понеделник, 22 юни 2015 г.

Casa Perfetta е на 4! Шоколадова торта с рикота и череши!

    Днес осъзнавам, че май блога, готвенето и снимането са най-постоянното нещо, което съм правила някога. Наистина! Четири години не е никак малко време и аз през цялото това време не желая да спра да правя всичко това, доста е показателно за мен, да знаете.
    Благодаря от сърце на всеки от вас, които всеки път ми пишете и на тези, които само четат, харесват нещата, които правя, въпреки че понякога правя паузи и то не малки, а понякога съм доста активна, но това не значи нямам нещо снимано или сготвено, просто зависи от настроението!
   Направила съм ви торта, съвсем за сезона, с любимите ми череши и тук е мястото да благодаря на farmhopping.com за прекрасните продукти, първото което използвах е шоколада "Гайо",великолепен е, веднага беше включен и се получи страхотна глазура. 





    Шоколадова торта с рикота и череши!

    Продукти:
       идея "Златна колекция класически десерти"

    За блата:
    115 г смлени бадеми
    100 г брашно
    50 г какао
    1 ч.л. бакпулвер
    1/4 ч.л. сол
    4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
    100 г захар 
    60 мл прясно мляко
    ванилия, под каквато форма имате

    За черешовия блат:
    500 г почистени череши
    1/2 ч.ч. захар
    1 пак. желатин Dr. Oetker 
    1 есенция ром  
    
    За крема:
    250 г рикота
    250 мл сладкарска сметана
    1/2 ч.ч. пудра захар
    1 с.л. захаросани портокалови кори

    За шоколадовия ганаш:
    200 г черен шоколад
    250 мл сладкарска сметана

    1/2 ч.ч. прясно мляко



    Започваме с черешовия блат:
    Подгответе си форма с диаметър 20 или 23 см, сложете на дъното хартия за печене. аз използвах алуминиева тавичка за еднократна употреба.
    В касерола поставете почистените череши заедно със захарта и есенцията от ром, загрейте на слаб котлон, докато си пуснат хубаво сока. Оставете на страна леко да изстинат.
    Разтворете желатина според указанията и добавете към леко изстиналите череши, изсипете цялата смес в тавичката, оставете да изстине напълно и приберете в хладилника за да се желира напълно.

    За шоколадовия блат:
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Подгответе форма с големина 23 см, покрита напълно с хартия за печене.
    В купа смесете смлените бадеми, брашното, бакпулвера, солта. Пресейте отгоре какаото и разбъркайте добре. Оставете на страна.
    Разбийте белтъците с половината захар. Оставете на страна.
    Разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията.
    Добавете към жълтъците бадемовата смес и млякото като ги редувате. Разбъркваме с тел или шпатула.
    Накрая са белтъците, добавете на два или три пъти като разбърквате с шпатула внимателно.
    Изсипваме във формата и печем около 45 минути или до суха клечка.
    След готовност изваждаме върху скара до пълното му изстиване.
    


    За крема:
    Разбийте сметаната.
    В друга купа разбийте рикотата и пудрата захар.
    Смесете и сложете портокаловите кори, разбъркайте добре и приберете в хладилник.

    За шоколадовия ганаш:
    В касерола сложете шоколада, разтопете на слаб огън. Свалете от котлона и постепенно добавете сметаната. Разбъркайте до еднородна смес и оставете настрана до пълно стягане.



    Сглобяване на тортата:
    *препоръката ми е всички елементи да се приготвят от вечерта, а сглобяването да е на другия ден, защото се изисква повече време за стягане и изстиване на блатовете и кремовете.
    Извадете всички елементи от хладилника. Да престоят 15 минути на стайна температура.
    Шоколадовия блат разрязваме на два по тънки блата.
    Ако черешовия блат е залепнал за стените на формата, освободете с тънък и гладък нож.
    В ринг поставете един блат, сиропирайте леко с прясното мляко половината от белия крем, черешовия блат, другата част от белия крем и накрая е другия шоколадов блат, сиропирайте. Покрийте с фолио и оставете в хладилник поне 2 часа.
    След като е минало времето за стягане извадете от ринга, разбийте ганаша с миксер за да се отпусне леко. По-лесно ще се маже.
    Глазирайте леко тортата от всички страни, изчакайте пет минути и сложете още един слой и загладете хубаво. Оставете 2 с.л. от ганаша в касеролата и леко стоплете на котлона с 2 с.л. мляко, разбъркайте за да се получи много лъскава смес, колкото повече бъркате ще става по-лъскава. Залейте тортата и размажете.
    Поставете в хладилник. 
    Гарнирайте по желание, след като е стегнал леко шоколада.


    
 

    
     
    

 
 

20 коментара:

  1. Честити 4 години на блога, Линка! :) Бъди устремена и вдъхновена за нови вкусове в кулинарно отношение и за още много красиви кадри от различни местенца и кътчета по света и у нас! :)
    Тортата е нямам думи! С много крем, че и череши...шоколад, много пищна като за празник! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Писала си сигурно на шега, дано ви хареса тортата..., защото не само ми хареса, влюбих се в нея, Поли! Изключителна торта за прекрасен повод!
    Честита 4-та година на блога! Желая ти много свободно време и още много прекрасни идеи, които да споделяш с твоите почитатели! Страшно харесвам нещата които приготвяш, начина по които ги поднасяш, изобщо стила и вкуса ти ми е на сърце :)
    Ще се почерпя виртуално с разкошната торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита четвърта блогогодинка, Павлинка! Пожелавам ти още многооо години да ни радваш с красиви и вкусни публикации като тази! Много приятна торта - богата и ароматна! Харесва ми изключително много, като всички останали неща, които твориш постоянно! Велика си! Както в приготвянето на храната, така и в снимането.
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита годишнина на прекрасния ти блог, Павлинка!
    Направила си истински празнична, пищна, красива и много вкусна торта!
    Блогът ти е много уютен и винаги изпитвам голямо удоволствие, спокойствие, когато вляза тук. Пожелавам ти много приятели, усмивки и хубави мигове за теб!
    Прегръдки и поздрави!
    Хубаво и споделено лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита годишнина,Линче!Пожелавам ти да имаш повече совобдно време за лично ползване,независимо как ще го разходваш,важното е да ти носи наслада!А тук ,когато и да вляза,винаги е неописуемо вкусно!Както и днес-тортата е грандиозна!Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  6. Честити 4-ри! Обичам това място, както и теб! Бъди вдъхновена, мотивирана, успешна! Тортата е уникат! Прегръщам те! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления, Павлинка за вкусните и красиви 4 години! Снимкте ти са зашеметяващи, тортата сякаш е пред мен!
    Прегръдки! Хубаво и прохладно лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита 4-та годишнина!Поздарвления!Винаги с голямо задоволство надничам към това мноооо......го, много очарователно местенце!Тортата е пленителна с тези сякаш усмихващи се черешки!Желая здраве и много мигове, прекарани в любими занимания,сред любими хора!
    Приятно!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления Поли! Още много по четири години, със все толкова красиви и вкусни предложения!
    Удоволствие е за мен да те посетя дори и когато си затаила дъх ...
    Тортата е прекрасна ... снимките и вдъхновяващи!
    Хубаво и емоционално лято :)*

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляваща торта!!! Поздравления и още много пъти по четири ти пожелавам с прекрасните ти рецепти и неустоимо ,,вкусни'' снимки!
    Весело и споделено лято с любими хора, Поли!

    ОтговорИзтриване
  11. Павлинка, приемаш ли още гости? Защото едно усмихнато момиче идва и те прегръща много! И ти пожелава от сърце винаги да носиш в душата си вдъхновение и свобода - за да реализиаш всяка своя мечта!
    Честити 4 годинки на прекрасното ти местенце! Нека мечтата му не спира! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Павлинка, честита годишнина! Имаш основателен повод да почерпиш за този прекрасен блок и ти го правиш с изкусителна торта и великолепни снимки!
    Успех и в по-нататъшното списване на блога!

    ОтговорИзтриване
  13. Поли, аз напоследък може да нямам много време за моето хоби, но няма как да пропусна този прекрасен повод! Честита блогогодишнина, мила! Още много пъти по толкова, винаги верни последователи, нови приятели и сладки моменти! Твоето местенце е едно уникално кътче в блог пространството, което човек може да се наслади на толкова много вкус, топлина и естетика! Тортата е толкова апетитна, че направо си взимам парчето, което си отрязала - по размер е точно за мен! Прегръдка и още веднъж - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви много момичета! Всичко, което правя се дължи много и на вас, всички сте големи вдъхновителки и много ви обичам! Прегръщам ви много силно!

    ОтговорИзтриване
  15. Павлинка ама как само изглежда тази торта!!!!
    Честити 4 !
    Удоволствие, усмивки,щипка авантюризъм, малко магия и много щастие ти пожелавам, създавайки това уникално място през следващата годинка :)

    ОтговорИзтриване
  16. Честити четири, Поли! Още много пъти по толкова и все така с вдъхновение, желание и много усет към красивото! Тортата е впечатляваща, както се полага при такъв повод! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Много харесвам блога и се радвам че вече е на 4 години! Тортата изглежда невероятно! Много обичам череши! Запазвам рецептата за да я пробвам! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Сега откривам това приятно местенце и нямаше как да не коментирам тази торта. Страхотна е!!!
    Пс: честит рожден ден на блога със закъснение :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, като чета продуктите и като гледам снимките се чудя как ще устоя на това изкушение...
    Честита годишнина, макар със закъснение, не съм много редовна в четенето и писането, но това е единствено поради липса на време.

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...