понеделник, 27 април 2015 г.

Шоколадова торта с уиски и фъстъчен крем!

    Трябва да уточня тройно шоколадова е тази торта, а фъстъчения крем беше отдавна запланувана дестинация. Фъстъченото масло е продукт, който вечно заобикалям, въпреки че има много страхотни рецепти с него, така и не е предизвикало велик интерес в мен. Обаче както се знае на всичко си му идва времето, купих аз един буркан и се започна великото чудене къде да го намажа и доста си поседя докато му измисля предназначение. Това е, в крайна сметка от цялото чудене аз не да направя някой простичък десерт, а направо торта, защо не!
    Така, че ви очаква много шоколад, кафе, уиски, какао, фъстъчено масло и великолепен вкус. 



    Шоколадова торта с уиски и фъстъчен крем!

    Продукти:

    За блатовете:
    50 г черен шоколад
    100 г краве масло
    1/2 ч.ч. уиски
    1 ч.ч. горещо кафе
    3 ч.ч. брашно
    3/4 ч.ч. какао
    1 с.л. бакпулвер
    4 яйца
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. кисело мляко

    1 ч.ч. = 250 мл

    За сиропа:
    100 мл вода
    1 с.л. ванилова екстракт или ванилова есенция Dr. Oetker
    3 с.л. захар
    
    За първия крем:
    250 г фъстъчено масло
    200 г крема сирене
    100 г краве масло
    1 ч.ч. пудра захар

    За втория крем:
    100 г млечен шоколад
    1/2 ч.ч. сметана за разбиване

    За глазурата:
    50 г бял шоколад
    1/2 ч.ч. сметана за разбиване



    За блатовете:
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Подгответе три форми за печене с хартия за печене.
    В касерола смесете черния шоколад, кравето масло и уискито, сложете на слаб котлон и бъркайте докато маслото и шоколада се разтопят. Махнете от котлона и смесете с кафето, разбъркайте и оставете на страна сместа да изстине.
    Пресейте брашното, какаото и бакпулвера в подходяща купа и разбъркайте добре да се смесят всички продукти.
    Разбийте яйцата като постепенно добавяте захарта. На ниска скорост добавете и киселото мляко.
    Започнете с помоща на тел за разбиване да добавяте към яйчната смес брашното като редувате с шоколадовата смес, завършете с брашно.
    Разпределете сместа в трите тавички и печете около 40 минути или до суха клечка.
    След готовност поставете тавичките върху решетка за 10 минути, извадете блатовете и оставете да изстинат напълно.

    За сиропа:
    Смесете всички съставки в касерола и оставете леко да заври на умерен котлон, намалете още и оставете сиропа леко да се сгъсти. Махнете от котлона и оставете да изстине.
   

    За първия крем:
    Разбийте кравето масло със захарта, добавете фъстъченото масло и накрая е крема сиренето. Разбъркайте добре и приберете в хладилник.

    За втория крем:
    Разтопете шоколада и оставете леко да се охлади.
    Разбийте сметаната, но не напълно, нека да е мека и добавете шоколада, разбийте отново, да се получи лек карамелен цвят. Приберете в хладилник.


    Сглобяване на тортата:

    Извадете двата крема от хладилника 10 минути преди да започнете.
    Ако блатовете не са равни, отрежете неравните части, запазете частите, които сте отрязали.
    Сложете първия блат, сиропирайте леко с четка, намажете с част от фъстъчения крем и така до последния блат. Покрийте цялата торта с останалия фъстъчен крем, приберете за 15 минути в хладилника.
    Извадете тортата и покрийте с втория крем. Приберете отново в хладилника.
    През това време подгответе глазурата.
    В касерола разтопете белия шоколад, махнете от котлона и постепенно като разбърквате добавете сметаната.
    Извадете тортата от хладилника, залейте с глазурата, тя трябва леко да се е сгъстила, размажете я или оставете да се стече по стените.
    Украсете по желание.
    Моята украса е от бонбони направени от остатъка от блатовете и малко фъстъчено масло.



    Дълга рецепта, но не изисква много време за приготвяне, само така звучи. Прегръдки!

   

13 коментара:

  1. Изящна торта, Павлинче. Страхотна е! Направо грабвам едно парче през монитора - за десерт след вечеря.
    Снимките ти са чудесни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Снимките са уникални!
    А тортата е перфектно изпълнена!
    И аз от скоро открих фъстъченото и
    изчетох много рецепти :)
    Прегръдки, Инка!

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходна!!!! Е, как да не му се прияде на човек такова съвършенство от вкусове?!

    ОтговорИзтриване
  4. Поли, страхотна торта в съчетание с превъзходни снимки. Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Поли, чудя се кое по-хубаво - тази красота от снимките или цялата вкусова комбинация! Май са равни,а ти самата нямаш равна! Страхотна торта! И аз не съм голям консуматор на фъстъчено масло, но ако ти останало, ще ти препоръчам да опиташ супа с фъстъчено масло. много е хубава! прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепна торта, Поли! Поздравления! Абсолютно по мой вкус си я комбинирала :)

    ОтговорИзтриване
  7. Искам и аз там да се протегна:))) ще съм бърза няма да преча на кадъра:))) Великолепна е, голяма красавица и сигурна съм безобразно вкусна ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми хареса - първо ме впечатли семплата визия, а при парчето вече - уау, сякаш можех да се протегна и да си взема поне една хапчица...сега ще преглъщам:)

    ОтговорИзтриване
  9. И ние скоро се запознахме с фъстъченто масло след дълго отлагане и много време си бях втълпила,че няма да ми хареса,понеже не съм особен фен на фъстъците.Е,маслото ми хареса,но взех едно американско от Лидъл,което беше доста солено ,а аз го исках за десерти.Една част оползотворих,но остатъка изпратих в коша.Ще има още експерименти с фъстъчено масло,но ще гледам да е нещо съвсем натурално.Тортата ти е убийствена,Линче,прекрасно съчетание,може буквално да те опияни :) .Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и това беше солено, аз затова наблъсках толкова вкусове и се получи много приятно, даже доста! Благодаря ти много, мила моя! Прегръдка!

      Изтриване
  10. Тройно-шоколадова е равна на тройно-приказна! Останах без дъх и без думи!
    Комбинацията от всички тези вкусове я прави още по-наустоима, иде ми да си грабна едно парченце направо през компютъра...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей! Искам да попитам за 26см форма за торта трябва ли да удвоя количеството на продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Тази торта е доста висока в тази и форма, ще стане малко по-ниска в 26 см, но ако искате можете да увеличите продуктите на крема, блатовете са доста плътни като консистенция и могат да бъдат по-тънки, но крема е хубаво да е повече.

      Изтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...