сряда, 21 май 2014 г.

Ягодово суфле!

    Ако не сте хапвали до сега суфле, моля ви, направете го много скоро, всеки трябва в този живот да опита много неща, но това е десерт, който наистина е задължителен. Ако мога да опиша вкуса с една дума, ще кажа пухкав. Преди бих казала, че това е от рецептите, които едва ли ще опитам скоро, поради всичките ми там, това разбъркай така, а после на обратно, като прочетях нещо такова на секундата отказвах да прочета, но сега няма такава рецепта, която да не желая да опитам, колкото по-трудна толкова по-добре.


   

    
    Рецептата, сами ще видите е много лесна, с минимални количества продукти и за минимално време. Още повече, че рецептите с червени плодове са ми любими, сега ще ви досаждам малко със сладкиши с череши и ягоди, но имам толкова много записани и чакат да бъдат направени, че и тази година сигурно няма да сколасам, но да се надявам, че ще има по-дълго време плодове та да им се насладим особено череши.


    Ягодово суфле!

    Продукти:
      идея BHG

    5 белтъка
    2 ч.ч. нарязани пресни ягоди
    1/4 ч.ч. захар+1/4 ч.ч. захар
    4 с.л. натурално или царевично нишесте
    масло и захар за купичките

    


    Всички продукти трябва да са с еднаква температура.
    Загряваме фурната на 170 градуса.
    Намазваме 6-7 купички с масло и поръсваме обилно със захар.
    Посипваме нарязаните ягоди с 1/4 ч.ч. захар разбъркваме и оставяме на страна да попият малко от захарта за около 10 минути. После ги поставете в блендер заедно с нишестето и ги завъртете няколко пъти докато се получи гладка смес, оставяме на страна.
    Разбиваме белтъците с другата 1/4 ч.ч. захар, като я добавяме постепенно за да станат белтъците хубави и лъскави.
    Препоръчително е да разбивате в по-голяма купа.
    Готовите белтъци избутваме леко с шпатула в единият край на купата, така че да остане място да излеете ягодовата смес. Внимателно започваме да смесваме двете смеси, докато се получи еднородна смес, без да се натиска сместа или да се бърза.
    С шпатулата разпределете сместа в купичките.
    Печем около 25 минути.
    Сервираме веднага, защото както знаем суфлето спада много бързо, но и студено е чудесно, особено със сладолед ако успеете да го извадите от купичките, може и така да се сервира.


    Страшно интересно ми беше това суфле няма да е последното, вълнуващо е, а още повече да се снима, доста скоростно трябваше да действам.
    Приказен ден!
   

    
    

16 коментара:

  1. Ми то с такъв увод как да не го приготви човек! Прелестно е! Как успя да го наснимаш без да спадне??? Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не питай, всичко трая не повече от 5 минути, но се бях подготвила, благодаря и от мен голяма П.!

      Изтриване
  2. И как да го наречем сега това суфле? Мъката на кулинара или мъката на фотографа :)
    Павлинка, аз със правенето ще се справя най-вероятно, но със снимането ще видя зор ... убедена съм :)
    А ти заслужаваш аплодисменти! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Поли, поздравления! Изглежда разкошно, въздушно и с този ягодов аромат, ммм... размечтах се! Браво и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Инка, прекрасно е!
    Обичам суфле, но с плодове не съм правила!
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинче, майстор си! Верно, как успя да го снимаш и как изобщо успя да го извадиш целичко от формичката?! Велико е, аз съм яла суфле с малини и много ми хареса! С ягодка също изглежда вълшебно.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Павлинче,направо ме запали ......,не съм сигурна в моя резултат,но задължително ще се опитам да приготвя това съблазнително суфленце!Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Линка, първо успя да ме убедиш, че някога през живота си аз ще успея да направя този висш пилотаж наречен суфле :) и второ тотално ме заплени и с вкуса, който се усеща от всяка дума, която си написала и със снимките :) Прекрасен творец си мила моя ....

    ОтговорИзтриване
  8. Лелееее това е някакъв разкош ... мммм :) Ще го опитам Павлинче непременно! И снимките са красота! Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз пък като видя такава снимка, като тези тук и веднага се хващам, независимо от времето изкарано в кухнята;) И това ще се опитва, безспорно е! Хубав уикенд, Линче!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно е! Майсторски приготвено и снимано!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Павлинка, ама как си му вдъхнала живот на това нещо... Чудно е! :)
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. :) Гледай сега как ще ме вкараш в приключение:))) Не бих могла да откажа на молбата ти, а пък изкушението да го опитам наистина накланя везната и определено поредицата от кулинарните ми приключения ще има продължение. Сигурна съм, че ще го хапваме спаднало:)))), но щом казваш, че е вкусно, видът му няма да ни притеснява, може да го ядем със затворени очи:) ще ги подлудя у дома:))) Ох, страхотно е, Павлинка, ще си го направя, задължително. Ако не ми станат снимките, може ли да си взема една от твоите, да покажа какво съм хапвала? :) Леле, рано, рано ще атакувам кухнята, голяма изкусителка си, страхотни фотоси! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно суфле, Павлина! давам ти една торба с аплодисменти за изпълнение, и още толкова за това, че си успяла ад го снимаш. Аз се каня само от една вечност на шоколадовото суфле, но само като си помисля с каква скорост трябва да го снимам и ми се разтреперват ръцете :) Твоето суфле е станало чудесно и си представям нежния и пухкав вкус на една от тези лъжички :) Специални поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Точно така ми изглежда-като ягодова пяна....много ми допада,Линче,някак ефирно,въздушно,топящо се на небцето....чакам следващите сладки изкушения и прекрасни кадри!Прегръдка и хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Фантазия, Поли - това ягодово суфле е приказно:
    красиво и ефектно, ароматно и изкушаващо нежно!
    Поздравления за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...