сряда, 2 декември 2015 г.

Постен меден кейк!

    На мен можете да ми викате човека -проект, не ме свърта никак, а и не ми е в природата да стоя на едно място. В момента се занимавам с нещо, с което ако всичко е наред преди Коледа трябва да съм готова, но отнема много време и се надявам да успея. Изпращайте ми положителна енергия, ще я усетя !
   Както и да е, блога ми липсва и контакта с всички вас, не съм си отваряла даже и компютъра, за кратко преглеждам новините само с телефон и това е! Днес обаче ми е все тая и исках да напиша поне една рецепта. 
    Времето е постно, а и много благодаря на Farmhopping.com, за отново чудесните продукти. Меда е великолепен и напомня много онзи, който вадихме от нашите кошери.
    Дори да не постите, пробвайте го, ще сте очаровани!



    Постен меден кейк! 

    Продукти:
      идея VerdadeDeSabor

    1ч.ч.=250мл

    3/4 ч.ч. захар
    1/2 ч.ч. олио
    1 ч.ч. вода
    2 с.л. мед
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1 с.л. какао
    1/2 ч.л. смесени ароматни подправки /канела, джинджифил, индийско орехче и т.н./
    1/2 ч.ч. стафиди
    1/2 ч.ч. нарязани орехи
    2 ч.ч. брашно
     
    пудра захар за поръсване


  • Подгответе форма за кекс 18/9, с хартия за печене.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Накиснете стафидите в малко топла вода.
  • В касерола сложете захарта, олиото, водата и меда, загрейте на слаб огън, колкото да се стопят захарта и меда, но да не завира. Прехвърлете сместа в купа и оставете да изстине.
  • Пресейте брашното, какаото и подправките. Разбъркайте ги да се смесят.
  • След като медената смес изстине, може да е леко топла, добавете содата и разбъркайте да се разтвори, сместа може леко да се разпени.
  • Добавете брашното на два-три пъти и разбърквайте леко.
  • Накрая са орехите и накиснатите и отцедени стафиди.
  • Изсипете сместа във формата, изравнете и печете 30-35 минути до суха клечка.
  • След като изстине напълно, поръсете с пудра захар и сервирайте.
       Моят съвет:
  • Печете първите 15 минути само на долен реотан.
  • Ако имате търпение, след като изстине кейка, поръсете го с пудра захар и го приберете за един ден в кутия, става великолепен.    



  До скоро! П.

  Следва: Гъбена супа с кафяв ориз!




    

6 коментара:

  1. Супер е ,Павлинче!Още довечера ще го направя....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе! Не се съмнявам в теб, винаги ме радваш! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Изглежда много добре, Павлинче! Ще чакам и супичката! Прегръдкииииии!

    ОтговорИзтриване
  3. Павлинче, изглежда наистина апетитно! Снимките са страхотни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги предложението ти ме залепи за екрана и не мога да му се нагледам на тоя кейк! Уж постен, уж просто кейк, да ама не.., приготвен и поднесен от сладката Поли, истински шедьовър, за който всеки, който го зърне започва да мечтае :) Страхотен!!!
    Прегръдки, Поли!

    ОтговорИзтриване
  5. А, уникални снимки! И вкусни и уютни! Страхотен сладкиш. Този мед е много хубав наистина, потвърждавам! Появявай се по-често, де! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...