана /една стандартна кофичка/
1 яйце
1/4 ч.ч. захар
5-6 лимонови резенки, нарязани
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян джинджифил
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. вода
400 г сварена тиква, намачкана
Подготвяме две дълги форми за кейк, /18-20 см/, с хартия за печене.
Загряваме фурната на 170 градуса.
Разбиваме крема сиренето с 1/4 ч.ч. захар, добавяме заквасената сметана и едно яйце, оставяме настрана.
Пресяваме брашното, содата, бакпулвера, канелата, джинджифила и солта, смесваме добре и оставяме настрана.
В голяма купа разбиваме яйцата, захарта, олиото, водата и тиквата, разбъркваме докато се получи хомогенна смес.
Добавяме постепенно и брашното на две-три части и разбъркваме за кратко.
Слагаме по 1 1/2 ч.ч. смес във всяка една от формите, изравняваме добре и разделяме сместа от крема сиренето и слагаме от лимоновите резенки, завършваме с останалата част от тиквената смес.
Печем 60-70 минути, до суха клечка.
Охлаждаме напълно, най-добре една нощ.
Съхраняваме в хладилник в плътно затворена кутия.
Сега ви пожелавам лека нощ и отивам да си отрежа едно парченце.
Това ще се пробва задължително! Тиква и лимонови резенки - разкош!
ОтговорИзтриванеАу, какъв разкош, Поли... Очите ми са в него, а си умирам и за тиква...
ОтговорИзтриванеНаистина изглежда страхотно! И аз съм от тези почитатели - харесвам сладкишите с плътен вкус, леко влажни, но не и сухите...
Та така де, размечтах се. Лека нощ! :)
Уау ... наистина много специално предложение и ... срахотно представяне Поли!
ОтговорИзтриванеБих искала на мига да го пробвам :)
Като режеш парченце, отрежи и за мен, за добро утро! :) Тази рецепта е от "специалната селекция"! Страхотно подбрани вкус, визия, декор, аромат! Разкошен сладкиш! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоли, парченце и за мен, за добър ден :)) Поредното зарибяване на тема кекс - уникален и неустоим! Ще го направя и подозирам, че ще е следващия ми фаворит от твоите кейкове. Не знам да ти благодаря или да те нахокам ;):)) Снимките са страхотни! Прекрасен ден и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеА на мен отряза ли едно? :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение отново,Линка и красиви есенни кадри!
Хубав уикенд пожелавам!
Обожавам тиква, обожавам! А със снимките и красиво приготвената храна, направо ме улучи в сърцето. :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение-поредното....
ОтговорИзтриванеИ на мен ми е тиквено тези дни, Поли :) Най-обичам да приседна пред компютъра с хубаво парче сладка печена тиква! Но и вариациите й не отказвам! Много хубаво предложение и кадри! Огладнях по никое време... Поздрави и лека нощ :*
ОтговорИзтриванеПавлинка, много есенно, ароматно и тиквено!
ОтговорИзтриванеЧудесен кейк и прекрасни снимки!
Хубава неделна вечер!
Като гоялм любител на тиквата, ще помоля за голямо парче!!
ОтговорИзтриванеЧудно кексче, Линче! И снимки!!
Хубава седмица ти желая!
Поли, обичам чийз, а има ли и тиква там съм.Разкошен сладкиш за кафето! Имам същите тишлайфери: )))
ОтговорИзтриванеФантаззия и снимките и рецептата! целувки*)
ОтговорИзтриване