сряда, 25 септември 2013 г.

Кейк с червено вино и смокини!

    Много рядко сядам да измисля рецепта, забавно е! Свободното бъркане и пробване се породи от факта, че не намерих една рецепта, която да ми хареса истински, на мен и това ми е истински проблем, защото за да направя някое ястие, продуктите трябва да ми харесат на 100%, не обичам да преиначавам нещата и да си измислям, правила съм го, не се получава.
Смокините са за мен някак леко царствени и фини, много внимателно трябва да се действа с тях, леко! 


    Точно това е правилният вкус на един кейк, сладостта е събирателна, правилна симбиоза от вкус, доволна съм от резултата, а ще видите и колко лесно се прави.



    Цялата история тръгна от това, оказа се, че имам около 4 големи буркана мед и не го използвам никак. Започна се с ония боровинкови палачинки, които обилно полях с топъл мед и излапахме с изумителна бързина, последвани от едни невероятни мъфини с праскови и накрая този кейк. Не зная поради каква причина започнах с кейка, но няма значение, следващият път ще ви разкажа защо не консумирам толкова много мед.


    Кейк с червено вино и смокини! 

    Продукти:

    3 яйца
    1/2 ч.ч. захар
    1 ч.ч. брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    100 г черен шоколад
    100 мл червено вино
    100 мл олио
    4 големи смокини
    
    3-4 с.л. мед  

     Загряваме фурната на 180 градуса.
    Подготвяме форма с големина 23 см, покрита с хартия, не съм слагала мазнина.
    Разтапяме шоколада за 30-40 секунди в микровълнова печка и оставяме настрани.
    В дълбока купа с тел разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото, виното и шоколада.
    Пресяваме брашното, содата и бакпулвера направо върху сместа и бъркаме леко, може и да останат бучки. Изсипваме сместа във формата.
    Разрязваме смокините на четвъртини и ги подреждаме в кръг.
    Печем около 35 минути.


    Разтапяме меда и поливаме готовия кейк докато е топъл.



   Честит четвъртък и добър апетит!

16 коментара:

  1. Страхотни снимки! Много интересна комбинация ще я опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Приказка! Много красиви снимки и невероятен сладък резултат! Да не пропуснеш да ни кажеш защо не хапваш мед. Аз един буркан мога да го "пресуша" за ден, обожавам мед.
    Прекрасна вечер, Поли! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Охоо, какво си имаме тук - вино, шоколад, мед и смокини - цяло пиршество за сетивата! Усещам дъхът му и преглъщам вече, Павлина! И не мога да устоя, та обезателно ще си направя и аз такова чудо :) Прекрасни снимки, завладяващи и изкушаващи!
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки! Изкушавам се да пресегна през екрана и да излапам набързо едно парче :))). Непременно ще се пробва този кекс. Благодаря за рецептата и вкусното представяне! хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Пълно кулинарно изящество от аромат и вкус, а снимките подканят и изкушават! Хубав ден, Пав!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда, Поли! Изпробвах един кейк по твоя рецепта (сега се сещам, че съм пропуснала да оставя коментар) и този също си запивам. Ще гледам да побързам, докато все още има смокини :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Линка, поредната изкушаваща ме вкусотия :) Да знаеш, че дори и да не пиша те чета и се наслаждавам на снимките, които ми говорят и ми нашепват - опитай ме... :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен сладкиш и толкова наситени снимки,Линка!
    Обожавам тези едрите смокини и когато се появят през есента си купувам постоянно.
    Мисля,че си намерила отличната комбинация в търсене на твоя вкус!Много е пухкаво печивото!
    С пожелание за усмихнат ден и прекрасна есен!

    ОтговорИзтриване
  9. Хубава рецепта и много елегантни снимки ,Павлинка !
    Хубав следобед :) !

    ОтговорИзтриване
  10. Снимките са невероятни, сладкишът също! Прекрасна комбинация и чудесен резултат!
    Приятен есенен след обяд!

    ОтговорИзтриване
  11. Перфектната комбинация,Павлинка-ще я последвам и аз...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Впечатляваща комбинация от вкус, аромат и прекрасни снимки,
    сладкишът изглежда много фин, нежен, а и шоколадов...
    Поздравления, хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. И на мен ми е интересно защо не хапваш мед;)
    А иначе от около две години смокинята се превърна в един от любимците ми, до преди това не вкусвах, освен на сладко. Прерасен кейк, тази комбинация ме заинтригува СИЛНО;) Прегръдка, Линче!

    ОтговорИзтриване
  14. Поли, прекрасно предложение и снимки - отново! Аз вече се повтарям с комплиментите, ама са заслужени, затова. :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна комбинация!Поздравления!Ще спретна едно кексче с последните за сезона смокинки....Ммм...усещам вкуса му...
      Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  15. Прекрасен десерт! Чудесна комбинация на вкусове, истинска експлозия. Много, много ни хареса десерта, благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...