четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Лимонова торта с извара!

    В последно време нещо не ми стига /отново/ времето, а толкова ми се пишат разни неща и съм събрала толкова рецепти за публикуване, то ще им мине сезона докато се наканя, но сега се вземам в ръце и започвам. В този ред на мисли за времето, то май накрая стана студено, но няма нищо есента е един от сезоните, които ми носят много вдъхновение, не зная защо, но е така.




    За изварата съм говорила и друг път, обичам я много, във всякакви варианти, солено или сладко няма значение, вкусът, който се получава винаги ми харесва, но колко съм търсила качествени рецепти за сладкиши с извара само аз си зная. Да ви кажа накрая се получи свободно съчинение, събрах две рецепти в едно и едно сметаново участие от моя страна.
    Мисля, че се получи една великолепна торта, леко лимонова, доста лека като вкус, ароматна и едно парченце ти стига да се насладиш на вкуса, но след минутка решаваш, че още малко няма да е излишно.




    Аз сигурно съм от малкото хора, които не обичат лимон, в никакъв вид, но в сладкиши напоследък откривам, че започва леко да ми допада, но наистина само в сладкиши, не мога да свикна с киселият вкус, а аз не обичам въобще кисело.




    Лимонова торта с извара!


     Продукти:


    За блата:
    2 ч.ч. брашно
    1 ч.ч. захар
    150 гр. масло
    2 яйца
    ванилия
    1 бакпулвер
    настъргана кора от половин лимон


    За извареният блат:
    0,500 гр. извара
    1/2 ч.ч. захар
    2 яйца



    Подготвяме си кръгла форма за печене с диаметър 26 см.
    Разбиваме маслото и добавяме постепенно захарта и бием до пълно смесване.
    Добавяме яйцата едно по едно до пълно разбиване.
    Както винаги препоръката ми е брашното да се добавя на ръка, за по-добро абсорбиране, та прибавяме и пресятото брашно заедно с бакпулвера бавно и последователно.
    Накрая е ванилията и лимоновата кора.
    Получава се доста гъсто тесто.
    Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути до готовност.
    През това време разбиваме продуктите за извареният блат.
    След като блата се изпече отгоре покриваме с другата смес и печем отново за около 15 минути. 
    Вадим от фурната и оставяме на страна да изстине.
    Отгоре гарнираме със сметана и лимонови лентички, които са голяма играчка за нарязване, но гледката си заслужава.
   


    Всъщност мога с две думи да ви опиша тази торта, получи се една голяма маслена бисквита с извара и сметана.
    Дано тази малко странна торта ви хареса, вкусът си заслужава, ако не сте опитвали нещо такова досега имайте ме в предвид!
    Да ви е сладко!
   




     










10 коментара:

  1. Павлинка определено ме изкуши :) Признавам си, че не съм правила нищо с извара и не съм фен на лимонови сладкиши, но с тези снимки ме накара да се замисля и да се чудя какъв ли е вкусът. А зачудя ли се значи ще се прави ;) Много красива и много нежна е тортичката, а за лимоновите лентички ми е много интересно как си ги изрязала?
    Прегръдки и хубав последен работен ден на седмицата!
    П.П. Това да не е случайно моята любима чиния (поднос)

    ОтговорИзтриване
  2. Павлинка, аз разлика от Габи познавам и много обичам вкуса на лимоновите сладкиши и твоят изглежда, а и е със сигурност много вкусен.:-)))) Толкова ефирен и нежен, а в комбинация с лимон става неустоимо! Снимките ти са страхотни!
    Прегръдки, усмихнат петъчен ден и прекрасен уикенд!:-))

    ОтговорИзтриване
  3. Моят мъж от месеци мрънка за "нещо лимоново". Сега ще го получи :) Чудесна рецепта, Павлинче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е ефирна и нежна тортата,пък и звучи много интересно!
    Снимките са чудесни Линче,както винаги1
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинче,много ми харесва тортата ти,още повече че съм голям фен на тези печени изварени плънки!
    И аз не обичам лимоните натурално,но пък в сладкиши и козунак-колкото повече аромат,толкова по-добре!Има такъв уред за рязане на лентички,с който ще си готова буквално за секунди,има го в Техномаркет,на щанда за демонстрации,но е скъпичък и аз още не съм прежалила двайсетина лева за такава джаджа!
    А с поднос като твоя се сдобих,че много ми харесва и всеки път ми радва окото!

    Сърдечен поздрав и чакаме другите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно, въпреки че и аз не съм фен на лимоните, освен за напитки и малко ме е страх да опитам. А за изварата съм с две ръце- чудесни сладкиши стават с нея:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Много изкушаваща тортичка, струва си търпението :))))Кремът е живо изкушение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, да това е твоят любим поднос, който много скоро ще получиш, а наистина опитай нещо с извара, мисля че ще ти хареса!Поздрави!

    Мони, благодаря ти много, пожелавам ти много хубав уикенд!

    Катрин, ами хайде направи му на човека нещо лимоново.Прегръдки!

    Кейт, много си мила както винаги, много слънчеви почивни дни!

    Роси, мислех че съм от малкото, които не обичат лимони, но явно не е така, а този уред засега ще го пропусна, ще си ги режа на ръка!Прегръдки!

    Мъхче, благодаря ти, опитай с лимоновият вкус, ще се изненадаш. Поздрави!

    Жани, кремът наистина е хубав.Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. О това е истинско изкушение!
    Прекрасна торта!


    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...