Това е един от сладкишите, които наистина ми напомнят много и истински моменти от детството, всички сладости, които се правеха в къщи бяха много простички, но толкова вкусни и запомнящи се, любими имам много и не съм се сещала досега да ви ги покажа. Започвам с този сладкиш, пробвала съм и с други плодове, но не става толкова вкусен както с кайсии, специфично е! Много от вас със сигурност го познават под различна форма, аз реших да предам малко по-съвременен вид!
Някога нямаше бита сметана и мама слагаше разбити белтъци, но аз малко ги недолюбвам и затова сметаната е за предпочитане и за разкош любимият ми шоколад. В случая млечен с лешници. Върхът!
Кайсиев сладкиш!
Продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 компот от кайсии
100 г шоколад /по избор/
ванилия
200 мл сметана за разбиване
За форма с диаметър 23 см.
Загряваме фурната на 170 градуса.
В подходящ съд с гевгир отцеждаме кайсиите, като запазваме сока.
Разбиваме яйцата и добавяме захарта постепенно, не бъркайте прекалено много, колкото захарта да се стопи.
Добавяме брашното и бакпулвера, предварително пресяти и бъркаме с леки движения за да не спаднат яйцата.
Шоколада режем на малки парчета и добавяме към сместа.
Нареждаме кайсиите на дъното на формата и заливаме с тестото, изравняваме.
Печем около 45-50 минути до суха клечка.
След като леко изстине, обръщаме сладкиша в подходяща чиния и сиропираме със сока от компота.
Гарнираме отгоре с разбита сметана и шоколадови стърготини.
Много лесен и великолепен сладкиш, надявам се да ви хареса моят нов прочит на мамината рецепта!
Страхотни слънчеви дни!
Определено звучи и изглежда прекрасно. Чудни са "онези" рецепти, за които говориш, права си!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Благодаря ти много! Прекрасни и слънчеви дни!
ИзтриванеОх, морската снимка е страхотна! Сладкиша ти е прелестен в новите си дрешки! Едно време много сладкиши имаше със сурови яйца, сега като, че ли ме е страх да ги правя, а има толкова любими между тях, но като заменим с нещо модерно:) ще стане:)Поздрави, далече от морето:)
ОтговорИзтриванеБонбон, благодаря! Аз така или иначе наистина не ги обичам тези белтъци, но когато ми се наложи правя онази ангелска глазура, но и за това е сметаната! :)
ИзтриванеОбожавам простичките рецепти, не само заради краткото време при приготвянето им, или заради малкото продукти, а най-вече заради вкуса им! Страхотен сладкиш, Линка! И снимките го потвърждават! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДани, много благодаря! Наистина всичко е в малките неща! Поздрави!
ИзтриванеПавлинка, почвай веднага да ни показваш рецептите от старите тефтери, цяла съкровищница е :) Много хубав сладкиш! Така обичам кайсии в сладкиши! А белтъците и аз ги помня, всички покриваха тортите с тях :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зоринка, на старите рецепти са основани всички тия, които правим сега, а те винаги са много хубави!
ИзтриванеПоздрави!
И у нас се правеше с белтъци!
ОтговорИзтриванеИ се правеше в електрическата тенджера :)
Благодаря за припомнянето, Инка!
И с добавките е станал чудесен!
Хубава вечер!
Благодаря, Дани! Това за електрическата все съм го чувала, но не съм виждала! :)
ИзтриванеИзглежда много сочен и пухкав!
ОтговорИзтриванеВдъхновяващо! Ще опитам! Благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Браво за новия прочит, Лин! Наистина сладкишът е много вкусен с кайсии, а и ти си му придала много джиджава визия :))
ОтговорИзтриванеСлънчеви дни и за теб :)
Линка,когато попитам мъжа ми кой сладкиш искаш да направя,винаги ми отговаря-онзи обърнатия с плодовете.Още от сестра му е станал любим и на кой ли не всъщност,това беше и за мен един от хубавите соц. спомени в областта на десертите,ама то защото си е домашен де.
ОтговорИзтриванеНовият прочит с това пухкаво кремче го е направила съвършен,а и дозата шоколад ми е точно подходяща.
Презентацията ти е меко казано забележителна,много,много стилна е!
Прегръдка и ден с много усмивки!
Когато миналото срещне съвремието в такъв добър вид просто надали би имало човек, който да не посегне към брашното и да не опита плода на това прекрасно хрумване!
ОтговорИзтриванеМного харесвам класическите рецепти от старите тетрадки!
ОтговорИзтриванеСладкишът е разкошен и новият прочит е много добра комбинация от вкусове. :)
Грабвам едно парченце. :)
Хубава вечер и много усмивки от мен! :)
Прекрасна интерпретация и прекрасно поднесен сладкиш, Павлинка!!! От ден-два фантастичните ти снимки са ми пред очите :) и не мога, и не мога да им се нагледам!!!
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая :)
Благодаря ти Мина! Прекрасна вечер и на теб!
ИзтриванеПавлинче, този изкушаващ сладкиш хич не трябваше да го гледам сега! Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Честит празник,мила!
ОтговорИзтриванеБъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
И пак оплакнах око по десерта-вълшебен е!
Прегръдка и весел празник!
Честит празник, Павлинче!
ОтговорИзтриванеМоята майка не правеше много сладкиши. Не съм пробвала такъв.
Чудничко изглежда!
Класическо и вкусно в нов прочит….няма как…времето е друго, продуктите и те, а и всеки има свое виждане за вкус и естетика:) А тук виждам всичко в едно:)*
ОтговорИзтриванеЧестит празник Павлинка с много ведро настроение и усмивки…и някого с когото да бъдат споделени!
Павлинче, много сочен изглежда сладкиша и не се и съмнявам, че е и много вкусен.
ОтговорИзтриванеЧестит празник с малко закъснение!
Желая ти да си винаги щастлива и обичана :)
Линче, тази комбинация не знам на кого не би се харесала. А и спомените от детството май всички харесваме, заедно с любимите аромати и вкусове от тогава. Прекрасни снимки! И прекрасен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПавлинка, чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеА тези от детството ни имат особено очарование!
Страхотни снимки!
Бъди обичана и слънчева!
Ама как може да съм пропуснала това, Павлинче страхотен сладкиш, любими продукти и разкошна визия, ще го опитам непременно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и сърдечни поздрави :)