четвъртък, 2 август 2012 г.

Шоколадов сладолед feat. малини!

    Тъкмо да си помисля, че ще се откажа да правя домашен сладолед, защото имам един грандиозен провал, който беше първи опит за истински млечно-яйчен сладолед от старите книги, викам си, трябва да се получи, но не... Това, което произлезе накрая беше крем пита с някакъв плод, не съм ви писала за това, виновна и наистина си мисля, "... пробвам този и той ако не се получи, приключвам...", но ето на, това е абсолютно невероятен шоколадов сладолед!

    
    ..., а колко е лесен дори не мога да ви опиша и не съм го разбърквала нито веднъж, повярвайте и няма яйца и ооо, страхотен е!


    За пореден път се доверих на една моя много любима книжка, от многото любими естествено, където няма рецепта, която да съм пробвала и да не ми е харесала и с тази не се излъгах.


    
    Единственият ми съвет е да се ползват метални съдове, за разбъркване и замразяване, защото предният път използвах пластмасови и едната причина да не се получи може би е тази, а и още един времето за предварително охлаждане да се спази напълно.


    Шоколадов сладолед feat. малини!

     Продукти:
      източник Малката голяма готварска книга

    300 мл вода
    150 г захар
    6 с.л. какао /пресято/
    120 г шоколад /черен/
    250 мл сметана
    малини /ако имате/

    Сипваме в касерола водата и захарта и оставяме на слаб огън докато захарта се разтопи като разбъркваме постоянно.
    Сваляме от огъня и добавяме пресятото какао и разбъркваме добре, връщаме на котлона и оставяме докато кипне като продължаваме да бъркаме.
    Отстраняваме от котлона и добавяме шоколада и бъркаме отново докато добре се смесят.
    Препоръчвам да се пресипе сместа в чиста метална купа за да изстине по-бързо. Когато изстине се бърка интензивно и се прибира в хладилник за 1 час, но не по-малко.
    В това време разбиваме сметаната и прибираме и нея в хладилника за да се уеднаквят температурите.
    Когато времето изтече смесваме сметаната и шоколадовата смес, прибавяме плодовете и прибираме във фризера и го оставяме поне за една нощ.
    Преди сервиране оставете 10 мин. на стайна температура.
    ... и нито веднъж не се бърка...
    ... и няма нито един кристал...



    
    Кремообразен и с великолепен вкус, вече замислям следващата комбинация!
    Настройте се, уикенда идва, прекарайте си го добре! Прегръдки от мен!
    Добър апетит! 
    
   

     
    

33 коментара:

  1. Уау, Павлинче, направо ме ошашави с този сладолед. Мислех, че си го правила с машина, но като прочетох колко лесно става, направо ме предизвика да си направя. Скоро ще пробвам, със сигурност, че съм на такава вълна в момента. Прекрасни снимки!!!!
    Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петинко, благодаря! Много е лесно наистина, пробвай и се получава да му се не види и сладоледа!

      Изтриване
  2. Линче, малини вече трудно ще намеря, но шоколадов сладолед ще ям, та каквото и да става;)
    Чудни снимки, едвам ме нави да го опитам;)
    Хубав петък ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладолед :)
    Имам къпини и ще опитам с тях!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Почвам го веднага. Имам 2 неуспешни опита и аз и се бях отказала, но немога да устоя на твоя, Павлинче, чакай резултат утре ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече ти писах във ФБ и наистина чакам резултата! Благодаря и поздрави!

      Изтриване
    2. Уникален еееееее! Много благодаря за чудната рецепта и чакам още ;) Поздрави и от мен

      Изтриване
  5. Ухааааа, Павлинка, невероятно изглежда!
    При това не мога да повярвам, че не се бърка, непременно ще пробвам в метален съд.Виждам, че ти си замразявала в кексова формичка, нали?
    Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Точно кексова форма е, сетих се за съдовете, в които се продава сладолед на топка и си помислих, че трябва да се получи! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Аз все не се престрашавам да направя домашен сладолед. Само гледам жално красотите в чуждите блогове.
    Но вече е крайно време да опитам!
    Тези дни ще пробвам и ще споделя какво се е получило :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елинка, благодаря! Това е най-безопасната рецепта и можеш да пробваш с половин доза!

      Изтриване
  7. Жестоко изглежда този сладолед Павлинче!
    И аз ще пробвам твоят сладолед!
    Чуден уикенд::)

    ОтговорИзтриване
  8. Линка, "и никога не се бърка ... и няма кристалчета" са вълшебни думички :) Спретвам ръкави и ще го пробвам още тези почивни дни! За сметанката само да питам - подсладена растителна ще свърши ли работа? Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила моя и аз така реагирах като разбрах, че не се бърка и не изисква никакви излишни движения, които да усложняват живота, затова смело напред!
      Сметаната е растителна MyDay и напоследък ползвам само нея, по-лека ми, спрях да купувам скъпи, няма смисъл! Прегръдка!

      Изтриване
  9. feat. малини е страхотна добавка към това вкусно нещо в голямата метална форма!:-) Невероятно изглежда сладоледът и толкова лесно си постигнала чудесен резултат! От тази серия книги имам малката голяма вегетарианска книга и съм доволна от почти всички рецепти, които съм опитвала!:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Павлимче,сладоледа е страхотен!Само като го гледам......ще го правя и аз.До сега не съм се захващала,но този ме грабна от раз.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Как ще се отказваш от сладоледа, откажи се от рецептата:) Виж с тази се е получил е разкош! Рецептата е лесна и много ми допадна, а малинките са чудна комбинация със шоколад. Не знам дали ще се получи със замразени? Страхотен е - още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  12. Изкушаваща рецепта и снимки! Ще се възползвам с удоволствие :) Друг блог ме доведе до твоето виртуално място, Павлинче, което много ми хареса и ще следя с интерес! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се и добре дошла! Удоволствие да приемам нови гости!Поздрави!

      Изтриване
  13. За сладоледа,знам от опит, че е хубав, но снимките ти са чудесни! Атмосферата, в която попада, като ги гледа човек е една такава уютна, лятна, лежерна....Благодаря ти за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен сладолед и много хубави снимки! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. Линче и аз съм го правила и знам, колко лесен и вкусен е!
    Страхотни снимки!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотен е! Много вкусен, много бърз и без кристалчета! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, радвам се, че ви е харесал! Поздрави от мен!

      Изтриване
  17. Благодаря за прекрасната рецепта-сладоледът ми стана превъзходен,точно както сте описали и снимали!Цвети

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте! Сладоледа изглежда чудесно! Бихте ли ме посъветвали, дали би се получил ако го направя с кувертюр?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Не мисля, че ще има проблем да е с кувертюр, стига да е повече от 50% какао. Сметаната трябва да ти е с висока масленост, дори и растителна. Правила съм го няколко пъти става великолепен, въпреки, че е без машина за сладолед.

      Изтриване
    2. Нещо, което не съм написала в рецептата, сега ще го добавя! Преди хапване оставете 10 мин на стайна температура.

      Изтриване
  19. Много благодаря за бързия отговор и прекрасната рецепта! Още сега ще пробвам да го приготвя! Успех на блога!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво! Стискам палци да се получи и да сте доволна! Чакам снимка! :)

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...