Лимоновата тема отдавна ми се въртеше из главата, защото единственият начин аз да вкуся нещо лимоново е под формата на сладкиш и истински ми харесва, иначе се потрисам само от миризмата на лимон, а ако ме питате защо винаги имам лимони, за декорация, какво да се прави от зодията е! Получи се много влажен и невероятен кейк с много лек лимонов вкус, ухаещ на масло, а гарниран с малините и заквасената сметана....няма да продължавам.
Направих този път снимките малко по-големи за да акцентирам върху храната, а не на думите и сигурно забелязвате новия ми любим фон, на който напоследък снимам, трудно се снима на черен фон, но си заслужава. Получих много мили отзиви за снимките на розите и съм ви много благодарна за всеки коментар, обещавам че ще извадя всички архиви и ще покажа всички снимки, които си заслужават ей така без история. Вярвам, че във всеки добре списван сайт е много хубаво да се пишат няколко реда, така се създава интереса и те кара и следващият път да отвориш и да прочетеш, но има и моменти които не ти идват думите като моите напоследък, но решението е снимките и така като се замисля имам какво да ви покажа.
Лимонов кейк с маково семе!
Продукти:
250 г краве масло
1 ч.ч. захар
4 яйца
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. морска сол
2 ч.л. маково семе
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
сока от лимон и половина
За два малки кейка или един среден
Фурната се загрява на 170 градуса.
Подготвяме формите, в които ще печем, намазани с масло и покрити с хартия.
Пресяваме брашното, бакпулвера и солта. Смесваме с маковото семе, оставяме настрани.
Смесваме прясното мляко и лимоновият сок, получава се така наречената мътеница.
Разбиваме маслото и добавяме постепенно захарта, бием до стопяване на захарта.
Следват яйцата едно по едно без да бием прекалено дълго.
Започваме да смесваме със сухите съставки и млякото като ги редуваме.
Не прекалявайте с бъркането, това довежда до спадането на въздуха в тестото и рискуваме кейка да не се надигне достатъчно.
Разпределяме сместа във формите и изравняваме.
Печем около 50 минути или до суха клечка.
За гарниране използвах заквасена сметана с малко пудра захар и малини. Абсолютно завършен вкус.
Много бърз и лесен кейк. Започвам да мисля следващия!
Прекрасен е, прекрасен! Ти мисли, Поли, а аз ще го очаквам с нетърпение - следващия кейк. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Работя и по идея, наистина може и да ми хвърлиш някое предизвикателство! Поздрави от мен!
ИзтриванеХм... Едва сега виждам, Поли. Но като се замисля, трябва да е нещо шантаво. Мисля си, че обичаш странните вкусове, които след секунда-две ти се представят в прекрасна светлина. Нещо горчиво, което после да предивзиква експлозия от сладост? Нещо с много шоколад (млечен, за да не е в повече горчивината) и нотка грейпфрут? Оставям те да импровизираш и ще очаквам с още по-голямо нетърпение! :)
ИзтриванеНе мога да преценя от къде да започна да те хваля,Павлинче..........Сигурна съм във вкуса на кейка,съдейки по вида и съставките,но снимките ти са повече от умопомрачителни!
ОтговорИзтриванеПрекрасно!
Миленка много си мила, благодаря. Поздрави и прекрасни почивни дни!
ИзтриванеСега ... да оставим кекса на страна :) Дали е вкусен ти си знаеш, а и някой друг ще го потвърди ако се осмели да го направи :)
ОтговорИзтриванеАз до рецептата не стигнах да я прочета, защото само да можеше да ми видиш физиономията сега :)
Като хипнотизирана съм от снимките ти Павлинка! Ти разби всичките ми илюзии че изобщо правя някакви снимки момиче :)
цяло чудо е че изобщо си събирам мислите и ти пиша коментар.
Ако провеждаш виртуални курсове са фотография, да знаеш, пиши ме първа на опашката :)
Е направо се изчервих, благодаря ти за всичко, което винаги ми казваш, толкова си мила винаги, оценявам високо всеки коментар и това много ме стимулира да стремя да бъда по-добра. Прегръдка от мен!
ИзтриванеМисля, че това е единствената форма на лимона, когато съм склонна да го вложа в сладкиш- страшни снимки!!!
ОтговорИзтриванеКолкото до онези без история- слагай ги по-често, те всъщност казват колкото и тези със- разликата е, че можем да си я измислим;) Хубава вечер, Линче!
Благодаря, един да ме разбира за отношенията ми с лимона! Обещавам за другите снимки, а ти си ми голяма подстрекателка и никога не мога да ти откажа!
ИзтриванеУбийствени снимки, Павлинка!!! Кейкът също ми допада, но в комбинация със снимките е още по-въздействащо!
ОтговорИзтриванеСлънчев петък!
Свет, много ти благодаря
ИзтриванеУау!!! какви снимки!!!!!!! Признавам - не прочетох рецептата, няма да я чета сега, ще разглеждам снимки, отново и отново. Невероятни са! Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеСнимките както винаги са особено ефектни,Линка!А лимоновият кейк в комплект с малините и квасената сметана ми говори за един удивителен гъдел за небцето!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного обичам маково семе, добавям го в какво ли не, а ароматът на цитруси винаги ме е привличал. Прекрасна комбинация от вкусове, страхотни снимки и чудесно изпълнение! Десерта ти е отличен, Павлинка, а малинките са върха на айсберга в случая! Черпя се едно виртуално парченце, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава, мартенска вечер ти желая!
Много ефектни снимки! И сладкишчето звучи отлично, като моментът с крема и малините, само донажда и визуален, и вкусов чар! Да не казвам, че тези огромни снимки създават усещането, че си на масата и чинийката с лакомството е твоята собствена! :)
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре и спокойна нощ от мен :)
И за мен кейкът е една отделна и специална категория,
ОтговорИзтриванеа в твоите предложения, и Вълшебен!
Силно впечатляващи композиции, представяне и снимки!
Честита, усмихната и щастлива пролет, Поли!