вторник, 30 септември 2014 г.

Ябълков сладкиш с хрупкав топинг!

    Това е сладкиша с главно "С", думи за описване много! Прелестен, вкусен, омайващ и още и още! От онези, които ти идва да хапваш от тавата без да мислиш. Сладкишите с ябълки са от онзи необясним род, от който винаги се получават, харесват ни и ги правим до откат, няма да излъжа като го казвам, нали. Този го правя за втори път и още преди да е готов знаех, че ще има втори и трети и много пъти. Онзи ден написах във Фб, че усещам аромата на есента и наистина е така, признавам си това ми е много на сърце, хладните утрини с аромат на кафе, слънцето което напира през прозорците да ни каже, че все още е тук и ще ни топли колкото ние поискаме дори и през зимата. Не, че не обичам лятото, но точно този аромат ми липсва през цялото време, на студен въздух, канела и ябълков сладкиш!



    Ябълков сладкиш с хрупкав топинг!

    Продукти:
      идея Family Circle

    125 г краве масло
    1/2 ч.ч. захар
    3 яйца
    1 есенция ванилия Dr. Oetker
    1 1/2 ч.ч. брашно
    щипка сол
    3-4 ябълки
    5-6 с.л. кайсиево сладко

    Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме тавичка с размери 30/20 см с хартия за печене.
    Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем.
    Добавяме яйцата едно по едно, като след всяко бъркаме за кратко.
    Следва есенцията, разбъркваме леко.
    Пресяваме над сместа брашното и солта, разбъркваме докато стане гладка смес.
    Разстиламе сместа в тавичката и леко изравняваме, сместа е гъста.
    Почистваме ябълките и нарязваме на филийки, подреждаме ги върху сместа като керемидки, намазваме отгоре с кайсиевото сладко.
    Печем за около 25 минути.


    За топинга:
    1 1/2 ч.ч. брашно
    125 г масло
    1/2 ч.ч. кафява захар
    1 ч.л. канела

    пудра захар за поръсване

    Всички продукти се слагат в купа и се намачкват с вилица на едри трохи.
    Посипваме топинга върху изпечената първа част от сладкиша и печем още за 25 минути.
    При сервиране се посипва с пудра захар.

    *направете сладкиша от вечерта, на другият ден е великолепен.



    Хайде да пием кафе! 
    



 
   
   



    


11 коментара:

  1. Оооооооооо -- този сладкиш е разкошен !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Хайде,щом си казала,Линче,с най-голямо удоволствие и то в компанията на такъв ароматен сладкиш!Определено имаш афинитет към този тип десерти с поръска :) ,фантастичен е,както и снимките!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ароматът се усеща и тук. Обожавам аромата на ябълки и канела, на есен, на кафе...
    Снимките са прекрасни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Даже може и без покана. ;) Аз само ще му се радвам!
    Ама е вълшебен! Павлинка, грабвам си паренце обаче, изкусителка голяма си. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Дали ще може някой да го чака до сутринта..?! Много се съмнявам, аз поне не бих могла, признавам си! Прелестен сладкиш и искам да ти кажа, че усещам аромата на масло и ябълки на върха на езика си, то при този вид, как човек да ни си представя 4D!
    Прегръдки, Поли :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ох и ах! Обичам сладкиши с ябълки! Записвам рецептата и ще чака ред!
    Чудесно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ами разкошен е, какво да каже човек, освен да поиска парченце?!:) Честита нова визия на блога! С пожелания за прекрасен топъл, уютен и вкусен октомври!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Красиво описание на настъпващата есен! И вкусен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно представяне, Поли, както винаги! Не се съмнявам, че е от сладкишите, които от само себе си извикват повторение. Като оня твой кейк, със сините сливи. Не помня колко пъти го правих, но беше един от хитовете ми миналото лято. Сега съм си записала един нов кандидат хит :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. На такъв сладкиш никога не отказвам! Обожавам хрупкавата поръската отгоре!
    Лина, красива есен ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Вълшебен сладкиш...Идвам с кафето!:)

    ОтговорИзтриване