Обичам септември, заради чистият въздух и лекият хлад, който се усеща във въздуха, но все още не е станало много студено, както е и април, началото на нов сезон е винаги вълнуващ. Не пиша много напоследък, не заради липса на време или на нежелание за готвене, напротив едва се сдържам, но се опитвам да сваля някой килограм, не че ми се отдава, но опитвам.
В резюме, миналият месец мина почти в работа и почти без почивен ден, еднодневна екскурзия до Букурещ, който е великолепен, но не можах да направя никакви снимки, но сме си обещали следващият път, да направим един пешеходен преход и много снимки, безброй незавършени проекти и малко време за блога, но откраднах онзи ден няколко часа за направя този кейк, попаднаха ми торбичка великолепни сладки сини сливи от село, не от пазара, защото за зла орис тази година не случих на истински вкусни плодове.
Това е много любим вид сладкиш, който обичам да правя, много маслен с плодове и хрупкав топинг, а този път изненадващата съставка е заквасената сметана. Рецептата търпи импровизация и то доста широка, избора на плод е личен, този път реших половината от маслото да заместя с маргарин и не сбърках, вкуса е още по-хубав.
Кейк със сини сливи и заквасена сметана!
Продукти:
идея Martha Stewart
За топинга:
50 г краве масло
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. ядки по избор, нарязани
1/4 ч.л. канела
щипка сол
За кейка:
60 г краве масло
60 г маргарин
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
4 големи яйца
1 ч.ч. заквасена сметана
300 г почистени и нарязани сини сливи
ванилия
За топинга:
Смесваме всички продукти в купа и разбърквам докато се получат едри трохи. Оставяме настрана.
За кейка:
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме форма за печене, намазваме обилно с масло и посипваме с канела или какао, предпочитам пред брашно.
Пресяваме брашното, содата, бакпулвера и канелата.
Разбиваме маслото и маргарина и добавяме захарта, бием докато захарта се стопи.
Добавяме яйцата едно по едно и бием за кратко.
Следва сметаната и ванилията.
После е брашното, като го сипваме на няколко пъти и бъркаме с бъркалка за кратко.
Последни са плодовете, обърнете един-два пъти сместа, не прекалявайте.
Изсипваме във формата, посипваме с топинга и с шпатула изравняваме сместа по ръбовете.
Печем 50-60 минути.
Ето това се получава накрая!
Прекрасен и слънчево-прохладен ден!
В резюме, миналият месец мина почти в работа и почти без почивен ден, еднодневна екскурзия до Букурещ, който е великолепен, но не можах да направя никакви снимки, но сме си обещали следващият път, да направим един пешеходен преход и много снимки, безброй незавършени проекти и малко време за блога, но откраднах онзи ден няколко часа за направя този кейк, попаднаха ми торбичка великолепни сладки сини сливи от село, не от пазара, защото за зла орис тази година не случих на истински вкусни плодове.
Това е много любим вид сладкиш, който обичам да правя, много маслен с плодове и хрупкав топинг, а този път изненадващата съставка е заквасената сметана. Рецептата търпи импровизация и то доста широка, избора на плод е личен, този път реших половината от маслото да заместя с маргарин и не сбърках, вкуса е още по-хубав.
Кейк със сини сливи и заквасена сметана!
Продукти:
идея Martha Stewart
За топинга:
50 г краве масло
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. ядки по избор, нарязани
1/4 ч.л. канела
щипка сол
За кейка:
60 г краве масло
60 г маргарин
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
4 големи яйца
1 ч.ч. заквасена сметана
300 г почистени и нарязани сини сливи
ванилия
За топинга:
Смесваме всички продукти в купа и разбърквам докато се получат едри трохи. Оставяме настрана.
За кейка:
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подготвяме форма за печене, намазваме обилно с масло и посипваме с канела или какао, предпочитам пред брашно.
Пресяваме брашното, содата, бакпулвера и канелата.
Разбиваме маслото и маргарина и добавяме захарта, бием докато захарта се стопи.
Добавяме яйцата едно по едно и бием за кратко.
Следва сметаната и ванилията.
После е брашното, като го сипваме на няколко пъти и бъркаме с бъркалка за кратко.
Последни са плодовете, обърнете един-два пъти сместа, не прекалявайте.
Изсипваме във формата, посипваме с топинга и с шпатула изравняваме сместа по ръбовете.
Печем 50-60 минути.
Ето това се получава накрая!
Прекрасен и слънчево-прохладен ден!
Прекрасен е и сладкишът ти, Поли, просто прекрасен! Ще си запазя рецептата и ще опитам да го приготвя, щом се завърнем.
ОтговорИзтриванеВсичко добро и повече откраднати моменти ти желая! :)
Инка, сладкишът е чудесен - ароматен и влажен!
ОтговорИзтриванеСнимките са прекрасни!
Хубав вторник от мен :)
Тези опити, за които говориш в началото, са ми от неуспешните :) Но как да устои човек на ей тая вкусотия, която си сервирала? Снимките са "изяж ме на момента" :)) Поздрави и хубав ден, Поли!
ОтговорИзтриванеВсеки път, когато се отбия при теб, се наслаждавам на красиви снимки и вкусни рецепти. Магията на блоговете като твоя е голяма! Усмивки и прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеМного апетитен сладкиш, чудесна комбинация на продуктите! Прекрасни снимки)
ОтговорИзтриванеПриятна септемрийска седмица!
Иска ми се да го направя,да си хапна и да не мисля за килограми....Изглежда толкова апетитен!
ОтговорИзтриванеХич и не мсиля за килограми- взех да се приемам такава , каквато съм и все пак живота е твърде кратък , за да го пропилявам в самообвинения за всяко парче сладкиш като този. Важното е да не ни пречи на здравето- другото е истинска наслада. Страхотни снимки и тъй като съм на сливова вълна и аз- вземам веднага рецептата;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Линче!
Много апетитни снимки!! Сладкишът е като нарисуван! Много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеПавлинче, така ми се дояде, че чак ми се доплака :)
ОтговорИзтриванеИ на мен септември ми е любим , а темата за килограмите от най-нелюбимите ! Виж сладкиша е чудесен и много септемврийски :) ! През септември отвсякъде се носи аромат на печени сини сливи :) !
ОтговорИзтриванеХубав следобед ,Павлинка !
Павлинче кейко е уникален, прелест! А снимките ти, цялата аранжировка ... абе всичко е страхотно! Поздравления за идеите и за изпълнението, действаш ми вдъхновяващо :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и много усмихната неделя :)
Сладкишът се получи много добре, а вкусът и аромата са невероятни!
ОтговорИзтриванеРадвам се много, надявам се да ви е донесъл наслада! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и ясно-чуден кейк!
ОтговорИзтриванеИ аз това му харесвам на септември!
И моля ти се, стой си на диетата, но приготвяй разни неща! Винаги има желаещи да ги изядат! Ако около теб няма, свиркай и идвам на дегустации :))
Напълни ми се устата и запреглъщах,ама на празни обороти,Линче,толкова ти е атрактивен сладкиша!А и с любимите сини сливи нямам съмнение,че се е получил божествен!
ОтговорИзтриванеПожелавам успех с начинанието и приятни преживявания в Букурещ при следващата ви разходка!
Поли, идвам с благодарности за рецептата! Пленителен вкус и аромат - достави ми истинско удоволствие, както и очаквах, още като го прочетох. Скоро ще си запиша рецептата и в моя блог - снимките ми не са така хубави като твоите, но... още усещам вкуса :) Поздрави и всичко добро!
ОтговорИзтриване