вторник, 5 март 2013 г.

Кайсиевият сладкиш на мама в нов прочит!

    Това е един от сладкишите, които наистина ми напомнят много и истински моменти от детството, всички сладости, които се правеха в къщи бяха много простички, но толкова вкусни и запомнящи се, любими имам много и не съм се сещала досега да ви ги покажа. Започвам с този сладкиш, пробвала съм и с други плодове, но не става толкова вкусен както с кайсии, специфично е! Много от вас със сигурност го познават под различна форма, аз реших да предам малко по-съвременен вид!


    Някога нямаше бита сметана и мама слагаше разбити белтъци, но аз малко ги недолюбвам и затова сметаната е за предпочитане и за разкош любимият ми шоколад. В случая млечен с лешници. Върхът!


    
    Кайсиев сладкиш!

     Продукти:

    5 яйца
    1 ч.ч. захар
    1 1/2 ч.ч. брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 компот от кайсии
    100 г шоколад /по избор/
    ванилия
 
    200 мл сметана за разбиване

    За форма с диаметър 23 см.
    Загряваме фурната на 170 градуса.
    В подходящ съд с гевгир отцеждаме кайсиите, като запазваме сока.
    Разбиваме яйцата и добавяме захарта постепенно, не бъркайте прекалено много, колкото захарта да се стопи.
     Добавяме брашното и бакпулвера, предварително пресяти и бъркаме с леки движения за да не спаднат яйцата.
    Шоколада режем на малки парчета и добавяме към сместа.
    Нареждаме кайсиите на дъното на формата и заливаме с тестото, изравняваме.
    Печем около 45-50 минути до суха клечка.
    След като леко изстине, обръщаме сладкиша в подходяща чиния и сиропираме със сока от компота.
    Гарнираме отгоре с разбита сметана и шоколадови стърготини.

 
    Много лесен и великолепен сладкиш, надявам се да ви хареса моят нов прочит на мамината рецепта!


    Страхотни слънчеви дни! 
   

26 коментара:

  1. Определено звучи и изглежда прекрасно. Чудни са "онези" рецепти, за които говориш, права си!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, морската снимка е страхотна! Сладкиша ти е прелестен в новите си дрешки! Едно време много сладкиши имаше със сурови яйца, сега като, че ли ме е страх да ги правя, а има толкова любими между тях, но като заменим с нещо модерно:) ще стане:)Поздрави, далече от морето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбон, благодаря! Аз така или иначе наистина не ги обичам тези белтъци, но когато ми се наложи правя онази ангелска глазура, но и за това е сметаната! :)

      Изтриване
  3. Обожавам простичките рецепти, не само заради краткото време при приготвянето им, или заради малкото продукти, а най-вече заради вкуса им! Страхотен сладкиш, Линка! И снимките го потвърждават! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много благодаря! Наистина всичко е в малките неща! Поздрави!

      Изтриване
  4. Павлинка, почвай веднага да ни показваш рецептите от старите тефтери, цяла съкровищница е :) Много хубав сладкиш! Така обичам кайсии в сладкиши! А белтъците и аз ги помня, всички покриваха тортите с тях :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зоринка, на старите рецепти са основани всички тия, които правим сега, а те винаги са много хубави!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. И у нас се правеше с белтъци!
    И се правеше в електрическата тенджера :)
    Благодаря за припомнянето, Инка!
    И с добавките е станал чудесен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Това за електрическата все съм го чувала, но не съм виждала! :)

      Изтриване
  6. Изглежда много сочен и пухкав!

    ОтговорИзтриване
  7. Вдъхновяващо! Ще опитам! Благодаря!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Браво за новия прочит, Лин! Наистина сладкишът е много вкусен с кайсии, а и ти си му придала много джиджава визия :))

    Слънчеви дни и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  9. Линка,когато попитам мъжа ми кой сладкиш искаш да направя,винаги ми отговаря-онзи обърнатия с плодовете.Още от сестра му е станал любим и на кой ли не всъщност,това беше и за мен един от хубавите соц. спомени в областта на десертите,ама то защото си е домашен де.
    Новият прочит с това пухкаво кремче го е направила съвършен,а и дозата шоколад ми е точно подходяща.
    Презентацията ти е меко казано забележителна,много,много стилна е!
    Прегръдка и ден с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Когато миналото срещне съвремието в такъв добър вид просто надали би имало човек, който да не посегне към брашното и да не опита плода на това прекрасно хрумване!

    ОтговорИзтриване
  11. Много харесвам класическите рецепти от старите тетрадки!
    Сладкишът е разкошен и новият прочит е много добра комбинация от вкусове. :)
    Грабвам едно парченце. :)
    Хубава вечер и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна интерпретация и прекрасно поднесен сладкиш, Павлинка!!! От ден-два фантастичните ти снимки са ми пред очите :) и не мога, и не мога да им се нагледам!!!
    Хубава вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  13. Павлинче, този изкушаващ сладкиш хич не трябваше да го гледам сега! Изглежда страхотно!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник,мила!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
    И пак оплакнах око по десерта-вълшебен е!
    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Павлинче!
    Моята майка не правеше много сладкиши. Не съм пробвала такъв.
    Чудничко изглежда!

    ОтговорИзтриване
  16. Класическо и вкусно в нов прочит….няма как…времето е друго, продуктите и те, а и всеки има свое виждане за вкус и естетика:) А тук виждам всичко в едно:)*
    Честит празник Павлинка с много ведро настроение и усмивки…и някого с когото да бъдат споделени!

    ОтговорИзтриване
  17. Павлинче, много сочен изглежда сладкиша и не се и съмнявам, че е и много вкусен.
    Честит празник с малко закъснение!
    Желая ти да си винаги щастлива и обичана :)

    ОтговорИзтриване
  18. Линче, тази комбинация не знам на кого не би се харесала. А и спомените от детството май всички харесваме, заедно с любимите аромати и вкусове от тогава. Прекрасни снимки! И прекрасен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  19. Павлинка, чудесен сладкиш!
    А тези от детството ни имат особено очарование!
    Страхотни снимки!
    Бъди обичана и слънчева!

    ОтговорИзтриване
  20. Ама как може да съм пропуснала това, Павлинче страхотен сладкиш, любими продукти и разкошна визия, ще го опитам непременно!
    Прегръдки и сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...