неделя, 17 януари 2016 г.

Какаови сърца с бадеми!

    Видимо, моята новогодишна украса все още си стои и аз нямам нищо против да я гледам повечко. Тъкмо ми е хубав фон за снимки, стават чудесни. Пекох доста бисквити, тези са другите след линцерите по хубост, хрупкави, с леко горчив вкус, идеални са за даже и за аперитив. В оригиналната рецепта бисквитите са с лешници, но при цената, която видях за 100 г сурови лешници по празниците, леко хлъцнах и рязко бяха сменени с бадеми.
   Много лесна рецепта и количеството, което излиза е доста прилично, аз разточих тестото по-тънко и изкарах около 45-50 броя, но ако искате да станат по-дебели ще станат около 30 бисквити.



    Какаови сърца с бадеми!

    Продукти:
       идея: Златна книга на шоколада

    200 г брашно
    80 г ситно смлени бадеми
    50 г неподсладено какао
    щипка сол
    125 г краве масло
    150 г кафява захар
    1 яйце+1 жълтък
    
    1 белтък, разбит
    натрошени бадеми за гарниране
  • В купа пресейте брашното, какаото и солта. Добавете смлените бадеми и разбъркайте добре да се смесят хубаво. Оставете на страна.
  • Разбийте маслото и захарта, около 10 минути, добавете цялото яйце и жълтъка и бийте за кратко.
  • Сложете бъркалките за тесто и добавете брашнената смес на два пъти, бъркайте докато се получи еднородно тесто, дооформете с ръце.
  • Оформете тестото на две топки, увийте ги в свежо фолио и приберете в хладилника за 40-45 минути.
  • Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе две плитки тави с хартия за печене.
  • Изкарайте едната част от тестото върху набрашнена повърхност и разточете с дебелина около 5 мм, изрежете бисквитките с форма на сърце или с каквато искате. 
  • Съберете изрезките и повторете разточването и изрязването докато свърши тестото. 
  • С помощта на шпатула или нож прехвърлете бисквитите в тавата, намажете с разбития белтък и посипете с натрошените бадеми.
  • Печете по-тънки бисквити 7-8 минути, по дебели 10-12 минути.
  • Повторете същото и с другата топка тесто.
  • Охладете готовите бисквити върху скара.
  • Съхранявайте ги в плътно затворена кутия. 


    До скоро! П.

    Следва: Кейк с портокали!
    

9 коментара:

  1. Звучат вкусно и са много красиви!Хубава неделя, Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са хубави, Павлинка! Като свети валентински, а за фона да не говорим.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Сърца, любов, какао, ти! Как да не се прехласна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са и снимките,и бисквитките,Линче!Отмъквам ти няколко мислено,много красотни си ги издокарала :) !Отдавна не съм надничала в Златната книга,уж все гледам да не мисля за сладко,но май ще я разлистя скоро :)...провокатор си голям!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Инка, чудесни сърца, направени с любов :)
    То с цените на ядките си е за хълцане ;)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни сърчица и както винаги, чудесно снимани! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. И украсата и сърчицата са просто перфектни!
    Каквато е Любовта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. И украсата и сърчицата са просто перфектни!
    Каквато е Любовта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...