понеделник, 2 март 2015 г.

Кейк с извара и кайсии!

    Днес сме на сладка вълна!
    Любимият ми десерт, както знаете е кейка, неизброими комбинации и варианти, както в повечето случаи, когато правя нещо в стил свободно съчинение накрая не зная какво ще се получи, просто бъркам както дойде и каквото ще да става. Кейка е много пресен и бързам да го запиша, защото ще го забравя, както стана с един великолепен такъв ябълков, забравих какво сложих и страшно ме е яд, че не го публикувах навреме, та затова, бързам. 
    Да ви честитя и празника, нашият празник, на българите!
    Да обичаме страната си и хората около нас, да се усмихваме повече и да вярваме в себе си, да не се отказваме да се борим за бъдещето си защото това ще значи се отказваме от себе си, защото държавата са хората, а това е всеки един от нас!
    Честит 3 март!



    Кейк с извара и кайсии!

    Продукти:

    2 1/2 ч.ч. брашно
    1 с.л. бакпулвер
    4 яйца
    1 ч.ч. захар
    250 г извара /препоръчвам от Лидл, нискомаслена и фина/
    1/2 ч.ч. олио
    1 с.л. ванилов екстракт или ванилия в друг вид
    150 г кайсиево сладко
    1/2 ч.ч. едро смлени орехи

    


    Загрейте фурната на 180 градуса на долен реотан.
    Подгответе две форми за кейк 18/9 см или една по-голяма с хартия за печене.
    Пресейте брашното с бакпулвера и смесете добре, оставете на страна.
    В подходяща купа разбийте яйцата и захарта, докато леко сместа леко бухне.
    Добавете на два пъти изварата като бъркаме леко.
    Следва олиото и ванилията.
    Прибавете брашното на два пъти като бъркате толкова колкото да се смесят, може да останат бучки.
    Разпределяме сместа в двете форми, изравняваме и покриваме обилно с кайсиево сладко, посипваме с орехите.
    Печем първо на долен реотан около 25 минути, включваме на горен и долен реотан и печем до суха клечка още 25 минути.
    *пека напоследък първо на долен реотан, за да не се издуват много по средата, особено ако сместа е по гъста.



    Много вкусен, наистина!

10 коментара:

  1. Ехааа ... разкошество! Хубаво е че го сподели Поли :)
    Честит 3 март!

    ОтговорИзтриване
  2. Изварата и кайсиевото сладко ще се допълнят много добре в този кейк! Имам и двете, явно трябва да се пробва! Пък и толкова апетитно наднича!
    Честит празник, Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Празник, Инка!
    И подобаващ за празника, сладкиш!
    Чудесна комбинация и
    перфектни снимки!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Павлинче! Чудно подслаждане си ни спретнала тук и аз се присъединявам към компанията! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник!
    Много приятен кекс наднича от тук. И синьото много му отива. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма си изкусителка с тези вкусни снимки, Поли! И не забравяй да записваш тези рецепти, за да им се наслаждаваме. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, колко цветове откривам при теб, Павлинка... А тук отново побеля.
    Страхотен десерт, ухае вълшебно!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник и от мен,Линче!Нагледах се доволно и с удоволствие на този кейк първо във ФБ,сега и тук и всеки кадър носи усещане за нещо незабравимо и много ароматно!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник! (с малко закъснение!) Този кейк изглежда много вкусен. Трябва задължително да го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Понеже се замотах, ще използвам случая да се почерпя за днешния празник. Честит и на теб, Линче! Жените и кексовете са голяма работа!

    ОтговорИзтриване