Дали е крем-карамел или флан или другите десетки имена, които се използват за този крем той все си остава един от най-изкусителните и превъзходни десерти, които съществуват! Признавам си, че за първи път правя крем-карамел и мисля се справих на 80 процента, с малко повече балончета отколкото исках, но отвътре гладък и безумно вкусен. Ще пробвам пак, разбира се, в търсене на интересни идеи като тази. Белия шоколад е страхотно допълнение, но вкуса се завършва напълно от малко пикантност с щипка чили. Вкусът избухва!
Правила са и друг път десерти с чили, когато гостувах в гергьовския брой на GoodFood, десерта, коъто представих тогава беше една великолепна шоколадова торта с чили и карамелизирани бадеми, не съм ви я показала, защото не си харесвам снимките, не че ги няма в списанието, а и в техния сайт, но все пак има нещо, което ме дразни. Ще го направя пак, заслужава си!
Крем-карамел с бял шоколад и чили!
Продукти:
идея BHG
За 5-6 порции
1 1/2 ч.ч. прясно краве мляко
100 г бял шоколад
2/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. индийско орехче
3 яйца
ванилия, каквато предпочитате
100 мл сладкарска сметана
1/2 ч.л. чили, семена
*чаена чаша-250 мл
В касерола смесваме млякото, 1/3 ч.ч. от захарта, шоколада, ванилията и индийското орехче. Загряваме на тих огън, колкото да се стопи шоколада. Оставяме на страна да изстине леко.
В тиган с дълбоко дъно карамелизираме останалата захар. Разделяме карамела в купичките, в които ще печем крема.
Леко разбиваме яйцата и добавяме млечната смес към тях, леко разбиваме. Разпределяме сместа в купичките.
Поставяме купичките в плитка тава и наливаме три пръста гореща вода.
Печем на 180 градуса, за около 30-35 минути.
Проверяваме с тънък нож дали е готов, като боднем в центъра и той излезе чист.
След като изстине, сервираме с леко разбита сметана и щипка чили!
Това е днешния великолепен десерт, не се плашете от необичайните вкусове, напълно се допълват и резултата е фантастичен.
Чудесен е! Необичайна комбинация, но както казваш - с избухващ вкус!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Благодаря ти много!
ИзтриванеПристрастяващи снимки, Поли! За трети път идвам в блога, за да им се насладя! :) Много интересна комбинация, която съм любопитна да опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Радвам се, че ти е харесал кремеца! Прегръдка!
ИзтриванеМного добра идея, Поли! С удоволствие ще опитам откритието ти, че си падам по такива нестандартни. Апетитни снимки, както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа теб въобще не се и съмнявам аз съм те обявила за откривател и ценител на различното! Прегръдка!
ИзтриванеЛинче,пак ме срази от раз с предложението и снимките-перфектни!Нямам против да опитам кремчето и с чили,така ще ми предизвика зверски апетит към и без това разкошните кремчета!Харесва ми идеята за шоколада и сметаната!Хубав петък,скъпа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Росинка! Ти си от ценителите на на този вид десерти, ще го оцениш подобаващо! Прегръдка!
ИзтриванеМного обичам такава комбинация, Поли! Сладко, с лека нотка на люто! Предложението ти е страхотно, елегантно и смятам,ч е ще се получи чудесен новогодишен десерт! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТочно за един завършек е перфектен този десерт, права си! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеНе знам дали кремчето избухва, ама ти определено избухваш с очарование, Павлинка. Ставаш все по-добра - както искаш го разбирай, аз за всичко ти го приписвам. :) Прекрасно е отново при теб!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
О, милото ми момиче както винаги си безкрайно откровена и ме вълнуваш много! Прегръдка!
ИзтриванеПрекрасности твориш отново, Павлинче! Съчетанието на шоколад и чили с един от любимите ми десерти, заедно с твоите прекрасни снимки е истинска експлозия! Прегръдки!
ОтговорИзтриване