четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Тиквено време!

    Като казвам тиквено, значи наистина ми е тиквено, в къщи се търкалят 3-4 "цигулки" и са включени вече в план-график. Влизам в серия, имам няколко любими рецепти с тиква и мисля много сериозно да се заема с направата им, започвам с десерта и не съм решила кое ще е следващото, но със сигурност ще е скоро. Все още ми е топло, дори ходя и боса за ужас на всички заобикалящи ме, познати и непознати, това е моето време, обичам лекият хлад на есента и шума на листата, всички промени във времето, луната и слънцето на едно небе. Великолепно!


    Миналата седмица имах леко приятелско сръчкване, че не се появявам напоследък, но периода ми е такъв, малко по пътищата, ей така да усетим света навън. Взимам се в ръце и реагирам веднага с нещо много специално.


    

   
    Всички сладкиши, които са с тиква, моркови, банани и всякакви такива сочни и мокри съставки са ми абсолютен фаворит, имат натурална сладост и вкус. Този кейк ми харесва много, страшно сочен и с много дълбок вкус, от онези , които като хапнеш казваш, ммм...
    Лимоновите резенки, взеха много дейно участие във вкуса, в оригиналната рецепта има захаросан джинджифил и поради неговата липса, моите много любими резенки си паднаха на мястото.


    Тиквен кейк!

     Продукти:
       идея BHG
   
    150 г крема сирене
    290 г заквасена сметана /една стандартна кофичка/
    1 яйце
    1/4 ч.ч. захар
    5-6 лимонови резенки, нарязани
    3 ч.ч. брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. сода бикарбонат
    1 ч.л. канела
    1 ч.л. смлян джинджифил
    1/4 ч.л. сол
    1 ч.ч. захар
    4 яйца
    1 ч.ч. олио
    1/3 ч.ч. вода
    400 г сварена тиква, намачкана


    Подготвяме две дълги форми за кейк, /18-20 см/, с хартия за печене.
    Загряваме фурната на 170 градуса.
    Разбиваме крема сиренето с 1/4 ч.ч. захар, добавяме заквасената сметана и едно яйце, оставяме настрана.
    Пресяваме брашното, содата, бакпулвера, канелата, джинджифила и солта, смесваме добре и оставяме настрана. 
    В голяма купа разбиваме яйцата, захарта, олиото, водата и тиквата, разбъркваме докато се получи хомогенна смес.
    Добавяме постепенно и брашното на две-три части и разбъркваме за кратко.
    Слагаме по 1 1/2 ч.ч. смес във всяка една от формите, изравняваме добре и разделяме сместа от крема сиренето и слагаме от лимоновите резенки, завършваме с останалата част от тиквената смес. 
    Печем 60-70 минути, до суха клечка.


    Охлаждаме напълно, най-добре една нощ.
    Съхраняваме в хладилник в плътно затворена кутия. 


    Сега ви пожелавам лека нощ и отивам да си отрежа едно парченце.
    


    
     




13 коментара:

  1. Това ще се пробва задължително! Тиква и лимонови резенки - разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, какъв разкош, Поли... Очите ми са в него, а си умирам и за тиква...
    Наистина изглежда страхотно! И аз съм от тези почитатели - харесвам сладкишите с плътен вкус, леко влажни, но не и сухите...
    Та така де, размечтах се. Лека нощ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Уау ... наистина много специално предложение и ... срахотно представяне Поли!
    Бих искала на мига да го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Като режеш парченце, отрежи и за мен, за добро утро! :) Тази рецепта е от "специалната селекция"! Страхотно подбрани вкус, визия, декор, аромат! Разкошен сладкиш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Поли, парченце и за мен, за добър ден :)) Поредното зарибяване на тема кекс - уникален и неустоим! Ще го направя и подозирам, че ще е следващия ми фаворит от твоите кейкове. Не знам да ти благодаря или да те нахокам ;):)) Снимките са страхотни! Прекрасен ден и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. А на мен отряза ли едно? :))
    Страхотно предложение отново,Линка и красиви есенни кадри!
    Хубав уикенд пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам тиква, обожавам! А със снимките и красиво приготвената храна, направо ме улучи в сърцето. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение-поредното....

    ОтговорИзтриване
  9. И на мен ми е тиквено тези дни, Поли :) Най-обичам да приседна пред компютъра с хубаво парче сладка печена тиква! Но и вариациите й не отказвам! Много хубаво предложение и кадри! Огладнях по никое време... Поздрави и лека нощ :*

    ОтговорИзтриване
  10. Павлинка, много есенно, ароматно и тиквено!
    Чудесен кейк и прекрасни снимки!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Като гоялм любител на тиквата, ще помоля за голямо парче!!
    Чудно кексче, Линче! И снимки!!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Поли, обичам чийз, а има ли и тиква там съм.Разкошен сладкиш за кафето! Имам същите тишлайфери: )))

    ОтговорИзтриване
  13. Фантаззия и снимките и рецептата! целувки*)

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...