вторник, 15 декември 2015 г.

Канелено руло с карамелени ябълки!

    Когато замирише на канела и ябълки значи е зима, щом е зима идва и Коледа, а тогава винаги желанието за повече сладкиши ми се усилва стократно, затова ще се постарая да ви ги покажа всичките, които съм намислила. Започвам с това фантастично руло. Ароматно, вкусно и най-важното много лесно!




    Канелено руло с карамелени ябълки!

    Продукти:
       идея: Златна колекция класически десерти

    1ч.ч. = 250 мл

    За блата:
    150 г брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. канела
    1 ч.л. смлян джинджифил
    3 големи яйца
    100 г захар
    щипка сол

    За пълнежа:
    2-3 средни ябълки
    60 мл вода
    3 с.л. захар
    1 с.л. пресен лимонов сок
    125 мл сладкарска сметана 




  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Подгответе плитка тава с хартия за печене, минимум големина 35/45 см.
  • Пресейте заедно брашното, бакпулвера, канелата, джинджифила и солта. Разбъркайте за да се смесят добре и оставете на страна.
  • Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Разбийте белтъците с половината захар и оставете на страни.
  • Добавете останалата захар към жълтъците и разбийте докато сместа стане по-светла.
  • Добавете белтъците към жълтъците с кръгообразни движения с шпатула или тел за разбиване.
  • Добавете сухите съставки.
  • Сложете сместа в подготвената тава, разстелете на правоъгълник с големина около 30/40 см.
  • Печете 12-15 минути.
  • Докато блата се пече, подгответе чиста кърпа, върху нея разстелете лист кухненска хартия и посипете с пудра захар.
  • Когато блата е готов, обърнете го върху подготвената хартия, отрежете неравните краища и с помощта на кърпата навийте руло. Оставете го да изстине напълно. 


  • Обелете и нарежете ябълките на кубчета.
  • Сложете ги заедно с водата в дълбока касерола и загрейте на умерен огън. Когато леко пуснат сок, добавете захарта и лимоновия сок. Оставете още 5 минути на огъня. Оставете да изстинат добре.
  • Разбийте сметаната.

  • Развийте блата, намажете го със сметана и разпределете ябълките отгоре. Навийте на стегнато руло. Оставете да престои 2-3 часа.
  • Гарнирайте отгоре по желание, може само с пудра захар, със сметана, използвайте въображение.  
    Моят съвет:
    Ако обичате по-сочни рула, сложете повече вода /около 100мл/ към ябълките за да се получи повече сос, прецедете и използвайте соса за сиропиране.



    До скоро! П.

    Следва: Тиквена торта с течен шоколад!
       
     

   
         


9 коментара:

  1. Много е красиво! И вкусно - щом е с канела и ябълки, няма какво друго да бъде!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда възхитително! И какво по-хубаво от съчетанието канела и ябълки в това невероятно руло!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепно коледно изкушение!Много ми хареса предложението ти,Павлинче!

    ОтговорИзтриване
  4. Ароматът на канела ме доведе тук! Чудесен коледен сладкиш, Линка! :)
    Прегръдка и вълшебни празници, очаквам с нетърпение тортата! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо не съм наред със сигурност!:) Вчера си го причиних и сега пак:))) Ох, великолепно руло. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Мммм, вкусна карамелено, ябълкова мечта! Топла прегръдка и пожелание за весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятни кадри, Павлинке! За малко да се гътна, забравих да преглътна!
    Чудесен сладкиш! Пожелавам ти всели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Умопомрачително е това руло...останах без думи. За снимките, няма нужда даже да коменитрам-приказка!
    Прегръдки от мен и пожелания за приказни празници! :)

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...