понеделник, 2 юли 2012 г.

Кейк с малини и невероятен топинг!

    Моля, всички да извадят лист и химикалка и да запишат веднага рецептата за този кейк! Не зная дали при вас е така, но като видя нещо подобно и не ме свърта докато не го осъществя.
    Само ще спомена комбинация от малини, шам фъстък, кокос, как да им устоя!


    Много прилича на кейка с круши, с който гостувах при Габи, но този е много по лесен за правене, а вкусът не мога да опиша, направете си го и ще видите, не мога в момента да се сетя даже каква дума да ви напиша.
    Този вид сладкиши са ми най-любими и както може да си го хапваш с кафето така можеш да очароваш знатни гости например като гарнираме с топка сладолед.



    Добре, че е огромното кулинарно блогопространство, да намирам такива великолепни рецепти и така и най-вероятно няма да ми омръзне скоро да разглеждам, да чета, да уча, да правя, така си почивам след дългият ден и нищо, че е топло на мен не ми се излиза от кухнята и ми се правят все някакви сладкиши, торти и прочие...
    


    Кейк с малини и невероятен топинг!

     Продукти:
       адаптирано от FussFreeCooking

    2 1/2 ч.ч. брашно
    3 ч.л. бакпулвер
    2 яйца
    1 ч.ч. захар
    100 г краве масло /разтопено/
    1 ч.ч. кисело мляко
    ванилия
    200 г малини

    За топинга:
    25 г студено масло
    40 г шам фъстък
    1/8 ч.ч. кокосови стърготини
    1/8 ч.ч. брашно
    2 с.л. кафява захар

    
    Включваме фурната на 180 градуса
    Приготвяме формите, в които ще печем, аз пекох в две малки форми, исках два кейка, а ако искате да стане един по-висок кейк печете в една форма и останалата смес може да се ползва за една-две големи мъфини.
    Първо приготвяме топинга.
    Смесваме всички продукти и с помощта на дървена лъжица или с ръце смесваме добре, трябва да се получат трохи.
    Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захарта.
    Следва маслото и киселото мляко.
    Добавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера постепенно като бъркаме внимателно.
    Малините са накрая, леко разбъркваме.
    Разпределяме сместа във формите и посипваме с топинга плътно.
    Печем 1 час и при необходимост още няколко минути.
   

    Наблюдавайте кейка и след 40 минути можете да включите на долен реотан за около 10 минути и след това можем да продължим печенето нормално.
   Както виждате захарта е много малко, за почитателите на по-сладкото може да се увеличи количеството.
   Нали е лесно!


    Добър апетит!

    
    

    




29 коментара:

  1. Какво говориш Павлинка?Лесно е ми,направо от раз и имаме вкусен и изкушаващ кекс.А ако можеше ей сега да има само едно парченце пред мен, нямаше да му се размине.Ама как ги правиш тези снимки?Все ми идва апетитно желание като ги гледам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, радвам се, че ти харесва! Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  2. Ммм, как си ги нарязала на триъгълници тия парченца, толкова вкусни изглеждат :-)! Разкошни снимки!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дени! Голям комплимент е от теб! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Павлинка, каква е тази вкусотия, с която ни изкушаваш толкова рано сутрин? Хайде моля те заделяй ми по едно парченце и звънкай после да идвам на дегустациая, а пък аз ще нося кафето ;)
    Ох, представих си вкуса на този кекс и се размечтах :)) Онзи ден правих кексчета с малини и кокос и този кейк е доста подобен.

    Прегръдки! Хубав ден!

    P.S. Чакаме да се обадиш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се обадя обещала съм, времето ми е малко! Благодаря!

      Изтриване
  4. И аз съм така, Павлинче - не ми се излиза от кухнята, а имам куп други задължения :D Кейкът наистина звучи обещаващо, а и изглежда прекрасно! Прелестни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря! Много ни е хубаво хобито и няма да ни омръзне!

      Изтриване
  5. Павлинче, страхотен е този кекс! Снимките също. Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Линче, кекса е с уникално съчетание на вкусове,а снимките са невероятно хубави!
    Най-много ми хресва чашката с малинките!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм наистина как да устоиш на тази комбинация?...:)
    Чуден кейк, а снимките са повече от прекрасни!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  8. Линка, как ме размечта само :)Тъкмо оглеждах малинките на пазара и съм събрала вече 3 рецепти с тях, обаче кексчето май, май ще измести останалите рецепти :) Прегръдка!
    П.П. Страхотна си със снимките! Трябва да ми спретнеш едни уроци :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, чак пък уроци, не съм чак толкова добра, но както винаги много ме хвалиш! Целувки!

      Изтриване
  9. Навих се и без да ме молиш :)) Само, че няма да преписвам, а ще се възползвам от новите технологии.
    Присъединавям се към думите на останалите, както по отношение на кейка, така и относно снимките. Бомбастично поднесено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ин, благодаря! Поздрави и аз това имах предвид под химикала и тетрадката:)

      Изтриване
  10. Страхотни снимки :) а сладкишът несъмнено е божествен!

    ОтговорИзтриване
  11. Ако щеш ми вярвай извадих лист и химикалка! Тотално съм слънчасала ми се струва!:) Разкошен е кекса, наистина! Ще го направя, записвам си, по новите технологии както казва Инчето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо това казах и аз преди малко, че това имах пред вид с химикалката и листа, как ще слънчасаш, пази се! Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  12. Веднага го записах, още щом видях първата снимка. Уникален е!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен кейк,Линче,и поръската-тип щройсел много ми допада!Отиде ни диетата това лято май :)) .
    Прекрасна сряда!

    ОтговорИзтриване
  14. Павлинка,
    Чудесен кекс!А невероятните снимки, които си направила го правят още по-желан!

    ОтговорИзтриване
  15. Линче, и аз съм като теб и поради това си неспокойствие взех да мисля кога и аз да го направя този кейк- много е добър!!!
    А снимките ти стават все по-изкусителни, едвам се сдържам да не загризя монитора;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда невероятно! Вече съм си намислила рецептите за следващите дни, но определено и тази се нареди сред тях! И с риск да повторя - страхотни снимки :))
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Чаена чаша 200 или 250гр

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, извинявай за късният отговор, чашата е 250, стандартна, но ако нямате точна мярка, то всяка чаша ви върши работа, тоест използвайте само една и съща чаша и пак ще спазите пропорциите.Хубав ден и се надявам кейка да ви хареса, много любима рецепта ми е!

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...