Както и да е, блога ми липсва и контакта с всички вас, не съм си отваряла даже и компютъра, за кратко преглеждам новините само с телефон и това е! Днес обаче ми е все тая и исках да напиша поне една рецепта.
Времето е постно, а и много благодаря на Farmhopping.com, за отново чудесните продукти. Меда е великолепен и напомня много онзи, който вадихме от нашите кошери.
Дори да не постите, пробвайте го, ще сте очаровани!
Постен меден кейк!
Продукти:
идея VerdadeDeSabor
1ч.ч.=250мл
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. какао
1/2 ч.л. смесени ароматни подправки /канела, джинджифил, индийско орехче и т.н./
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. нарязани орехи
2 ч.ч. брашно
пудра захар за поръсване
- Подгответе форма за кекс 18/9, с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Накиснете стафидите в малко топла вода.
- В касерола сложете захарта, олиото, водата и меда, загрейте на слаб огън, колкото да се стопят захарта и меда, но да не завира. Прехвърлете сместа в купа и оставете да изстине.
- Пресейте брашното, какаото и подправките. Разбъркайте ги да се смесят.
- След като медената смес изстине, може да е леко топла, добавете содата и разбъркайте да се разтвори, сместа може леко да се разпени.
- Добавете брашното на два-три пъти и разбърквайте леко.
- Накрая са орехите и накиснатите и отцедени стафиди.
- Изсипете сместа във формата, изравнете и печете 30-35 минути до суха клечка.
- След като изстине напълно, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Моят съвет:
- Печете първите 15 минути само на долен реотан.
- Ако имате търпение, след като изстине кейка, поръсете го с пудра захар и го приберете за един ден в кутия, става великолепен.
До скоро! П.
Следва: Гъбена супа с кафяв ориз!
Супер е ,Павлинче!Още довечера ще го направя....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Живе! Не се съмнявам в теб, винаги ме радваш! Прегръдка!
ИзтриванеИзглежда много добре, Павлинче! Ще чакам и супичката! Прегръдкииииии!
ОтговорИзтриванеПавлинче, изглежда наистина апетитно! Снимките са страхотни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Както винаги предложението ти ме залепи за екрана и не мога да му се нагледам на тоя кейк! Уж постен, уж просто кейк, да ама не.., приготвен и поднесен от сладката Поли, истински шедьовър, за който всеки, който го зърне започва да мечтае :) Страхотен!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Поли!
А, уникални снимки! И вкусни и уютни! Страхотен сладкиш. Този мед е много хубав наистина, потвърждавам! Появявай се по-често, де! Поздрави!
ОтговорИзтриване