четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Шоколадов чийзкейк с череши!

    Не знаех точно за какво ще пиша днес, но за последния час ми минаха "сто" идеи през главата. Слушам Big Brother, чета Фейсбук, прегледах всички сайтове, които харесвам, щях да си поръчам едни чаршафи, ама се отказах, това между другото. Прочетох едно дълго, предълго писмо на едно момче, което живее извън България и споделя своя поглед отвън и най-вероятно, който е прочел това не му е станало мило и приятно и е осъзнал за себе си много истини, от другата страна слушайки "големият брат", там лъсват всички и всичко, низките и човешки отношения. Там някъде по средата ми се вързаха нещата, за кратко време ми се загнездиха точно двата типа хора у нас, хитреците и умните, за съжаление първите надделяват, защото много от умните се оставят на течението, а другите са си заминали отдавна. Темата е много дълга. Много рядко си позволявам да бъда негативна, тук или някъде другаде, няма и да бъда, аз съм от крайните оптимисти и много трудно нещо може да ме събори в този живот. Точно всяка една случка в нашият живот или ни учи или ни смачква, но ни смачква ако ние позволим, да кажем че не съм смачкана до сега, но възможност е имало много. Няма да продължавам в този тон, защото мога да пиша до утре, но когато започнеш да водиш самостоятелен диалог се окачествяваш вече с друго име. Само ще си позволя да направя малък извод, докато не се научим да работим, да спазваме правилата и да не се държим като последният селяндур, а после да се бием в гърдите колко сме велики, да се вслушваме в думите на другите и да не се правим че всичко знаем и главно да не се страхуваме от утрешният ден, защото всичко хубаво предстои.
   

    Много рязко сменям темата, надух ви главите, но сега ще занимая вниманието ви с този неприлично шоколадов чийзкейк и то с любимите ми череши. 
    Прекъсвам тиквената сага, но докато намеря някоя интересна рецепта и то с тематика може би торта или нещо крайно екзотично.
    Връщайки се малко назад, не съм правила нищо шоколадово много отдавна, а някак си всичко върви в една оранжево-жълта-есенна тематика, като човек, който обича промените малко се замотах, нямаше ли кой да ме сръчка, че съм се забравила малко. 


    

    Шоколадов чийзкейк с череши!

   Продукти:
      идея Citrus and Candy

   150 г обикновени шоколадови бисквити
   100 г краве масло
   1/4 ч.л. сол
   170 г черен шоколад
   500 г крема сирене
   100 г заквасена сметана
   100 г пудра захар
   2 с.л. царевично брашно
   5 яйца
   
   черешово сладко 


    Подготвяме форма с диаметър 20-23 см с хартия за печене и старателно опаковаме с алуминиево фолио.
    С помощта на кухненски робот смиламе бисквитите заедно с маслото и солта.
    Разстиламе на равномерен блат в подготвената форма и прибираме в хладилник докато подготвим крема.
    Разтапяме шоколада и оставяме на страна за да изстине леко.
    Разбиваме крема сиренето и сметаната на гладка смес, пресяваме пудрата захар и царевичното брашно над купата и разбиваме, добавяме яйцата едно по едно и разбиваме след всяко за кратко.
   Накрая е шоколада, добавяме на порции и разбиваме.
   Изваждаме бисквитеният блат и нареждаме череши върху него, изсипваме сместа и потупваме леко тавичката по плота за да излезе излишният въздух.
    Включваме фурната на 160 градуса.
    Поставяме в по-голяма тава и наливаме гореща вода докато стигнем средата на малката тавичка. 
    Печем 50-55 минути на 160 градуса и още 15 минути на 100 градуса.



    Изваждаме от фурната и вадим тавичката от водата, оставяме за 15 минути и отстраняваме фолиото, след половин час можем да махнем и стените на формата и след още толкова време махаме и хартията. 
    Нека да изстине и можем да приберем в хладилник за една нощ.
    Охладеният чийзкейк можем лесно да прехвърлим в чиния за сервиране ако сме оставили хартията на дъното по-голяма и много лесно можем да издърпаме.
    Сервираме с леко затоплено черешово сладко, много е вкусно!


    Е, честит четвъртък и да ви е топло и ще взема да си поръчам чаршафите, доста са симпатични.

     
    

33 коментара:

  1. След разкошният шоколадов чийзкейк с череши и красиви снимки, в този късен час, най много ми хареса ето това ... " но ни смачква ако ние позволим"... останалото нещо не го схванах ...
    А чаршафите си ги поръчай Пвлинка :)
    Честит четвъртък и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много! Съжалявам, че пиша малко отвеяно, но мисълта ми беше, че ако хората се оставят на течението се получава това, което се случва в момента! Сега ще се върна и ще направя малко уточнение! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Никак не е отвеяно даже ... не схващането ми е от късния час ... обичам да чета написаното от теб ... да съзерцавам снимките ти и да размишлявам това което съм прочела. А понякога даже и препрочитам.
    А течението наистина мачка ... и не трябва да му позволяваме това!
    Вие младите не трябва да се оставяте на течението ... и колко хубаво би било ако повечето мислят като теб!
    Аз също вярвам, че всичко хубаво тепърва предстои!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да чета публикации, в които освен кулинарно предложение предложение с рецепта има и още нещо..., нещо лично, ангажиращо. Поли, и аз вярвам, че хубавото предстои, а като едно чудесно начало:
    Шоколадов чийзкейк с череши - впечатляващо и неустоимо изкушение:
    загатва за богат, нежен и фин вкус, а красивата визия и ефектни снимки са безспорни.
    Поздрави, усмивки и още вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Поли, и както си мечтая за чийзкейк от снощи, а ти сега и с шоколадов... Прекрасен е, да знаеш! :)
    А за мислите - изказвай ги. Да бъде откровен човек, не значи, че е негативен. А пък и избягването на темата, няма да реши проблема. Така че се радвам, че сподели. ;)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Уау! :) Удар в десятката и в сърцето с тази шоколадова прелест. Снимките - те винаги са впечатляващи!
    Приятно ми е, че си "бъбрива". Не спирай да бъдеш позитивна - от това имаме нужда всички! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Павлинче, кейкът изглежда страхотно и звучи много апетитно. А ШоколадЪТ винаги е отличния избор. Поздравления! Като ми остане време някой път, ще последвам рецептата ти. Радвам се, че се отбих при теб! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Поли, невероятен чийзкейк!
    А снимките са вълшебни!
    Не знам откъде си искала да поръчваш чаршафи, но аз от "vivre" съм доволна :)
    Прегъръдка с много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Неприлично шоколадово, иде ми да изям и снимките даже. :) Не мисля, че мислите ти са негативни, Линка, те са просто обективни и съм съгласна с написаното. :) А пък на една чинийка чийзкейк и с тази симпатична лъжичка съм още по-съгласна даже. :))
    Хубава вечер, Линка!

    ОтговорИзтриване
  9. Как го правиш това не знам ...за снимките казвам ...цветовете са толкова неутрални и глъхнещи, а при теб са пълни със свежест и живот! Много, много и пак много добри! И рецептата вкусна, страхотна!
    Прегръдка, Павлинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, това са моите цветове, всичко се върти около тях , около мен е всичко в пурпурно, бордо, червено...Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Това е най красивото и вкусно нещо според моите критерии .... просто е прелест! Скоро имам една малка рожденника, която обожава шоколад и Павлинче ще използвам твоята рецепта :)
    И на мен ми харесва да си бъбрива и най - важното е да се научим да виждаме нещата откъм красивата им част и да сме позитивни :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Първо - чийзът и снимките са върха :)
    и.... съгласна съм с теб. Ако всеки просто си върши работата нещата ще изглеждат по друг начин. Можем да започнем с "дребните" неща - фасовете и боклуците по улиците, навикът да пресичаме като свещенни индийски крави, извхвърлените домни-бездомни животни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно за това говоря, много правилно, особено за кравите!

      Изтриване
  12. Прекрасно! И снимките, и думите ти... И аз като теб съм оптимист и вярвам, че всичко се нарежда, дори и това да става по-бавно, отколкото ни се иска.
    Открадвам си една хапка от невероятния ти чийзкейк - комбинацията шоколад и череши...мммм :))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С теб сме на една вълна тази седмица! Поздравявам те много!

      Изтриване
  13. От една порода сме, затова те обичам! Хареса ми монолога ти, обичам да те чета! Снимките са изумителни а чийза ммммм.... целувам те Лина*)

    ОтговорИзтриване
  14. Ами нали затова са блоговете, да споделяме! За чийзкейка обаче не съм съгласна да няма парченце и пред мен!:) Неустоим е просто, а тези черешки посред зима ми стоплиха душичката:) Вълшебство си създала, от шоколад и череши! А снимките ти са приказно красиви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! Споделям с огромно удоволствие с вас, защото винаги ме разбирате и оценяте, а това е важно!

      Изтриване
  15. Ти си поръчай чаршафите,а аз си поръчвам едно парченце от този феноменален чийз,ама по-големичко да е!Разкошотия голяма ти казвам!Снимките са изключителни,Линка!Прегръдка и повече настроение в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка за теб не едно, а няколко! Благодаря много! Прегръдка!

      Изтриване
  16. Ахх... Толкова истина има в тези думи, а и оптимизъм. Оптимизъм, който за съжаление у мен вече го няма...
    По повод чийзкейка... Невероятен е. Всичките ти снимки са толкова апетитни! Обожавам ги! Влюбих се в идеята за снимка с подпряна чиния! Може ли да я използвам някой път? Моля, моля, моля!!! :))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило мое момиче не искам да чувам и за капка песимизъм, моля те много! Разбира се, че може да ползваш всяка идея, която ти харесва, нали така се учим с гледане, това с подпирането на разни неща ми хрумна, поради липса на заден фон, а не обичам да снимам под ъгъл, радвам се че ти харесва! Прегръщам те много!

      Изтриване
  17. Линче, надявам се да ти е поразминло малко от тези мисли. То кой ли не го сполетяват? Май само онези хитрите биячи в гърдите, ма те толкова си и могат;)
    Всъщност убедена съм, че на първата хапка от чийз-а съвсем си забравила грозните гледки;)
    Прекрасен е, а и снимките са върха!

    ОтговорИзтриване
  18. Какво да кажa по въпроса, само едно единствено нещо, шедьовър, може както си седя пред екрана, да изям компютъра.

    ОтговорИзтриване
  19. Божееее, Боже! Павлинка направо занемях - рецепта, снимки, аранжировка - всичко перфектно! То не случайно и името на блога е такова :-)
    Тези снимки, направо се влюбих в тях! Напоследък моите не са на ниво, откакто смених жилището, нещо светлината не мога да докарам.
    Сърдечни поздрави! Не съм те виждала отдавна, дано скоро да мога :-)

    ОтговорИзтриване
  20. Линка, гледах, гледах, преглъщах и все не ми се размърдваха пръсчетата да пиша, а само поглъщах лакомо това съвършенство! Да знаеш, че уникално ти се получават нещата - рецепти, снимки, представяне ... абе с две думи майстор си :)

    ОтговорИзтриване
  21. П.П. Какво стана със чаршафите :)

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте , търсих Шоколадов чийзкейк за да зарадвам децата и попаднах на вашето прекрасно предложение ! Имам въпрос ,моята форма е 36 см и ако направя доза и половина дали ще се получи ?Благодаря предварително и весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Би трябвало да стане. Може би ще стане по тънък, но пък двойна доза няма да се изпече добре. Сложете по още половина от всеки продукт, за яйцата поне 8 бр и печете 15 минути повече и наблюдавайте водата в тавата да не се изпари и да се напука. Това е много сполучлив чийзкейк, правила съм го много пъти и с пресни череши и със сладко от череши, еднакво хубаво е. Пожелавам и на Вас прекрасни празници и чакам отзиви.

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...