събота, 23 юли 2011 г.

Торта "Целувка"!

    Шоколадови блатове!
    Шоколадов мус!
    Крем от белтъци, крема сирене и орехи!
    Целувки и бишкоти потопени в шоколадов сос!
    Представям Ви дами и господа тортата, която измайсторих за собственият си рожден ден!
    И днес е 22.07.2011 и моят блог, който от ден на ден ми става по-мил става на един месец!



    Аз като ви казвам, че не мога да спра да правя шоколадови сладкиши значи наистина е така.Тази торта е съвкупност от няколко рецепти, които учудващо добре се комбинираха.


    Обичам големите торти, защото са толкова впечатляващи и красиви! Правенето на торти за мен е все още новост и не съм усвоила много неща, опитвам се да правя нещата както трябва и мисля, че се получава. Старая се да спазвам всички правила, защото иначе не се получава/зная го със сигурност/. Е, надявам се това, което се получи да ви хареса!
    Винаги когато пека блатове или някакви сладкиши се притеснявам дали ще се надигнат, дали ще станат пухкави и разни такива, за моя радост това е едно от нещата които наистина мисля, че усвоих.
     За тази торта рецептата е адаптация отново по Марта Стюарт, тоест за блатовете/просто много ми харесват американските торти/, стават сочни и пухкави без да има нужда да сиропираш с допълнително сладки сиропи, а аз колкото и да е интересно не обичам прекалената сладост.

    Торта "Целувка"

     Продукти:

    За блатовете:

    1 ч.ч. масло
    2 ч.ч. брашно
    1/2 ч.ч. какао
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1/2 ч.л. сол
    1 ч.ч. захар
    2 яйца+3 жълтъка
    1 ампула ванилия
    1 ч.ч. айран

    Продуктите са със стайна температура.
    Количеството е за два хубави и големи блата. Започваме подготовката на две форми за печене или колкото имате, тоест намазани с мазнина и покрити с хартия за печене.
    През това време може да пуснете миксера да разбивате маслото и захарта докато побелеят, следват яйцата и жълтъците, един по един до пълно разбиване, добавяме и ванилията.
    В купа пресяваме всички сухи продукти и ги смесваме добре.
    Започваме да смесваме всичко.
    Към яйчената смес прибавяме равна част брашно и равна част айран, трябва да завършим с брашно. Това може би се прави с цел пълно разтваряне на всичко и върши работа да знаете.
    Печем на 180 градуса, 35 минути.
    Оставяме ги да изстинат напълно.


    За шоколадовият мус:

    200 гр. черен шоколад
    200 мл. течна сметана за разбиване

    Това вече сме го правили: На слаб огън разтапяме шоколада и добавяме сметаната малко по-малко до пълно смесване, отстраняваме и оставяме да се охлади и след това в хладилника за пълно стягане.

    За белият крем:

    4 белтъка
    1 ч.ч. кафява захар
    1/4 ч.л. сол
    125 гр. крема сирене
    150 гр. смлени орехи

    На водна баня разбиваме захарта, белтъците и солта. Махаме от огъня и продължаваме с миксера на средна скорост до втвърдяване, трябва да се охлади преди да добавите крема сиренето и орехите.
    Имаме нужда още от: малко готови целувки и бишкоти, които ще топим в шоколадов сос.
    Започваме да сглобяваме.
    Понеже се получиха малко по-големи количества крем, разделих блатовете, за целта използвам конец, така се прави в нашата къща и си спомням, че съм гледала като дете с такъв интерес все едно ставаше вълшебство, та разделени са вече.
    Върху първият блат сложих от двата крема, следващ блат пак от двата крема и целувки, следващ блат само шоколадов мус и следва последният ред там покриваме само с бял крем, както и отстрани.
    Готово!
    След като се охлади достатъчно можем да аранжираме с бишкотите, а тях ги правим по следният начин.

    За шоколадовият сироп:

    1/2 ч.ч. захар
    3-4 с.л. какао
    2 с.л. масло
    
    Захарта се разтапя на водна баня добавя се какаото и докато е топло се добавя маслото. Оставете леко да се охлади и потопете бишкотите.
   Ето сега наистина сме готови!

Ето затова тортата се казва "Целувка"!
    Да ви е сладко!
    


   




    

    
    

5 коментара:

  1. Попаднах в блога и ми хареса много предложението!
    Лека ефирна, шоколад, крем сирене...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за милите думи, надявам се да са ти харесали и другите ми предложения!Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Рожден Ден на патерици! Много хубави моменти, споделени с любими хора и подправени с аромат на подправки и усмивки! Тортата изглежда страхотно! Шоколад ... целувки, а с и това кремче с белтъци, крема сирене и орехи - просто неустоимо :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря много за пожеланията, тези моменти наистина са незабравими!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден на блогчето ти на патерици! Да ти носи много хубави мигове на радост, да те вдъхновява и амбицира, да се множат читателите и почитателите ти!:-)))
    Тортата изглежда перфектно, пак има шоколад, значи е вкуууууснаааа!:-))))
    Поздрави и малко слънце днес!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...